SALD superaccu

SALD bevestigt komst van nieuwe, revolutionaire ‘superaccu’

Twee weken geleden meldde een bedrijf genaamd SALD de ontwikkeling van een nieuwe generatie Li-Ionaccu’s, die een bereik van meer dan duizend kilometer mogelijk maken. Bij gebrek aan bevestiging daarvan lieten we het even voor wat het was. Maar die accu’s blijken er wel degelijk te komen.

Eindhovense ontwikkeling

Dat bedrijf ‘genaamd SALD’ komt nota bene uit Nederland. SALD BV uit Eindhoven bevestigt in een nieuw persbericht dat het inderdaad een nieuwe generatie lithium-ionaccu’s heeft ontwikkeld. En die maken inderdaad een actieradius van ruim 1000 kilometer mogelijk. En misschien zelfs wel meer dan 2000 kilometer. Bovendien kunnen hebben accu’s met deze nieuwe technologie een veel groter laadvermogen. Laden tot 80 procent gaat binnen 10 minuten, volledig opladen binnen 20 minuten.  Uiteraard veroorzaakt zo’n nieuwtje nogal wat opschudding want dit zou de markt van accu’s danig overhoop kunnen gooien. Ook zou het een paar van de voornaamste drempels waar we mee te maken krijgen als we elektrisch gaan rijden, doen verdwijnen. Maar dat gaat, zoals nu blijkt, nog wel even duren. In een nieuwe publicatie vermeldt SALD BV dat de nieuwe technologie pas over twee à drie jaar gereed zal zijn.

Technologie pas over paar jaar gereed

Het bedrijf benadrukt dat de nieuwe energieopslagsystemen, niet voor 2022/2023 kunnen worden gebruikt. “We betreuren het dat de indruk is gewekt dat de SALD-accutechnologie nu al beschikbaar is”, zegt bedrijfsleider Frank Verhage. Hij voegt eraan toe dat “het normaal is dat onderzoeksprojecten in eerste instantie ontwikkelingsprojecten worden die uiteindelijk leiden tot producten die klaar zijn voor serieproductie. De door ons ontwikkelde SALD-technologie heeft de potentie om radicale veranderingen teweeg te brengen op tal van gebieden, zoals e-mobiliteit.”

Spatial Atom Layer Deposition

Ook vertelde het bedrijf in die publicatie meer over de achtergrond van de nieuwe technologie. De “Spatial Atom Layer Deposition” is een eigen ontwikkeling van SALD, en de afkorting ervan is dus ook de naam van het Eindhovense bedrijf. Maar oorspronkelijk is de SALD-technologie afkomstig het TNO, en ook een doorontwikkeling van de vele jaren onderzoek die het bekende Duitse Fraunhofer-Gesellschaft en andere onderzoeksinstellingen hebben gedaan. “SALD is echter een autonome, onafhankelijke verdere ontwikkeling. Op dit moment zijn er wel wat individuele gesprekken, maar geen samenwerking met instituten van het Fraunhofer-Gesellschaft”, verklaart SALD BV.

Niet alleen accu’s

Het “Spatial Atom Layer Deposition” verwijst naar een gepatenteerde methode om coatings op industriële schaal op elkaar aan te brengen. Die coating zijn elk zo dun als een enkel atoom. Iedere laag kan worden gebruikt om verschillende materialen aan te brengen. Die verschillende materialen kunnen, indien ze zo worden gekozen, resulteren in een chemische reactie met de eerder aangebrachte stof. Die stoffen kunnen metalen, oxiden, nitriden, sulfiden, fluoriden of andere stoffen zijn. De technologie leent zich uitstekend voor het ontwikkelen van de genoemde ‘superaccu’s’ maar er zijn ook andere toepassingen mogelijk. SALD hoopt dat haar atoomcoatings “een revolutie in de hele industrie teweeg zullen brengen in de hele industrie.”

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven