Hamburg elektrische bussen

Ruim 500 elektrische bussen voor Hamburg

Hamburger Hochbahn AG bestelt sinds dit jaar voornamelijk elektrische bussen. Het bedrijf heeft net een aanbesteding van maar liefst 530 elektrische bussen achter de rug. Deze grote opdracht wordt gegund aan drie leveranciers: Daimler, MAN en Solaris. De bussen worden tussen 2021 en 2025 geleverd.

Ook met solid-state accu’s

Het is de grootste aanbesteding voor elektrische bussen in Duitsland tot nu toe. De leveranciers, Daimler Buses, MAN Truck & Bus en het Poolse Solaris zijn hiermee ongetwijfeld in hun nopjes met de verkoop overeenkomsten voor de levering van een groot aantal solo- en gelede elektrische bussen. Naast voertuigen met conventionele lithium-ionaccu’s leveren zij ook modellen met solid-state accu’s. Die laatste zijn dus duidelijk geen toekomstmuziek meer. De definitieve hoeveelheden zijn nog niet bekend. Aanvankelijk zal men in 2021 en 2022 “beduidend meer dan 140” elektrische bussen kopen. De resterende aantallen neemt Hochbahn in de daaropvolgende jaren af.

Belangrijke basis

“Met deze aanbesteding leggen we een belangrijke basis voor de volledige ombouw van ons wagenpark naar klimaatvriendelijke aandrijfsystemen”, legt Henrik Falk, voorzitter van de Raad van Bestuur van Hochbahn, uit. “Voor het eerst hebben we in Duitsland ook duurzaamheidscriteria toegepast in de aanbesteding. Op deze manier willen we naast onze lokale verantwoordelijkheid ook de wereldwijde verantwoordelijkheid op ons nemen. Dit is een belangrijke stap op weg naar echte groene mobiliteit en een klimaatneutraal bedrijf”.

Duurzame toeleveringsketen

In het kader van de aanbesteding legde men ook veel belang aan gedetailleerde informatie over duurzaamheidsrisico’s en maatregelen om de milieurisico’s in de toeleveringsketen, tot aan de winning van de grondstoffen, te beperken. De focus van de evaluatie lag op de accu’s. Samen met andere transportbedrijven streeft Hochbahn naar een Europa-brede ontwikkeling en harmonisatie van duurzaamheidscriteria bij de aanschaf van elektrische bussen.

Bereik tot 270 kilometer

Uiteraard zijn bij de aanbesteding en gunning ook de technische specificaties van de bussen vastgesteld. De actieradius ligt, afhankelijk van de fabrikant, tussen de 150 en 200 kilometer voor gelede bussen en tot 270 kilometer voor solobussen. Er rijden nu al dertig elektrische solobussen in Hamburg, deze hebben een bereik van 150 kilometer. Tegen het einde van het jaar worden er nog eens 30 verwacht.

Nauwelijks productiviteitsverlies

“De actieradius is een van de doorslaggevende factoren voor het gebruik van de elektrische bussen. Met de waarden die men nu garandeert, kunnen we de bedrijfsprocessen goed in kaart brengen en hebben we nauwelijks productiviteitsverlies in vergelijking met de conventionele dieselbus”, zegt Markus Dietmannsberger, projectmanager bij Hochbahn. “De tweede controlevariabele, de beschikbaarheid van de voertuigen voor de passagiersdienst, nadert ook het niveau dat we voor al onze voertuigen hebben vastgesteld”.

Waarschijnlijk ook 50 waterstofbussen

Naast bussen die alleen op accu’s rijden, is Hochbahn ook van plan om elektrische bussen aan te schaffen met een extra brandstofcel op waterstof voor een grotere actieradius en flexibiliteit. Daartoe is volgens verklaringen van het bedrijf een aanbesteding voor 50 voertuigen voor de jaren 2021 tot 2025 uitgeschreven.

Einde van de dieselbus is nabij

Hochbahn neemt de dieselbussen die nu nog in Hamburg rondrijden aan het einde van het decennium uit bedrijf. Men wil het wagenpark volledig ombouwen tot emissievrije aandrijvingen.

Foto: Hamburger Hochbahn

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven