Royal Schiphol Group gaat 10.000 nieuwe laadpunten plaatsen

Royal Schiphol Group 10.000 nieuwe laadpunten

Tot wel 10.000 nieuwe laadpunten voor elektrische voertuigen moeten er op onze luchthavens komen. Deze heeft Royal Schiphol Group gepland voor de periode tot 2030. Tegen die tijd zijn alle voertuigen elektrisch, verwacht de groep. De groep zegt dat de laadaansluitingen van groot belang zijn om uitstootvrije luchthavens te realiseren.

Het gaat daarbij niet alleen om de personenauto’s van passagiers en personeel, maar ook om hotelshuttles, voertuigen voor de grondafhandeling of wat dan ook.

Op drie luchthavens

Die 10.000 laadpunten worden naar rato verdeeld over de verschillende luchthavens van de Royal Schiphol Group, te weten Amsterdam Airport Schiphol, Rotterdam The Hague Airport en Lelystad. Op Schiphol bevinden zich op dit moment zo’n 400 laadpalen. Op dit moment maken vooral elektrische personenauto’s gebruik van de laadpunten.

Royal Schiphol Group 10.000 nieuwe laadpunten

Gunning

Royal Schiphol Group is eigenaar en exploitant die drie luchthavens en heeft ook een meerderheidsbelang in Eindhoven Airport. De groep wil de levering van de laadpalen uitbesteden aan Ecotap en Combinatie FIMIH. Men wil de capaciteit met de nieuwe gunning in de komende jaren aanzienlijk vergroten. De nieuwe contracten omvatten ook mogelijkheden voor laadpunten voor elektrische vrachtwagens, bussen en voertuigen voor de grondafhandeling.

Beheer

Voor het beheer van de laadpalen is Royal Schiphol Group na een aanbesteding een samenwerking aangegaan met Combinatie FIMIH. Deze zal in samenwerking met Maxem een Chargepoint Operator (CPO)-platform leveren waarin alle laadvoorzieningen centraal gemonitord en aangestuurd worden. Met dit CPO-platform kan men de laadfaciliteiten slim regelen en zelfs koppelen aan de energie die door de zonnepanelen op de luchthavens wordt opgewekt. Hiermee kunnen gebruikers hun voertuigen zoveel mogelijk opladen duurzame opgewekte energie en moet ook overbelasting van het elektriciteitsnet wordt vermeden.

Vorig artikelMijlpaal voor allereerste elektrische Porsche: 100.000e Taycan rolt van de band
Volgend artikelEen half miljoen elektrische Volkswagens. Een mijlpaal, maar meer ook niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in