donderdag, 25 april, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsSnelladen gaat volgens de ADAC niet altijd zo snel

    Snelladen gaat volgens de ADAC niet altijd zo snel

    Bij elektrische auto’s is niet alleen de actieradius belangrijk. De combinatie van snel kunnen opladen en een efficiënt verbruik is voor het rijden over langere afstanden minstens zo belangrijk. De ADAC heeft gekeken welke elektrische auto’s in dat opzicht goed of minder goed geschikt zijn.

    Volgens de ADAC – de Duitse tegenhanger van onze ANWB – is een elektrische auto geschikt voor lange afstanden als hij een actieradius van minstens 300 kilometer heeft en hij in 30 minuten met minstens 200 kilometer kan worden opgeladen. Hoewel de technologieën op het gebied van snelladen van elektrische auto’s steeds beter worden, doen autofabrikanten hier volgens de Duitse automobielclub vaak slechts vage uitspraken over. Het is daarom belangrijk dat de consument het snellaadgedrag van een elektrische auto kent. Dit helpt zowel bij de aankoopbeslissing als bij de routeplanning. De ADAC heeft daarom het laadproces van vijf voertuigen gemeten en na tien, twintig of dertig minuten de toename van het bereik bepaald.

    Geen Tesla en Porsche Taycan in onderzoek

    Helaas heeft men hierbij de modellen van Tesla en ook de Porsche Taycan buiten beschouwing gelaten. Misschien omdat hiervan allang bekend is dat deze voortreffelijk presteren aan de snellader. Zo filmde Dagery, een bekende Youtuber, bijvoorbeeld een laadsessie van zijn Model 3 aan de nieuwste (V3) Super Charger. Hierbij was er na 8,5 minuten al voor bijna 200 kilometer geladen. Dat is een fractie van de 30 minuten die de ADAC als vereiste stelt. Ook van de Porsche Taycan is bekend dat hij zeer snel kan worden opgeladen. Bovendien vereist de Taycan een speciale 800 Volt-lader en worden de Tesla’s voornamelijk aan de eigen Super Chargers opgeladen. Daarom kun je ook stellen dat de ADAC heeft onderzocht of de elektrische auto’s van andere merken ook maar een beetje bij in de buurt van de Tesla’s en Taycan konden komen.

     

    Resultaten lopen uiteen

    Uit het onderzoek van de ADAC bleek dat de laadkarakteristieken van de modellen van verschillende fabrikanten sterk uiteenlopen. Dat kun je in bovenstaande grafiek zien. De Audi e-Tron is hierbij het meest overtuigend. Deze laadt van 10 tot 80 procent acculading zeer constant met bijna 150 kW. Bij de Mercedes-Benz EQC loopt het laadvermogen gedurende het laden voortdurend terug, zelfs al bij een accuniveau van bijna 40 procent.

    Wat laadt een EV in 30 minuten?

    Zoals gezegd stelde de ADAC dat het mogelijk moet zijn om in een half uur minstens 200 kilometer bereik te kunnen laden. Dat gaat prima met de Audi e-tron, dan is het bereik met 305 kilometer toegenomen. Bij de Mercedes EQC levert een half uur laden 216 kilometer op. Een half uur laden levert de Nissan Leaf een extra bereik van slechts 124 kilometer op, de Renault ZOE en Opel Ampera-E doen het met 152 kilometer iets beter. Volgens de ADAC zijn de Ampera-E, ZOE, en Leaf minder geschikt voor lange afstanden. Onze columnist Maarten Hachmang is er echter van overtuigd dat je ook met de kleinere elektrische auto’s prima langere afstanden kunt rijden, mits je er wat meer tijd voor uit trekt.

    snelladen ADAC onderzoek test

     

    Laadvermogen gedurende de eerste 10 minuten

    Voor veel automobilisten is het ook belangrijk dat ze onderweg even snel wat bij kunnen laden om daarna thuis of op het werk de accu helemaal op te kunnen laden. De Audi e-tron laadt binnen de eerste tien minuten 113 kilometer bereik op. De Opel Ampera-e, Renault ZOE en Nissan Leaf hebben een lager laadvermogen en laden in de eerste 10 minuten respectievelijk slechts 51, 52 en 40 kilometer bij. De Nissan Leaf laadt in 10 minuten slechts 40 kilometer.

    Snelladen: bij voorkeur tot maximaal 80%

    De ADAC raadt de consument sterk aan om ook bij de aanschaf van een elektrische auto – mits deze niet standaard aanwezig is – ook een snellaadoptie te bestellen. Dan kan de auto veel flexibeler kan worden ingezet. Onderweg moet de accu slechts tot ongeveer 80 procent snel worden opgeladen. Daarboven neemt het opladen onevenredig veel tijd in beslag. De ADAC wil dat de fabrikanten de consument beter informeren over de snellaadtechnologie. Ook moeten er geen extra kosten in rekening brengen voor een snellaadaansluiting. Deze moet volgens de ADAC altijd deel uitmaken van de standaarduitrusting van een elektrische auto.

    Gerelateerd

    1 REACTIE

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    e-Videos