Slim energiebeheer: thuisladen versus openbaar laden

Slim energiebeheer thuisladen versus openbaar laden

Elektrische voertuigen zijn niet alleen dé duurzame manier om te rijden, maar bieden ook een uitgelezen kans om zuiniger om te gaan met energie. Een cruciaal aspect hierbij is de manier waarop je je auto oplaadt, aangezien dit van invloed is op je energiekosten. En daarbij is een belangrijke overweging of je de auto thuis oplaadt of gebruikmaakt van een openbare laadpaal.

Thuislader

Er zitten een aantal aanzienlijke voordelen verbonden aan een laadpaal aan huis:

  • Je bepaalt zelf wanneer je jouw auto oplaadt. Met als extra voordeel: dit biedt jou de kans om je auto ‘s nachts op te laden want dan zijn de energietarieven lager. Veel energieleveranciers bieden namelijk lagere tarieven per kWh gedurende de nacht. Een mooie manier om te besparen op je laadkosten.
  • Je betaalt geen extra kosten voor een laadpaal of abonnementskosten. Het voordeel: je betaalt uitsluitend voor de elektriciteit die je verbruikt met het opladen waardoor je het overzicht goed bewaart.
  • Je kunt het nóg duurzamer maken. Heb je zonnepanelen? Dan kun je de energie die je daarmee opwekt gebruiken voor het opladen van je auto. Hiermee wek je groene stroom op en zul je automatisch energie besparen. Je bent hierdoor ook niet meer afhankelijk van het stroomnet en fossiele brandstof.

Openbare laadpaal

Maar ook aan openbare laadpalen zitten voordelen verbonden:

  • Publieke laadpalen zijn snel. Dit is een groot voordeel als je lang onderweg bent en lange afstanden af moet leggen.
  • Ze zijn overal. Het kan natuurlijk zo zijn dat je je auto moet opladen terwijl je niet dicht bij huis bent.

Kanttekening

Toch zit er ook een belangrijke kanttekeningen aan de publieke laadpaal: De kosten variëren. Zo kunnen de kosten verschillen per laadnetwerk en de locatie van de laadpaal. Denk bijvoorbeeld aan drukke plekken. Hier zijn de kosten hoger. Ook betaal je meer voor snelladers, ook al zijn ze erg handig. Soms verschilt de betalingsstructuur, waardoor je extra moet opletten. Het ene netwerk rekent per kWh, een ander per minuut of per sessie.

Hierdoor is het soms duurder om je auto bij een openbare laadpaal op te laden dan thuis. Joris Kerkhof, expert energie bij Independer, licht toe: “Het zijn opvallend grote verschillen tussen de openbare laadpalen. Het verschil kan oplopen tot 39 cent per kWh, dat is meer dan een kWh bij het goedkoopste punt kost. Als je alleen maar dure openbare laadpalen in de buurt hebt, dan kun je er voor kiezen om thuis te laden.”

Thuislader: eigen laadpaal of gemeente?

Een laadpaal aan huis klinkt dus zo gek nog niet. Maar je zult wel denken: dit kan toch niet gratis zijn? Dat hangt van een aantal dingen af:

  • De gemeente. Deze stelt een aantal eisen. Hoewel deze per gemeente kunnen verschillen is er één gemeenschappelijke eis: je komt in aanmerking voor een gesubsidieerde laadpaal wanneer je geen eigen parkeerplek hebt (op eigen terrein) en je een parkeervergunning hebt. Daarnaast gaat de gemeente onderzoeken of er binnen de straal van 200 of 300 meter al een laadpaal staat. Hierin wordt ook meegenomen of deze vaak wordt gebruikt. Aan de hand daarvan wordt je aanvraag goed of afgekeurd.
  • De elektrische auto. Gemeenten stellen eisen aan de auto, zoals het vereisen van een volledig elektrische auto of het hanteren van een minimale actieradius en/of accucapaciteit. Bijvoorbeeld: als jouw auto een actieradius van minder dan 50 km heeft, wordt de aanvraag verworpen. Rijd je in een leaseauto of staat de auto niet op jouw naam? Controleer dan of dit een probleem is bij de aanvraag.

Wanneer je niet in aanmerking komt om een laadpaal aan te vragen via de gemeente, dan moet je aan plaatsingskosten tussen 2.000 en 2.500 euro denken. Voordeel is dan wel dat deze exclusief voor jou is, dus altijd beschikbaar. Ook kan het proces bij een gemeentelijke aanvraag lang zijn: je moet rekening houden met 16 tot 18 weken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in