Solaris presenteert nieuwe O-bus en batterijen voor de Urbino

Solaris heeft op de Busworld in Brussel een batterij-update voor zijn elektrische bus Urbino 18 gepresenteerd. Bovendien toont de Poolse fabrikant zijn tot op heden langste voertuig, de nieuwe O-Bus Trollino 24.

Kenmerk van de “Solaris High Energy +” batterijen is de hoge energiedichtheid. De busfabrikant stelt dat de Urbino 18 een range van 200 kilometer heeft, ongeacht de weg- en weersomstandigheden. De 18-meter lange elektrische gelede bus kan tot 120 passagiers vervoeren. De batterij cellen hebben een totale capaciteit van 553 kWh en zijn in zeven modules geïnstalleerd. Drie in de achterkant en de andere vier op het dak van het voorste deel. Solaris had de batterij-update eind juni al aangekondigd. De naam van de nieuwe batterijleverancier werd toen nog niet genoemd, maar nu is bekend dat BMZ Polen de exclusieve partner is.

79 kWh per batterijcel

In de al bestaande Urbino 12 electric passen vijf van deze nieuwe cellen. Met 79 kWh per cel ontstaat er een totale capaciteit van 395 kWh. De laadcapaciteit staat in verhouding tot de batterijgrootte hetgeen neerkomt op iets minder dan 400 kW voor de 12 m bus en 550 kW voor de laatste nieuwe bus van 18 meter.

Verder is de Urbino 18 electric uitgerust met diverse ADAS systemen. Een door Mobileye geleverd camerasysteem bewaakt de dode hoek. Een door radar ondersteund veiligheidssysteem remt de bus automatisch bij een dreigende frontale botsing. Camera’s in plaats van de buitenspiegels zorgen voor een beter zicht, maar maken de bus ook aerodynamischer. Bovendien zorgt een warmtepomp met CO2 als koelmiddel voor meer energie-efficiëntie en daardoor voor een groter bereik.

24,7 meter lange, dubbel gelede trolleybus

Naast de gelede batterij elektrische bus van 18 meter en een waterstof versie van 12 meter, toont Solaris in Brussel ook de 24,7-meter lange, dubbel gelede trolleybus Trollino 24. De bus wordt aangedreven door twee tractiemotoren met elk 160 kW, die twee aandrijfassen aandrijven. De motoren halen hun vermogen uit een 58 kWh-batterij, die op zijn beurt energie uit de bovenleiding haalt via een stroomadapter die op het dak is gemonteerd. Dankzij de grote opslagbatterij kan de Trollino 24 ook afstanden overbruggen zonder een bovenleiding.

Om rijden in het stadsverkeer met de 24,7-meter bus te vergemakkelijken, heeft de vierde as ook een stuurinrichting. De Trollino 24 kan maximaal 215 personen vervoeren, wiens in- en uitgang moet worden vergemakkelijkt door de volgens Solaris unieke deurindeling 1-2-2-2-2.

 

 

 

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven