zaterdag, 10 juni, 2023
Meer...
  Homee-NieuwsRussische Zetta waarschijnlijk eind dit jaar in productie

  Russische Zetta waarschijnlijk eind dit jaar in productie

  Het kostte wat meer tijd dan gepland maar eindelijk zal de Zetta, Ruslands eerste elektrische auto, in serieproductie gaan. De Zetta is een compacte en uitgesproken basic uitgevoerde elektrische driedeursauto. De productie wordt waarschijnlijk eind dit jaar opgestart in de fabriek van Toljatti in de regio Samara.

  Het bovenstaande wordt gemeld door ‘Sputnik International’, waarbij het verwijst naar verwijzing naar een televisie-interview met Denis Manturov, de Russische minister van Industrie en Handel. Manturov vertelde aan de Russische omroep RBK TV het volgende: “De Zetta is de kleinste elektrische auto die in ontwikkeling is en zich in de laatste testfase bevindt. We verwachten dat de massaproductie tegen het einde van dit jaar van start zal gaan”.

  Russische Zetta Ev 2021 in productie

  Prijzen en specificaties

  Uit eerdere informatie kwam al naar voren dat de elektrische Zetta in Rusland verkrijgbaar zal zijn vanaf zo’n 550.000 roebel (ongeveer 6.300 euro). Daar moet je dus niet te veel van verwachten. De topsnelheid zal 120 km/u bedragen, mogelijk gemaakt door een naafmotor achter ieder voorwiel. Het totale piekvermogen bedraagt 72,4 kW en het 10 kWh accupakket moet een actieradius tot ongeveer 200 km mogelijk maken.

  Oorspronkelijk zou de start van de productie van Zetta vorig jaar plaats vinden. Die kwam helaas nogal wat vertraging in. Enerzijds vanwege de coronapandemie, anderzijds omdat er financieringsproblemen waren en er een particuliere investeerder nodig was om het project überhaupt door te kunnen laten gaan. In hoeverre de eerder genoemde exportplannen doorgaan, is nog niet bekend.

  De Zetta is onderdeel van het voornemen van Rusland om in 2030 tien procent van de totale voertuigproductie van het land uit elektrische auto’s te laten bestaan. Behalve de Zetta zijn er nog meer elektrificatieplannen.

  Ook waterstofauto in de planning

  Zo wil men in Rusland ook een brandstofcelauto op de markt brengen. Minister Manturov wist te vertellen dat tegen 2024 de productie van de Aurus Senat zal starten. Dit is een beetje op een Rolls-Royle lijkend model van het Russische premiummerk Aurus. Het is met brandstofcellen uitgerust en rijdt op waterstof. Manturov: “Tegen 2024 zijn we van plan een productiemodel te ontwikkelen dat op de markt wordt gebracht,” zei hij. Een eerste model van de waterstofaangedreven Aurus Senat werd eind mei voorgesteld.

  Aurus Senat waterstofauto

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  - Advertisment -

  e-Nieuws

  Ontdek de BMW iX5 Hydrogen: is dit de toekomst van waterstofauto’s?

  Er zijn weinig vragen in de automotive die je vaker langs hoort komen; wordt het nou wat met die waterstofauto? BMW gooit met deze iX5 Hydrogen nog wat olie op het vuur...

  e-Videos