Rosenbauer introduceert blusssysteem voor elektrische voertuigen

Rosenbauer blusssysteem elektrische voertuigen

Omdat inmiddels wel duidelijk is dat je een brandende elektrische auto op een heel andere manier moet blussen, heeft de Oostenrijkse specialist Rosenbauer een nieuw systeem voor het blussen van voertuigaccu’s ontwikkeld. Dit systeem is ook geschikt om heel snel in te kunnen grijpen.

Het probleem van brandende accucellen komt met het stijgende aantal elektrische voertuigen steeds vaker in het nieuws. Een dergelijke brand van lithium-ion-cellen kan maar heel moeilijk met conventionele middelen onder controle kan worden gebracht. Eventuele beschadigde accucellen kunnen zelfs na lange tijd nog spontaan tot ontbranding overgaan. Daarom gaat men er bij elektrische auto’s nu nog vanuit gaat dat je ze bij een (dreigende) brand heel lang in water moet onderdompelen. Sommige brandweerkorpsen beschikken daarom sinds kort over een met water te vullen container.

Ook voor snelle ingreep

Maar Rosenbauer heeft een andere methode ontwikkeld. Die leent zich ook veel beter voor een snelle ingreep. Het achterliggende principe is een blussysteem dat brandweerlieden snel precies daar kunnen plaatsen waar het nodig is. Onder het beschadigde of reeds brandende voertuig dus, op de plek waar zich in moderne elektrische auto’s de accu’s bevinden. Rosenbauer heeft hiervoor een door een accu aangedreven, compact, draagbaar en op afstand te bedienen blussysteem ontwikkeld. Hiermee kunnen brandweerlieden de (dreigende) brand snel en vanaf een veilige afstand bedwingen.

Op afstand te bedienen

Het systeem bestaat uit een bluseenheid en een besturingseenheid, die met slangen met elkaar zijn verbonden. De bluseenheid wordt onder de accu geplaatst, bij voorkeur tussen de weg en het voertuig wanneer het nog op alle vier de wielen staat. Het is ook mogelijk het systeem te gebruiken via het interieur en de bagageruimte, of van bovenaf in het geval van voertuigen die op hun zijkant of op het dak liggen.

Rosenbauer blusssysteem elektrische voertuigen

Dringt in accupakket binnen

Het systeem wordt geactiveerd via de regeleenheid op voldoende afstand van het voertuig (ca. 8 meter). De bluseenheid drijft een doorborend mondstuk met een kracht van enkele tonnen in de accu. Vervolgens wordt het water wordt door dit geperforeerde mondstuk rechtstreeks in het accupakket gespoten. Het water zal de behuizing van de accucellen volledig vullen en zo voor een efficiënte koeling koelen.

Nadat de accu zover is afgekoeld dat de celtemperatuur binnen een veilig bereik ligt, kan het voertuig getransporteerd worden. De blusinstallatie kan tijdens het vervoer en op de opslaglocatie in het accupakket blijven. Zo kan er zo nodig weer heel snel water in de accubehuizing worden gepompt.

De watervoorraad van een normaal brandbestrijdingsvoertuig is voldoende voor een geslaagde blussing en er kan gebruik worden gemaakt van een normale drukpomp is voldoende voor de watertoevoer.

Uitgebreid getest

Het systeem is door Rosenbauer in talrijke brandproeven getest met een grote verscheidenheid aan accucelontwerpen (pouch-, prismatische en ronde cellen) in verschillende voertuigplatforms. Daarnaast hebben industriële, beroeps- en vrijwillige brandweerkorpsen in heel Europa het systeem maandenlang getest met hun operationele tactieken, operationele technologie en bemanningen, waarbij is aangetoond dat het systeem compatibel is met bestaande middelen en tactieken.

Vorig artikelDe R RYZR bestaat niet echt maar heeft wel een bijna ongeëvenaarde funfactor
Volgend artikelAmbitieus e.Go Mobile opent de eerste brandstores

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in