Scania en ABB druk bezig met Megawatt connectors

Scania en ABB sruk bezig met MCS (Megawatt Charging System)

Scania is samen met ABB E-Mobility bezig om grote stappen te zetten op het gebied van elektrisch vrachtvervoer. Ze hebben succesvolle tests uitgevoerd met het Megawatt Charging System (MCS) voor vrachtwagens, een technologie die de laadtijd van elektrische vrachtwagens aanzienlijk kan verkorten.

De race naar kortere oplaadtijden

De vraag naar elektrische vrachtwagens begint inmiddels gestaag te groeien. De uitdaging om de accu’s snel genoeg op te laden, blijft echter een struikelblok. Scania en ABB hebben zich nu samen ingezet om deze uitdaging aan te gaan, door te werken aan de ontwikkeling van het MCS (Megawatt Charging System)​. Deze technologie belooft de oplaadtijd voor vrachtwagens aanzienlijk te verkorten, Dit is een cruciale factor voor langeafstandsvervoer, waar chauffeurs verplichte rusttijden hebben van 45 minuten na elke 4,5 uur rijden. Het doel is om tijdens deze pauzes de vrachtwagen voldoende op te kunnen laden voor het restant van de rit​​.

Een internationale standaard in wording

Het Megawatt Charging System is niet alleen een project van Scania en ABB, maar wordt ook ondersteund door internationale standaardisatieorganisaties. Tijdens een bijeenkomst, vorig jaar in Zweden, hebben de Europese Unie en de Verenigde Staten een gezamenlijke visie uitgesproken om het MCS als standaard te hanteren voor het opladen van elektrische vrachtwagens​​. Dit betekent dat er een gemeenschappelijke standaard komt voor fysieke connectoren en een gemeenschappelijke voertuig-netwerk communicatie-interface voor alle vermogensniveaus.

Elektrisch vrachtvervoer op de weg naar de toekomst

Fredrik Allard, hoofd van E-Mobility bij Scania, uitte zijn ambitie om tegen 2030 50 procent van de jaarlijks verkochte vrachtwagens elektrisch te maken. De ontwikkeling van de oplaadinfrastructuur, zoals het MCS, wordt gezien als een essentieel onderdeel om dit doel te bereiken​. Scania is van plan om al dit jaar aan zijn eerste klanten vrachtwagens aan te bieden met een voorversie van de MCS-stekker en heeft aangekondigd de productie in 2024 te starten​.

Megawatt moet een gamechanger worden

De MCS-technologie heeft het potentieel om een gamechanger te zijn in de vrachtwagenindustrie. De mogelijkheid om vrachtwagens snel op te laden is immers essentieel om de operationele efficiëntie van elektrische vrachtwagens te verhogen en om chauffeurs in staat te stellen om aan hun verplichte rusttijden te voldoen. Deze technologie is onmisbaar om de acceptatie van elektrische vrachtwagens voor het vervoer over langere afstanden versnellen.

Eerste test

Het is belangrijk om te benadrukken dat de succesvolle test van het MCS slechts de eerste stap is in de ontwikkeling van deze technologie. Het systeem zal moeten worden geoptimaliseerd en opgeschaald om te kunnen voldoen aan de vraag van de industrie. Toch zijn de eerste resultaten veelbelovend. Ze bevestigen dat de toekomst van het vrachtvervoer inderdaad ‘elektrisch’ kan zijn.

Het belang van samenwerking

De samenwerking tussen Scania en ABB onderstreept ook het belang van partnerschappen in de transitie naar een duurzamere toekomst. De vrachtwagen- en elektriciteitssectoren hebben elk hun eigen expertise. Door deze te combineren kunnen ze innovatieve oplossingen ontwikkelen die de uitdagingen in beide industrieën aangaan. Dit soort samenwerkingen zullen waarschijnlijk cruciaal zijn in de komende jaren.

Vorig artikelChinese merken overspoelen de markt; ook Omoda meldt zich
Volgend artikelElektrische auto’s opladen op het spoor: het zoveelste “Plan B”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in