Seres 5 zou nog dit kwartaal in de Nederlandse showroom moeten staan

Seres 5

Heel lang stond op de Nederlandse website van Seres ‘coming soon’ bij de Seres 5. Nu de Chinese fabrikant heeft aangekondigd dat dit model binnenkort in Europa verkrijgbaar zal zijn, staat er ‘introductie 1e kwartaal 2023’. Als het goed is dan staat de Seres 5 dus uiterlijk in maart in de Nederlandse showrooms.

Dan is er in Nederland nóg een elektrische middenklasse SUV verkrijgbaar. En dan zelfs eentje die pretendeert ‘premium’ te zijn. Iets wat we overigens steeds vaker bij Chinese fabrikanten zien. Verwacht dan ook niet dat die Seres 5 een prijsbreker is, de vanafprijzen zullen uiteraard verschillen per variant/uitvoering maar lopen op van ongeveer 64 mille tot zo’n 75 mille.

Mid-size SUV

Voor dat geld mag je natuurlijk best wat verwachten. Qua formaat is hij vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Skoda Enyaq, een mid-size SUV dus. De Seres 5 heeft een wielbasis van 2,88 meter, is 4,71 meter lang, 1,93 meter breed en 1,62 meter breed. Maar qua prijs is hij een stuk duurder dan de Skoda.

De Seres 5 is naar eigen zeggen ook een ‘premium’ SUV. Een beetje beladen term maar het gaat er natuurlijk vooral om of de vlag de lading dekt. Nu hebben we nog lang niet alle informatie maar zo te zien kan de Seres 5 best een aantrekkelijke aanvulling in dit segment zijn. Maar de concurrentie in dit segment is sterk.

Die Seres 5 wordt in China trouwens ook wel Dongfeng Seres 5 genoemd, en ook wel Huawei Seres SF5. Bovendien vormt hij ook de basis voor de AITO M5.

Harmonieus

Het uiterlijk van de Seres 5 is niet al te opvallend. De lijnen die we van de kleinere Seres 3 kennen zijn in het nieuwe, grotere model een stuk harmonieuzer. De ronde daklijn, die vrij hoog begint, loopt vloeiend door naar de achterzijde. Minder gunstig voor de hoofdruimte achterin maar wel goed voor de stroomlijn. De Cw-waarde van 0,278 is keurig voor een nog altijd vrij hoge SUV. Seres zelf spreekt overigens van een SUV coupé maar zo laag en sportief is hij eigenlijk ook weer niet.

Het is de ontwerpers van Seres gelukt om de lijnen van de voorspoiler en de dagrijverlichting mooi door te trekken over de motorkap naar de taille. De contouren van de Seres 5 zijn herkenbaar maar nooit opvallend. Het interieur sluit daar mooi bij aan. Het is ergens functioneel maar de mooie lijnen en hoogwaardig ogende afwerking geven het een fraaie, sfeervolle indruk. De bestuurder beschikt over een 12,3 inch digitaal instrumentenpaneel en een head-up display. Verder is er nog een centrale 15,6 inch display. De Seres 5 heeft onder meer 18 rijassistentie-functies en meerdere spraakassistenten. Verder kan de auto optioneel worden uitgerust met een groot (85 inch) panoramadak.

Die carrosserie rust op een chassis dat voor een groot deel van een lichtgewicht aluminiumlegering is vervaardigd. Voor de voorwielen past Seres een double wishbone ophanging met twee kogelgewrichten toe, de achteras heeft een onafhankelijke ophanging met trapeziumvormige multi-link draagarmen.

Varianten

Er komt – uiteraard – maar één carrosserievariant van de Seres 5. Maar er zijn wel meerdere aandrijfvarianten. De PHEV-versie die in China wordt aangeboden komt niet naar Europa, hier biedt Seres alleen de ‘batterij-elektrische’ varianten van de Seres 5 aan. Hoewel hij getuige de Chinese PHEV-variant geen ‘volledig  elektrisch’ platform heeft, betreft dit wel een zogenaamd skateboard platform. Kopers hebben de keus uit een ‘Standard Version’ met achterwielaandrijving. Daarboven zijn nog de ‘Premium Version’ en ‘Flagship Version’ verkrijgbaar, die allebei vierwielaandrijving hebben. Van de versies met vierwielaandrijving heeft Seres niet aangegeven of deze dezelfde aandrijflijn hebben. Seres meldt dat de topversie een systeemvermogen van 430 kW en een maximum koppel van 960 Nm heeft, en meer ook niet. Daarmee is het trouwens een vlotte auto: hij kan in 3,7 seconden van 0 naar 100 km/u sprinten.

Semi solid-state accu

De versie met achterwielaandrijving heeft een 80 kWh LFP-accu, goed voor een WLTP-actieradius van 500 kilometer. Maar de accu van de versies met vierwielaandrijving hebben een 90 kWh ‘semi solid-state’ accu. Wat dat precies inhoudt weten we niet maar dit zou best wel eens bijzonder kunnen zijn. Solid-state accu’s zouden immers ‘the next big thing’ op het gebied van elektrisch rijden kunnen worden. Hiermee haalt de Seres 5 trouwens een WLTP-actieradius van 530 kilometer.

Over de laadsnelheid vermeldt Seres nog niets concreets, maar die semi solid-state accu maakt ons wel nieuwsgierig. Solid state accu’s zouden immers een heel hoge laadsnelheid hebben. De Seres 5 is zoals gezegd geen prijsbreker en hij moet het in zijn segment opnemen tegen bijvoorbeeld de Audi Q8 e-tron en BYD Tang. Een USP als een semi solid-state accu zou dan best wel kunnen helpen.

Vorig artikelFlixBus en Daimler werken samen aan ontwikkeling elektrische langeafstandsbus
Volgend artikelTata Sierra EV Concept lijkt zo goed als klaar voor productie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in