Lightyear One solarauto

Solarauto Lightyear One onthuld

Het in Helmond gevestigde Lightyear heeft deze week haar lang aangekondigde solarauto onthuld. Een auto die je in één oogopslag herkent. De vorm van de Lightyear One wijkt duidelijk af van wat we gewend zijn. Logisch, er is heel wat oppervlakte nodig om voldoende zonnecellen te kunnen plaatsen.

Het prototype van de eerste solarauto voor lange afstanden werd deze week in Katwijk onthuld. Onder de belangstellenden waren niet alleen de pers maar ook veel samenwerkingspartners en (mogelijke) investeerders. Lightyear is een spin-off van het Solar Team Eindhoven dat in 2013, 2015 en 2017 de Bridgestone World Solar Challenge won.

 

Lightyear One solarauto

Zonnecellen op dak en motorkap

Het dak en de motorkap zijn voor een groot deel voorzien van zonnecellen. In totaal is vijf vierkante meter van de auto voorzien van zonnecellen. De auto heeft een elektromotor voor ieder wiel en een actieradius van maar liefst 725 kilometer (WLTP). De zonnecellen leveren op zonnige dagen maximaal 1250 watt. Daarmee kun je de actieradius in zomer dagelijks verlengen met 50 tot 70 kilometer, aldus de makers. Jaarlijks leveren de zonnecellen volgens Lightyear zo’n 700 kWh op. Lightyear claimt dat in de praktijk zo’n veertig procent van de stroom uit de zonnepanelen komt. Als je hem thuis aan het stopcontact bij wilt laden, kun je in één nacht voor ongeveer 400 kilometer bijladen. Daarnaast kun je de Lightyear One via de CCS-aansluiting ook bij een snellader opladen met 75 kW.

Productie Lightyear One start in 2021

De Lightyear One krijgt ook ondersteuning voor Android Auto en Apple CarPlay. Lightyear zal in 2021 starten met de productie van de Lightyear One. Geïnteresseerden kunnen op de website van Lightyear een van de 500 Lightyear Ones reserveren voor 119.000 euro. Leasen kan bij LeasePlan vanaf 1897 euro per maand. Daarmee is de Lightyear One duurder dan de Tesla Model S maar die heeft dan ook geen zonnecellen en ook een kleinere actieradius. Er zijn reeds 100 reserveringen binnen bij Lightyear. Het Helmondse bedrijf wil later ook kleinere zonneauto’s gaan maken welke ook geschikt zullen zijn om als deelauto in te zetten.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven