Solaris krijgt order voor 130 waterstofbussen voor Bologna

Solaris order voor 130 Urbino 12 waterstofbussen voor Bologna

De Poolse busfabrikant Solaris heeft een grote en opmerkelijk order ontvangen van TPER, de gemeentelijke openbaarvervoermaatschappij in het Italiaanse Bologna. In een tijd waarin menigeen zich afvraagt of ‘waterstof’ zijn beloften in kan lossen, noteert Solaris een order voor de levering van maar liefst 130 waterstofbussen.

Volledig emissievrij openbaar vervoer in en rond Bologna

Het gaat hierbij om bussen van het type Urbino 12. Met de aanschaf van deze waterstofbussen wil TPER, dat actief is in en rond Bologna en het nabijgelegen Ferrara, een grote stap zetten in hun ambitie om tegen 2030 een volledig emissievrij openbaar vervoersnetwerk te hebben.

TPER is geen onbekende in de wereld van duurzaam vervoer. De maatschappij heeft een duidelijke visie voor de toekomst: een volledig emissievrij openbaar vervoer in Bologna en Ferrara tegen het einde van dit decennium. Met het plaatsen van deze order zet men een belangrijke stap op weg naar dat doel.

Solaris order voor 130 Urbino 12 waterstofbussen voor Bologna

Solaris Urbino 12 waterstofbussen

De Urbino 12 waterstofbussen van Solaris zijn uitgerust met een 70 kW brandstofcel en vijf composiettanks, welke op het dak zijn geplaatst. Deze tanks kunnen in totaal 37,5 kg waterstof opslaan. Dat geeft de bussen een actieradius van ongeveer 350 kilometer.

Gefaseerde levering

De levering is gefaseerd, zoals dat wel vaker gaat bij dit soort projecten. De eerste batch van 37 bussen wordt verwacht in 2024. Solaris zal de resterende voertuigen tussen 2025 en 2026 leveren Bovendien heeft TPER de optie om de bestelling uit te breiden met nog eens 140 voertuigen, wat het totaal zelfs op 270 zou brengen.

Solaris is marktleider in waterstofbussen

Opdrachten voor waterstofbussen komen vaker voor bij Solaris. Het Poolse bedrijf is namelijk een prominente speler in de Europese markt voor waterstofbussen. Behalve de bestelde Urbino 12 heeft Solaris sinds 2022 ook de Urbino 18 in het assortiment, een gelede waterstofbus. Solaris heeft tot dusver meer dan 120 waterstofaangedreven bussen geleverd. Maar dat was aan verschillende klanten in acht landen. De order van 130 (en misschien nog eens 140) bussen voor één klant is dus van een buitengewone grootte voor Solaris.

Vorig artikelDuurtest update – Een Aiways U5 leasen: een goed idee of niet?
Volgend artikelAvatr slaat zijn vleugels uit naar Europa

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in