Slim laden, wat is dat eigenlijk precies?

We kennen de situatie natuurlijk goed, door toenemende populariteit van elektrische auto’s heeft ons energienetwerk het zwaar. Dan hebben we het nog niet eens over de warmtepompen die de druk verder opvoeren. Maar de veroorzaker van de ‘grootse spanning’, de elektrische auto, zou ook wel eens voor de oplossing van het probleem kunnen zorgen.

De EV als oplossing voor de druk van de grid

Even simpel uitgelegd: wij met z’n allen, gebruiken vooral tussen een uur of vijf ’s middags tot halverwege de avond de meeste energie. En dan natuurlijk ’s morgens tussen zeven en negen uur ook. Daar tussendoor hebben we te maken met dal-momenten. Maar alle energie-opwekkers, zoals zonnepanelen, windmolens, kolen- en kerncentrales leveren continue energie.

Al die opwekkers kun je niet zomaar even een paar uur zacht draaien. En de marge tussen de energie dat wordt opgewekt en dat wordt gebruikt is relatief dun. Of anders gezegd, er zijn geen grote uitwijkmogelijkheden om de pieken in de grid te vermijden.

Het netwerk in balans

Maar als we op termijn met z’n allen een elektrische auto rijden en er daarvan miljoenen in Nederland zijn, dan kunnen de accu’s van die auto’s in de daluren energie opslaan, in de piekuren kan die energie worden vrijgegeven – het zogenaamde bi-directioneel laden (V2G). En zo ontstaat er meer balans in het netwerk.

Hyundai Smart Charging App

Het omvat meer dan je denkt

Maar ‘slim laden’ is meer dan dat, zo hebben we ervaren met een Hyundai Ioniq 5 en een paar geleerden bij Vattenfall (zie ook de video). Hyundai kondigde eerder dit jaar een forse uitbreiding aan van zijn e-mobility-activiteiten. Waarvan onder andere de SmartCharging-app er één is, die duurzaam en slim laden mogelijk maakt. Hyundai heeft de SmartCharging-app samen met partner Jedlix ontwikkeld.

Met deze app helpt Hyundai het elektriciteitsnet te balanceren en kunnen gebruikers hun elektrische auto zo duurzaam mogelijk opladen. Als je de Hyundai SmartCharging-app hebt, kun je dus je voorkeursinstellingen aangeven om slim te laden, hierdoor helpt de app de energieleveranciers de duurzaamste oplaadmomenten te kiezen en zodoende het elektriciteitsnetwerk optimaal te balanceren.

Hyundai Vattenfall Smart Charging

Geen vetpot

De gebruiker van de SmartCharging-app krijgt in ruil voor dit slimme en duurzaam laden een kleine vergoeding. Hier word je niet rijk van, maar alle beetjes helpen. Maar goed, dankzij de flexibiliteit in de Hyundai SmartCharging-app wordt de balans op het elektriciteitsnet behouden: opladen wordt vermeden tijdens de piekperiodes met hoge energieconsumptie en wordt juist wel gedaan wanneer er veel duurzame energie op het net beschikbaar is. Bovendien ondersteunt de app de energietarieven van de gebruiker thuis. Zowel dal- als dynamische tarieven worden automatisch meegenomen in de optimalisatie. Dit kan direct resulteren in een lagere energierekening voor de gebruiker thuis.

Tekst: Werner Budding

Vorig artikelDe Arash Imperium S moet de krachtigste elektrische hypercar ooit worden
Volgend artikelExtreem efficiënte Vision EQXX moet duizend kilometer op een acculading halen

1 REACTIE

  1. in een land als be,waar de politiek de minst betrouwbare schakel is nemen veel mensen het zekere voor het onzekere,en gaan GEEN verbintenissen aan waarop ze later kunnen afgerekend worden…
    en daar wringt nu net het schoentje,geconnecteerd is ook gevolgd,alles wat via app geregeld word kan gecontroleerd en gemanipuleerd worden,kleine vergoeding?hoelang gaat het duren voor ze een tax verzinnen op elke kwh die van het net ,of op het net gaat?
    het idee op zich vind ik prima,alleen ik vertrouw de uitwerking niet zolang de energiebedrijven en overheid meekijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in