Tesla Gigafactory Berlijn sabotage

Sabotage bij bouw Tesla Gigafactory Berlijn

Tesla wilde deze zomer al starten met de productie in de Duitse Gigafactory bij Berlijn. Waarschijnlijk start de productie pas tegen het eind van het jaar. Er is nogal wat vertraging door gewijzigde bouwplannen, goedkeuringsprocedures en bezwaren van milieuactivisten. Er is nu ook sabotage door linkse activisten.

Brand in elektriciteitsvoorziening

In de nacht van 25 op 26 mei zijn de elektriciteitskabels die de autofabriek van stroom voorzien in brand gevlogen. Gelukkig waren de kabels ondanks de brand nog functioneel, aldus de politie. Maar  er waren al snel vermoedens dat de brand opzettelijk was aangestoken. Daarom word het incident onderzocht door de forensische afdeling van het Brandenburgse LKA (bureau voor strafrechtelijk onderzoek).

Vulkangruppe

“We gaan ervan uit dat er mensen bij betrokken waren,” zei LKA-woordvoerder Joachim Lemmel. Ook onderzoekt men een brief die afkomstig is van linkse activisten. In dit document, ondertekend door de “Vulkangruppe”, staat onder andere het volgende: “We hebben in de nacht van 25 op 26 mei 2021 de stroomtoevoer naar de bouwplaats van de Tesla Gigafactory in Grünheide bij Berlijn onderbroken door zes bovengronds gelegde hoogspanningskabels in brand te steken.”

Als reden voor de aanval geeft men aan dat “Tesla niet groen, ecologisch of sociaal is” en “Ons vuur staat tegen de leugen van de groene auto.” De naam van de Vulkangruppe is de afgelopen jaren al verschillende malen opgedoken in verband met brandstichting.

Gigafactory Berlijn

De sabotage op de stroomvoorziening van de Tesla-fabriek had geen gevolgen voor de voortgang van de bouw, volgens Automobilwoche.

In de nieuwe fabriek wil Tesla zo’n 500.000 elektrische auto’s per jaar produceren. De fabriek biedt waarschijnlijk zo’n 12.000 mensen arbeidsplaatsen. Behalve de Model Y zal men daar naar verwachting ook de Model 3 gaan bouwen. Bovendien wil Tesla er ook accu’s gaan bouwen. Tesla’s CEO Elon Musk kondigde voor deze locatie de “grootste” accufabriek ter wereld aan.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven