Serieproductie van solid-state accu’s laat volgens CATL nog een hele tijd op zich wachten

Beursstand van CATL, leverancier EV accu's

De ontwikkeling van solid-state accu’s gaat nog steeds gepaard met diverse technische moeilijkheden, meldt CATL. De grote Chinese accuproducent voegt eraan toe dat het nog een hele tijd gaat duren voordat er sprake kan zijn van een serieproductie.

Het aan de beurs van Shenzhen genoteerde bedrijf is voornemens om middels een financieringsronde geld op te halen voor specifieke doelen. Het plan van CATL werd vorige week goedgekeurd door de Shenzhen Stock Exchange. Er werd daarbij ook gevraagd om te antwoorden op vragen over productiecapaciteit en nieuwe technologieën. Men vroeg CATL om uitleg te geven over de ontwikkeling van technologische ontwikkelingen, waaronder solid-state accu’s, natrium-ion-accu’s en waterstofbrandstofcellen. Ook was men benieuwd naar de risico’s die dit voor de activiteiten en capaciteitsuitbreiding van CATL zou betekenen.

Bij solid-state accu’s wordt gebruik wordt gemaakt van elektroden en elektrolyten van oxide, sulfide en polymeer in vaste toestand. Het theoretisch onderzoek naar deze accutechnologie gaat teruggaat tot de jaren 70. Ze hebben ontegenzeggelijk de nodige voordelen – onder anderen de veel hogere laadsnelheid – maar er zijn nog steeds diverse onopgeloste technische problemen. Deze vormen een beletsel voor de serieproductie, volgens CATL. Men zegt dat de nieuwe technologie onderhevig is aan beperkingen op het gebied van kosteneconomie, prestatie-indicatoren en ondersteuning van de industriële keten. Het zal dus nog veel tijd vergen om die technische problemen op te lossen en over te kunnen gaan tot massaproductie, aldus CATL. Het bedrijf voegde eraan toe dat het nog ver verwijderd is van het bereiken van daadwerkelijk commerciële toepassingen.

Men verwees ook naar een recente toespraak van de Chinese academicus Ouyang Minggao. Die zei in december dat het ongeveer 5 à 10 jaar zal duren voordat de technologie van solid-state accu’s op grote schaal zou kunnen worden toegepast.

De eerste generatie solid-state accu’s, die ongeveer dezelfde energiedichtheid hebben als de bestaande lithium-ionaccu’s, zal naar verwachting in 2025 op de markt komen. Rond 2030 zal hun marktaandeel nog slechts rond de één procent liggen, verwacht CATL-aankondiging. De volgende generaties van deze accutechnologie zullen waarschijnlijk na 2030 en 2035 op de markt komen.

NIO komt wellicht met semi-solid-state accu

Het bovenstaande staat in schril contrast met wat autoproducent NIO in 2020 beweerde. Bij de onthulling van de ET7 op de NIO Day 2020 zei men namelijk dat het model in de toekomst een 150 kWh solid-state accu zou krijgen. Dit zorgde voor nogal wat aandacht in het nieuws, maar de ambitieuze claim van NIO werd ook met scepsis ontvangen. Later verduidelijkte William Li, oprichter, voorzitter en CEO van NIO, in een interview dat de solid-state accu van de NIO ET7 beter kan worden omschreven als een semi-solid-state accu. NIO heeft overigens nooit de leverancier van deze accu bekendgemaakt.

Het Koreaanse tech-magazine 36kr beweerde eind vorig jaar dat het bronnen kent die beweren dat CATL bezig was met de ontwikkeling van een 150-kWh oplossing voor NIO met behulp van ‘ultra-high nickel’ technologie. Verder zegt 36kr dat NIO in 2019 begon met de voorbereiding om een 150-kWh semi-solid-state accu in een auto te realiseren en zich als eerste tot CATL wendde voor een oplossing.

NIO ving een half jaar later definitief bot bij CATL.  Men vond daar “dat het onmogelijk te realiseren was en dat niemand in de industrie een dergelijke oplossing aanbood”. Daarna richtte NIO zijn pijlen op het in Beijing gevestigde WeLion New Energy Technology. Eind november vorig jaar stond in een ander bericht van 36kr dat WeLion de leverancier was van NIO’s 150-kWh semi-solid-state accu.

Vorig artikelTesla is in Grünheide begonnen met de preproductie
Volgend artikelFiat Centoventi concept wordt de basis voor meerdere elektrische modellen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in