zaterdag, 20 april, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsRode en zwarte cijfers in een knettergekke periode

    Rode en zwarte cijfers in een knettergekke periode

    Er circuleren weer de nodige marktcijfers. Zo maakt het CBS bekend dat er begin dit jaar al bijna 200.000 stekkerauto’s in Nederland waren. Maar wat zeggen die cijfers eigenlijk, nu ze vanwege de Corona-crisis ontzettend onder druk staan? Gelukkig zijn er voor na deze periode ook wat lichtpuntjes.

    Aantal fabrieken hervat productie

    Zo zijn er aantal fabrieken die de productie hervatten. Nog lang niet alle merken zijn zover en ze zullen waarschijnlijk ook niet direct hun volledige productiecapaciteit kunnen hervatten, maar het is een begin. Vooral in Duitsland, waar de maatregelen rond het Corona-virus wat zijn afgezwakt, halen fabrieken en dealers opgelucht adem. Ook omdat de goederenstroom vanuit China, waar een groot deel van de onderdelen vandaan komen, weer langzaam op gang komt.

    Verkoop China bijna gehalveerd

    Volgens Cui Dongshu, secretaris-generaal van de China Passenger Car Association (CPCA), verkochten de Chinese autofabrieken in hun thuismarkt 56.410 lokaal geproduceerde, elektrische auto’s. Dat is een daling van 49% ten opzichte van maart 2019, maar deze resultaten zijn evengoed aanzienlijk beter dan in februari. Toen werd de Chinese automobielindustrie bijna volledig lamgelegd door de Corona-crisis. Men verkocht in China toen 47.199 BEV’s, een daling van 47%. Het volume van PHEV’s daalde met 58% tot 9.211 eenheden.

    Marktaandeel SUV’s gedaald

    Opvallend is dat in China vooral het marktaandeel van de SUV’s is gedaald, zowel bij de volledig elektrische als de PHEV-voertuigen. De daling voor BEV SUV’s was 55%, die van PHEV SUV’s zelfs 60%.

    Europese EV-markt meer dan verdubbeld, totdat…

    De verkoopcijfers van maart zijn nog niet van alle landen bekend. Wat geheel Europa betreft moeten we nu nog even kijken naar februari, waar in Europa meer dan 69.000 nieuwe stekkerauto’s zijn geregistreerd. Dat is meer dan een verdubbeling (111%!) vergeleken met februari vorig jaar. Als we ons niet blindstaren op de enorme terugslag vanaf maart, was die stijging in februari een duidelijk teken dat de (B)EV in Europa snel aan populariteit wint. Want de stijging over de eerste twee maanden van dit jaar bedroeg zelfs 117%. De populairste stekkerauto’s waren allemaal BEV’s. De Renault Zoe is het meest verkocht met 6.439 eenheden, gevolgd door de Volkswagen e-Golf met 3.770 eenheden en de Tesla Model 3 met 3.589 eenheden.

    Nederland

    Van Nederland zijn wel de cijfers van maart bekendgemaakt. We zullen voor de compleetheid beginnen met de cijfers van februari. Toen werden er in Nederland in februari 2.830 nieuwe BEV’s geregistreerd, een stijging van 2,7%. De populairste modellen waren de Opel Ampera-E (omdat GM de fabrieksvoorraad dumpte), Volkswagen e-Golf en Kia Niro. In maart werden er aanzienlijk meer BEV’s geregistreerd, namelijk 3.879 auto’s, een stijging van 3.5%. De Tesla Model 3 stond (weer) op de eerste plaats, gevolgd door de Kia Niro en Volkswagen Golf.

    Daling begint hier pas in april

    Nederland was in Europa niet het eerste land waar het Corona-virus het openbare leven stil legde. Daarom keken we ook even naar de verkoopcijfers in Italië. Daar noteerde men hele goede cijfers in januari. In februari, toen het virus daar zijn intrede deed, had men nog een redelijke maand waarbij de totale registraties met bijna 10% waren gedaald. In maart werd het ronduit dramatisch, toen duikelden de registraties met maar liefst 85% naar beneden. Laten we hopen dat ons de komende maanden niet een dergelijk doemscenario te wachten staat. Het marktaandeel BEV’s is in Italië trouwens in een jaar tijd gestegen van 0,2 naar 1,5%. Vooral Tesla blijft daar ondanks de Corona-crisis flinke zwarte cijfers noteren.

    Cijfers CBS allang achterhaald

    In totaal waren er eind maart 116,148 BEV’s in Nederland geregistreerd. Om terug te komen op die 200.000 stekkerauto’s van het CBS: als we daar ook nog de 97.553 PHEV’s bij optellen, waren er eind maart alweer 213.701 stekkerauto’s in Nederland. Merkwaardig dat het CBS er drie maanden over doet om een nieuwsbericht op te stellen dat daardoor compleet is achterhaald.

    Wanneer trekt de markt weer aan? En hoe?

    Het moge duidelijk zijn dat men in Europa erg ongeduldig wordt. Men kan bijna niet kan wachten tot we weer met zijn allen ‘gewoon’ aan de slag kunnen. Maar de vraag is nog steeds wanneer we dat kunnen, en in hoeverre we dat daadwerkelijk kunnen. Het virus is nog niet uitgewoed en er is ook nog geen vaccin. En wanneer dat vaccin er eindelijk is, zijn er letterlijk miljarden euro’s en dollars verdampt. Het kan haast niet anders of we beginnen in een economische crisis. Het enige voordeel dat we dit keer hebben is dat de wereldwijde economie voor die tijd heel aardig draaide zodat er hopelijk minder hervormingen nodig zijn om de boel weer op de rit te krijgen.

    Lichtpuntje

    Voor de automobielindustrie is er mogelijk een lichtpuntje. Vanuit China, waar men nu weer een beetje opkrabbelt, komen signalen dat de mensen liever met de eigen auto in plaats van met openbaar vervoer of deelauto’s gaan. Dit omdat er nog steeds een bepaald besmettingsgevaar heerst. Men zal daardoor de voorkeur hebben voor een ‘contactarme’ manier van vervoer. R.C. Bhargava, president van de grote Indiase autofabrikant Maruti Suzuki India Ltd, vertelde in een interview dat het coronavirus wat dat betreft zelfs een keerpunt voor de Indiase automarkt kan betekenen. Er zijn ook genoeg berichten in de media dat de markt van elektrische auto’s weer snel op zal krabbelen. Maar dan moet er wel genoeg lithium beschikbaar zijn…

    Gerelateerd

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    e-Videos