zaterdag, 28 januari, 2023
Meer...
  Homee-NieuwsRivian heeft nog steeds moeite met het op gang krijgen van de...

  Rivian heeft nog steeds moeite met het op gang krijgen van de productie

  Na een briljante beursgang werd het Amerikaanse Rivian gewaardeerd op bijna 12 miljard dollar. Maar Rivian kan de serieproductie maar niet op gang krijgen, wat uiteraard flinke gevolgen voor de beurskoersen heeft. Grootaandeelhouder Amazon moet nu zelfs bestelwagens bij concurrent Stellantis kopen.

  Het leek eerst bijna te mooi om waar te zijn. E-commercegigant Amazon wilde niet alleen flink investeren in de startup, maar bestelde er en passant ook nog eens 100.000 elektrische bestelwagens. Rivian, dat op dat moment grote moeite had om de verdere ontwikkeling van de R1T (pick-up) en R1S (SUV) te financieren, kon de champagnefles opentrekken. De ontwikkeling van de voertuigen kreeg door die financiële injectie een enorme boost en Rivian werd al snel een van de meest veelbelovende startups in de branche.

  Koersen gekelderd

  Maar het ontwikkelen van een elektrische auto is iets heel anders dan het op gang krijgen van een complex productieproces ten tijde van wereldwijde problemen in de supply chain. CEO Robert Scaringe vertelt dat het opvoeren van de productie “moeilijker bleek dan verwacht”. Scaringe gelooft echter dat de problemen over het algeheel genomen op korte termijn kunnen worden opgelost. Het aanstellen van voormalig Magna Steyr topman Frank Klein als Chief Operations Officer zal mogelijk ook een goede, en belangrijke zet zijn. Maar evengoed zal Rivian dit jaar waarschijnlijk een paar honderd voertuigen minder bouwen dan de geplande 1.200 elektrische pick-ups.

  Rivian is overigens niet de enige die op dit punt in de problemen kwam. Toen Tesla zijn eerste serieproductie op wilde starten, stond het bedrijf ook enige tijd op het randje van een faillissement. En nu is Tesla met voorsprong de meest waardevolle autofabrikant ter wereld. Rivian heeft hierbij het voordeel van een zeer machtige geldschieter in de vorm van Amazon-eigenaar Jeff Bezos.

  Door de aanhoudende problemen in de productie daalden de aandelen van Rivian het vorige kwartaal ook meer dan 50 procent in waarde. Rivian sleurde aandeelhouder Amazon zelfs in de rode cijfers. Door de koerscorrectie boekte Amazon voor het eerst in bijna zeven jaar een netto-kwartaalverlies van 3,8 miljard dollar.

  Amazon koopt nu ook bestelwagens bij Stellantis

  Omdat Rivian de productie van de eigen voertuigen niet eens op gang kan krijgen, komt de productie van de door Amazon bestelde bestelwagens ook in de problemen. Eigenlijk zou Rivian dit jaar 10.000 elektrische bestelwagens aan Amazon moeten leveren. Daarom ziet Amazon, die een belang in het bedrijf heeft, zich genoodzaakt om zijn bestelwagens nu ook elders te kopen. De keuze is op Stellantis gevallen, waar Amazon heeft een bestelling voor elektrische Ram ProMaster bestelwagens heeft geplaatst. De elektrische versie van de Ram ProMaster (de Amerikaanse variant van de Fiat Ducato) komt volgend jaar op de markt.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  - Advertisment -

  e-Nieuws

  Slim elektrisch rijden doe je met de Smart #1

  Smart is bezig met een nieuwe, opwindende fase in zijn bestaan. Waar de eerste en huidige modellen van Smart vooral compacte, praktische stadsautootjes waren, ontwikkelde eigenaar Daimler samen met het grote Chinese Geely-concern de geheel nieuwe Smart #1. Een compacte, elektrische SUV die het merk op een ander niveau brengt.

  e-Videos