Rimac Nevera

Rimac Nevera krijgt bijna 2.000 pk

Rimac, fabrikant van elektrische supercars en leverancier van technologie op het gebied van e-mobiliteit, heeft de Nevera voorgesteld. Het tweede eigen model van de Kroatische fabrikant krijgt een vermogen van 1914 pk. Er zullen slechts 150 eenheden van de Rimac Nevera worden gebouwd.

De Nevera is voor Rimac ook een soort van visitekaartje waarmee het bedrijf zijn expertise op het gebied van e-mobiliteit wil etaleren. Rimac heeft zich de laatste jaren namelijk ook steeds meer toegelegd op het leveren van technologie. Zo leverde Rimac de 800 volts laadtechnologie van de Porsche Taycan en Audi e-tron GT. De expertise van Rimac heeft ertoe geleid dat Porsche en Hyundai een belang in het bedrijf hebben genomen. Porsche verhoogde zijn belang enkele maanden geleden zelfs voor de derde keer, nu tot 24 procent.

Rimac Nevera

Monocoque

De Rimac Nevara heeft naar eigen zeggen de “meest geavanceerde” monocoque ter wereld, inclusief carbon dak, geïntegreerd accupakket dat als structureel element dienst doet en een carbon achterframe. De koolstofvezelconstructie weegt minder dan 200 kilogram. Het is de grootste in zijn soort in de auto-industrie en biedt volgens Rimac ook de stijfste structuur van een auto tot nu toe.

Die stijve constructie is ook hard nodig, gezien het enorme vermogen van de Nevara. De nieuwe hypercar van Rimac heeft een vermogen van 1408 kW (1914 pk) en een koppel van 2360 Nm. Hiermee kan hij in iets minder dan twee seconden van 0 naar 100 km/u accelereren. Wie dat aandurft kan doorsprinten naar een topsnelheid van 412 km/u. De sprint naar 300 km/u volbrengt de Nevara in 9,3 seconden. Dat is ongeveer de tijd die de gemiddelde Golf GTI nodig heeft om de 100 km/u te bereiken.

 

 

Accupakket is onderdeel van constructie

De energie voor de aandrijflijn is afkomstig van een door Rimac zelf ontworpen lithium-mangaan-nikkel-accusysteem, dat een opslagcapaciteit van 120 kWh heeft. Het accupakket is onderdeel van de constructie van het voertuig. Het versterkt de stijfheid van de koolstofvezel monocoque volgens Rimac met 37 procent. De lage, centrale plaatsing in de vloer van de Nevera draagt bij tot een “ultra-laag” zwaartepunt, een gewichtsverdeling van 48-52 en de naar verluidt best mogelijke wegligging.

Rimac Nevera

Grotendeels eigen ontwikkeling

Het merendeel van de belangrijkste onderdelen van de Nevera werd intern ontwikkeld in het hoofdkwartier in Nedelja, Kroatië, aldus Rimac. “Dit is de auto waar ik aan dacht toen ik tien jaar geleden aan de ‘onmogelijke’ reis begon. Al ons harde werk bereikt zijn hoogtepunt in de Nevera – onze recordbrekende hypercar. Deze auto is gemaakt om de concurrentie achter zich te laten en de lat hoger te leggen, om de norm voor sportauto’s te herdefiniëren,” vertelt Mate Rimac, oprichter van het Kroatische bedrijf.

Rimac zal slechts 150 exemplaren van de Nevera bouwen en de kopers moeten minstens twee miljoen euro voor de Nevera neertellen. Al in 2018, toen Rimac met de C_Two de conceptcar voor de Nevera presenteerde, werd er gezegd dat er al bijna 150 eenheden waren verkocht.

Rimac Nevera

Rimac Nevera

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven