Je hoort het mensen vaak zeggen: “Als het laden van een EV net zo snel gaat als tanken, stap ik over op elektrisch.” Nou, overweeg dan zeker de Smart #5. Dankzij zijn 800 Volt-laadtechniek komt deze elektrische SUV verrassend dicht in de buurt.
Twee batterijopties, twee laadvermogens
Opmerkelijk: de Smart #5 komt in twee versies wat betreft energieopslag. Je kunt kiezen uit een 76 kWh-accu of een grotere 100 kWh-variant. Met die laatste kom je volgens de fabrikant ruim 600 kilometer ver. En het laden? Dat gaat met een piekvermogen van 400 kW dankzij het 800 Volt-onboardlaadsysteem.
De kleinere accu doet het iets rustiger aan, met een maximaal DC-laadvermogen van 150 kW – nog steeds prima cijfers. Vooral de grote accu maakt indruk, al weten we dat het hiermee niet ophoudt: autofabrikanten zoals BYD staan al klaar met technieken die meer dan het dubbele aankunnen. Maar goed, terug naar de Smart #5.
Er komen meerdere uitrustingsniveaus, en de auto is aan te kleden met avontuurlijke accessoires zoals een daktent, trap en andere speeltjes. Ook komt er een Brabus-variant, met 640 pk en bijna 2400 kilo aan gewicht, al mogen we daar nog niet alles over loslaten. Smart wil dit model gebruiken om tijdens de Milan Fashion Week flink wat aandacht te trekken. Overigens zijn we daar zelf ook, onder andere om te rijden met de ongeveer 1000 pk sterke Denza Z9GT.
Joekel van een scherm, premium uitstraling
Smart is voor 50% in handen van Mercedes-Benz en voor 50% van het Chinese Geely. Mercedes tekende voor het design, Geely voor de techniek. Zo kun je optioneel kiezen voor een 22 kW AC-boordlader. Qua uiterlijk doet de #5 denken aan andere Mercedes-modellen: een beetje GLE, wat invloeden van de G-Klasse – een elegante mix.
Het interieur oogt volwassen, met hoogwaardige materialen en veel ruimte. Niet vreemd, gezien de lengte van 4,70 meter. Opvallend is het enorme beeldscherm dat de volledige passagierszijde van het dashboard beslaat. Kies je voor een minder luxe uitvoering, dan maakt het scherm plaats voor een kunststof paneel.
Hoe rijdt ‘ie?
Hoe de Smart #5 rijdt, blijft nog even afwachten. In mei mogen we eindelijk sturen, en vanaf dan staat hij ook bij de Nederlandse dealers. De grote vraag is of de #5 zich voldoende weet te onderscheiden in een drukbezet segment. Met prijzen vanaf €48.440 voor de 76 kWh-basisversie tot zo’n €65.000 voor de krachtige Brabus-versie, concurreert Smart met heel wat gevestigde namen.
Wat in elk geval wél onderscheidend is, is de geavanceerde techniek en het vleugje Mercedes-DNA. Of dat genoeg is om het merk opnieuw op de kaart te zetten? De tijd zal het leren.
Tekst: Werner Budding
net zo snel als tanken?
en tegen welke prijs?
ondertussen weet haast iedereen met een beetje kennis dat die hoge vermogens onbetaalbaar zijn……………..
om nog maar te zwijgen over de prijs van de noodzakelijke infrastruktuur…………….
90% van de rijders heeft die belachelijk dure onzin nergens voor nodig,maar gaat het wel mee betalen?
ik alvast niet!