donderdag, 25 april, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsShell Recharge biedt volgens onderzoek beste dekking – Onze expert heeft wel...

    Shell Recharge biedt volgens onderzoek beste dekking – Onze expert heeft wel wat kanttekeningen

    Volgens een onderzoek van P3, Cirrantic en TheonData biedt Shell Recharge de beste dekking in Europa. Met deze laadpas en app heb je toegang tot de meeste oplaadpunten. Ook twee andere laadpassen bieden volgens dit een prima goede dekking. Maar het onderzoek geeft ook een vertekend beeld.

    Toegang tot 127.000 laadpunten

    Met de app of laadpas van Shell Recharge (voorheen New Motion) heb je in Europa toegang tot ongeveer 127.000 oplaadpunten. Hiermee biedt Shell Recharge volgens dit onderzoek de beste dekking van het oplaadnetwerk in West-Europa. Je kunt hiermee terecht bij ongeveer 82 procent van alle openbare oplaadpunten. Een gedeelde tweede plaats gaat naar Audi e-tron Charging Service en BMW Charging. Deze bieden allebei toegang tot ongeveer 125.600 oplaadpunten. Maar die diensten kun je alleen afnemen als je een elektrische Audi of BMW rijdt. Voor de mensen die een ander merk rijden, is Plugsurfing met toegang tot bijna 108.000 laadpunten ook een interessant alternatief.

    Onderzoek

    Het bovenstaande is het resultaat van een uitgebreid onderzoek van de technologieconsultants P3 uit Stuttgart en de IT-specialisten van CIRRANTiC en THEONData uit München. Zij proberen hiermee meer duidelijkheid te scheppen in de markt voor openbare laadinfrastructuur. Hierin zijn veel verschillende spelers actief. En al die spelers hebben hun eigen tarieven, netwerk én belangen. Dit geheel is allesbehalve transparant en is ook een van de factoren die mensen kunnen weerhouden om een elektrische auto te kopen. Met hun “E-Mobility Excellence” onderzoek proberen de drie specialisten de consument nu meer duidelijkheid te geven. Het complete onderzoek is nergens online te vinden zodat wij ons moeten beroepen op de resultaten die Edison publiceerde.

    West-Europa heeft meer dan 150.000 laadpunten

    De drie bedrijven gebruikten voor de vergelijking in de E-Mobility Excellence alle oplaadpunten in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, Frankrijk, Italië, Denemarken en de Benelux-landen die eind juni publiek toegankelijk waren. Dat zijn in totaal 158.000 laadpunten, waarvan 14.500 snelladers. Tesla SuperChargers werden niet geteld, ook aansluitingen voor normale randaardestekkers (Schuko) of CEE-stekkers telden niet mee.

    Snelladers

    Ook als je alleen naar het bereik bij de DC-laadstations kijkt, biedt Shell Recharge de beste dekking. Men lette hierbij vooral op de ‘echte’ snelladers (High Power Charger – HPC) met een laadvermogen van minimaal 100 kW. Met Shell Recharge kun je je auto laden bij 2.550 van de 2.800 HPC’s. Het Duitse Maingau staat met “EinfachStromLaden” en een dekking van meer dan 75 procent van de snelladers op de tweede plaats. Ook hier komt Plugsurfing op de derde plaats.

    DACH-landen

    De onderzoekers hebben hun thuisbasis in Duitsland, en zij richtten hun onderzoek dan ook deels op de DACH-landen (Duitsland, Oostenrijk & Zwitserland). In die landen geeft de “mobility+” app van EnBW de beste dekking, hiermee kun je je auto bij 41.800 laadpunten opladen. Op de tweede plaats komt Shell Recharge, wederom gevolgd door de laadpassen van Audi en BMW. Dit geeft voor ons een beetje vertekend beeld aangezien EnBW alleen Duitse klanten heeft.

    En wat zegt onze expert?

    Uiteraard hebben wij Maarten Hachmang, expert in laadpassen, naar zijn mening gevraagd. Maarten is net als wij van mening dat het onderzoek klopt maar dat het – in tegenstelling tot wat de onderzoekers beweren – voornamelijk op Duitsland georiënteerd, en niet op heel (West-)Europa. Daarom hebben wij de meer op Duitsland gerichte bevindingen hierboven ook weggelaten. Onderstaand de mening van Maarten over dit onderzoek:

    Laadpassen

    De laadpas van Shell Recharge werkt daadwerkelijk op de meeste actieve laadpunten van alle aanbieders op publieke infrastructuur. Ook DCS (Digital Charging Solutions, de uitgever achter de laadpassen van o.a. Audi, BMW, Mini, en Mercedes) scoort hoog.

    Dekking

    In het onderzoeksrapport wordt gesproken over ‘goede dekking’ en ‘excellence’. Ik heb wat moeite met dat waardeoordeel. Want wat zegt ‘goede dekking’ nu eigenlijk?  De gangbare theorie is: Hoe meer laadpunten, hoe groter de dekking, hoe beter de laadpas. Maar zo werkt het in de praktijk niet.

    Voorbeeld

    Stel je voor: In een stad staan 90 laadpalen en in het dorp ernaast staan er 10. Met Laadpas A kun je bij alle 90 laadpalen in de stad terecht. Maar niet in het dorp. Met Laadpas B kun je maar bij 45 laadpalen in de stad terecht, máár ook bij de 10 in het dorp ernaast. Laadpas B heeft in dit onderzoek een slechte dekking, slechts 55%, waar laadpas A een dekking van 90% heeft.

    Toch kun je met Laadpas B in beide plaatsen goed je auto opladen en hoef je ook in het dorpje geen kilometers te lopen. Welke laadpas is dan beter?

    Een ander mooi voorbeeld is Keulen. In Keulen staan 150 laadpunten. Toch werkt de laadpas van Shell Recharge maar op 10 laadpalen in deze mooie stad. Dat komt omdat vrijwel alle laadpalen van Keulen bediend moeten worden met de app van RheinEnergie. Dan kan je een laadpas hebben met 82% dekking, maar in 5 kilometer omtrek werkt hij toch op geen enkele laadpaal. Dat soort dingen zul je in Nederland overigens niet aantreffen.

    Vooral op Duitsers gericht

    Wat ik jammer vind is dat de onderzoekers vergeten dat Duitse bedrijven vaak alleen op Duitsers gericht zijn. Zo kan je buiten de DACH-regio de apps van Duitstalige providers vaak niet installeren (e.ON Drive) of is de laadpas niet beschikbaar voor klanten in de Benelux, Frankrijk of Italië (EnBW). Een werkwijze die trouwens al 2 jaar niet is meer toegestaan. Uit die andere regio’s komen natuurlijk wel vakantiereizigers die ook graag van de lokale diensten en tarieven gebruik willen maken. Je  kunt als toerist soms wel de app gebruiken maar dat is niet betrouwbaar genoeg.

    Focussen op Europese consument

    Ik zou het daarom beter vinden om alleen de laadpassen te testen met een sterke focus op de Europese consument. Deze laadpassen krijgen bij laadpastop10.nl het label ‘Europese laadpas’ en dat zijn er nu een stuk of tien. Het betekent dat de aanbieder conform Europese richtlijn geen onderscheid maakt in welk land de aanvrager gevestigd is. Als je vooraf al mensen uitsluit op basis van hun woonadres dan ben je wat mij betreft ‘af’ en doe je niet meer mee in lijstjes die over ‘Laden in Europa’ gaan.

    Kijk naar je eigen mobiliteitsbehoeften

    Wij delen ook de mening van Maarten dat het goed is dat er dergelijke onderzoeken plaatsvinden. Die geven interessante nieuwe inzichten. Maar, zoals Maarten zegt:

    Wees wel voorzichtig met het maken van keuzes op basis van deze onderzoeken. Kijk altijd naar je eigen mobiliteitsbehoefte en pas daar je wensen op aan.

    Gerelateerd

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    e-Videos