Skoda iV elektrische auto's gepresenteerd

Skoda stapt in e-mobility

Ook Skoda gaat elektrische auto’s bouwen. Het Tsjechische automerk presenteerde een paar dagen geleden haar nieuwe merk iV, dat uitsluitend is bedoeld voor elektrische auto’s. Een van de eerste dingen die ons daarbij opviel was de scherpe prijs die voor de kleine Skoda Citigo iV werd genoemd. Deze zou namelijk minder dan 20.000 euro gaan kosten.

Dat is toch zeker een paar duizend euro minder dan de Volkswagen e-up!, de concurrent uit de eigen Volkswagen Goup. En zo komt er ook in het lagere prijssegment steeds meer keus op het gebied van EV’s. Een goede zaak, omdat juist die kleine auto’s voor het grootste deel in stedelijke gebieden zal worden gebruikt. Precies daar, waar emissievrij rijden het snelst tot een verbetering van de luchtkwaliteit leidt.

Citigo iV

 

De Citigo iV is een kleine vijfdeurs stadsauto. De aandrijflijn levert een vermogen van 83 pk en heeft een behoorlijk koppel van 200 Newtonmeter. Hierdoor is de auto ook prima buiten de stad te gebruiken. De acceleratie naar 100 kilometer/uur verloopt in 12,6 seconden en de maximumsnelheid bedraagt 130 kilometer/uur. Hiermee kun je het verkeer op de snelweg redelijk bijhouden.

Met een volle accu bedraagt de actieradius 265 km (WLTP-cyclus). Voor het opladen kan er gebruik worden gemaakt van een 40 kW snellader met CCS-oplaadkabel. Hiermee kun je de accu in een uur tot ongeveer 80 procent van de capaciteit opladen.

De Citigo iV onderscheidt zich van de Citigo met conventionele verbrandingsmotoren door de in kleur gespoten radiatorgrille. Qua uitrusting kun je bij de Skoda Citigo iV kiezen voor de ‘Ambition’ en ‘Style’ pakketten. De Citigo iV kan volgende maand al worden besteld en zal een maand later beschikbaar zijn.

Superb iV

Skoda Superb iV EV

Skoda liet ook een grotere EV zien, de Superb iV. Deze ruime sedan is niet volledig elektrisch maar krijgt een hybride aandrijflijn. De Superb iV heeft dan een systeemvermogen van 218 pk. Dit wordt gegenereerd door de combinatie van een 1.4 liter TSI-motor en een elektromotor. Het totale maximumkoppel ligt rond de 400 Nm. In volledig elektrische modus zou de Superb iV in theorie een afstand van ongeveer 55 km af kunnen leggen. Met de hybride aandrijving zou de actieradius van de Superb iV maar liefst 850 kilometer moeten zijn.

Skoda heeft de accu van het voertuig in de bodem, vlak voor de achteras geplaatst. In de rijmodus E wordt alleen de batterij gebruikt, in de sportmodus kan het volledige systeemvermogen worden benut. Het vermogen wordt op de vooras overgebracht door een 6-traps DSG-versnellingsbak.

Net als bij de Citigo iV geeft Skoda de exacte prijs niet vrij maar in de wandelgangen werd er gesproken over een prijs van minder dan 40.000 euro. De productie van de Skoda Superb iV zal begin 2020 van start gaan.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven