Smart wordt elektromerk, Geely neemt belang van 50 procent

De Duitse krant Handelsblatt had het mis. De toekomst van Smart hangt niet aan een zijden draadje, maar is juist een stuk zekerder geworden. Daimler heeft bekendgemaakt dat het Chinese Geely een belang van 50 procent in Smart neemt.

Geely is onder meer eigenaar van Volvo, London EV Company (bekend van de elektrische taxi’s), Lotus en Proton. Daimler en de Chinese fabrikant gaan een joint venture oprichten en Smart omvormen tot een volledig elektrisch merk. Vanaf 2022 zullen de eerste nieuwe modellen op de markt komen. Ze worden in China gebouwd, met techniek van Geely en design van Mercedes-Benz. Daarbij wil Smart zijn leveringsprogramma uitbreiden naar het b-segment.

Swatch

Momenteel bouwt Smart de ForTwo en ForFour. Beide zijn samen met Renault ontwikkeld en delen vrijwel alle techniek met de Twingo. Ze worden in Frankrijk en Slovenië geproduceerd. Smart bestaat sinds 1998, eerst als MCC (Mercedes City Car), en komt voort uit een samenwerking met horlogemaker Swatch. Die laatste is al heel lang niet meer betrokken bij Smart. Voor Daimler is het minimerk nooit een money maker geweest. Smart stapelt al jaren verlies op verlies.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven