Scania start verkoop eerste elektrische trucks

Scania elektrische truck plug-in hybride

Scania heeft de verkoop van de eerder dit najaar aangekondigde nieuwe elektrische trucks gestart. Kopers kunnen met onmiddellijke ingang de volledig elektrische Scania BEV en de plug-in hybride Scania PHEV bestellen.

Vooral voor stedelijke gebieden

De focus van de geëlektrificeerde modellen ligt vooral op toepassingen voor stedelijke gebieden. Het management van Scania is ervan overtuigd dat zowel volledig elektrische als plug-in hybride trucks een essentiële rol zullen spelen voor het vervoer en de distributie van goederen in stedelijke gebieden. Daar bieden de elektrische aandrijvingen ook mogelijkheden voor een betere benutting van de voertuigen. Geluidsarme leveringen maken het immers mogelijk om tot ver in de nacht en vroeg in de ochtend transportdiensten aan te bieden. Scania biedt de trucks in verschillende uitvoeringen aan. Er zijn varianten voor bijvoorbeeld goederentransport, kipper, betonmixer, brandweerauto en vuilniswagen.

Straks ook elektrische trucks voor lange afstand

Scania-directeur Henrik Henriksson verklaart dat de fabrikant voortaan elk jaar nieuwe elektrische voertuigen op de markt brengen en de productie daarop af zal stemmen. Ook zal Scania over een paar jaar elektrische vrachtwagens voor het langeafstandsvervoer op de markt brengen. Deze zijn zo ontwikkeld dat deze snel opgeladen kunnen worden tijdens de voor de chauffeurs verplichte rustperiodes van 45 minuten.

De Volkswagen-dochter wil zowel hybride als volledig elektrische trucks ontwikkelen en leveren, voornamelijk in samenwerking ‘met toekomstgerichte klanten’. In eerste instantie is er een Scania BEV met cabines uit de L- en P-serie beschikbaar. Hij wordt aangeboden met een 230 kW (313 pk) elektromotor en accupakketten met een capaciteit tot 300 kWh. Deze moeten een bereik tot 250 kilometer mogelijk maken.

Scania elektrische truck plug-in hybride

Scania BEV

De volledig elektrische Scania BEV heeft naar keuze vijf accu’s met een opslagcapaciteit van 165 kWh of negen accu’s met een totaal van 300 kWh. De elektrische truck heeft geen verbrandingsmotor, daarom bevindt zich één accu in de voormalige motortunnel. De overige accu’s zijn langs het chassis geplaatst. De accu’s kunnen via een CCS-aansluiting worden opgeladen met 130 kW. Volgens Scania bedraagt de laadtijd minder dan 55 minuten voor de versie met vijf accu’s en minder dan 100 minuten voor de versie met negen accu’s. De accu’s worden ook opgeladen door tijdens het rijden ontwikkelde remenergie.

Scania PHEV

Het tweede model dat nu door Scania op de markt wordt gebracht is een plug-in hybride truck (Scania PHEV). Ook deze is beschikbaar voor de cabines van de L- en P-serie. Omdat deze truck naast een elektromotor nog wel een verbrandingsmotor heeft, is er slechts ruimte voor drie accu’s en 90 kWh opslagcapaciteit. De 115 kW (156 pk) elektrische aandrijflijn wordt gecombineerd met een 265 kW (360 pk) dieselmotor. In elektrische modus is een bereik tot 60 kilometer mogelijk. De oplaadtijd van 0 tot 80 procent is ongeveer 35 minuten en ook deze accu wordt bijgeladen door de remenergie.

Modulaire opbouw

Beide aandrijflijnen zijn gebaseerd op een modulair systeem van Scania met reeds in het veld beproefde componenten. “Hoewel elektrische voertuigen in sommige opzichten een nieuwe technologie zijn, hebben we alles in het werk gesteld om ervoor te zorgen dat hier dezelfde onwrikbare criteria voor de beschikbare bedrijfstijd worden toegepast als voor onze andere vrachtwagens”, zegt Anders Lampinen, die bij de fabrikant verantwoordelijk is voor de nieuwe technologieën.

Vorig artikelToyota presenteert tweede generatie Mirai waterstofauto
Volgend artikelFord-fabriek in Keulen wordt mogelijk Europese e-productiehub

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in