Rimac begint met serieproductie Nevara

Rimac Nevara

Eindelijk is het zover. Rimac Automobili is na vijf jaar testen en ontwikkelen bezig met de serieproductie van de Nevera. De startup zal in totaal 150 eenheden van deze elektrische hypercar gaan bouwen, verdeeld over drie jaar. De eerste jaarproductie van de minstens twee miljoen euro kostende Nevara is al uitverkocht.

Binnen twee tellen naar de honderd

De Rimac Nevara wordt aangedreven door maar liefst vier elektromotoren, die samen een vermogen van 1408 kW leveren. Uiteraard drijven die alle vier de wielen aan. Met die enorme hoeveelheid vermogen haalt de elektrische supersportwagen 412 km/u. De acceleratie van 0 naar 100 doet de Rimac Nevara in slechts 1,85 seconden. Als je het lukt om het gaspedaal nog langer in te trappen, dan zit je in 9,3 seconden op 300 km/u.

Snelladen tot 500 kW

Ook qua actieradius heeft Rimac het bij de Nevara goed voor elkaar. Hij heeft een 120 kWh vloeistofgekoeld accupakket, goed voor een WLTP-actieradius van 550 kilometer. Dankzij het eigen, geavanceerde beheersysteem haalt de Rimac Nevera aan de DC-snellader een laadsnelheid tot maar liefst 500 kW. Ondanks de enorme accu kan deze in 22 minuten tot 80 procent worden opgeladen. Er zijn helaas nog maar bijzonder weinig snelladers die dat vermogen kunnen leveren.

Dat accupakket zorgt ook voor een heel laag zwaartepunt en een optimale 48:52 gewichtsverdeling, wat een extreem goede handling mogelijk maakt.

Geheel eigen ontwikkeling

Om die indrukwekkende prestaties te kunnen halen, moesten alle belangrijke componenten op maat worden ontwikkeld. Het accusysteem, de omvormer, de transmissie, de motor en de regelsystemen, alles is zelf ontwikkeld. In de afgelopen vijf jaar heeft Rimac drie generaties aandrijflijnen ontwikkeld, 18 prototypes gebouwd, 45 crashtests uitgevoerd en er in totaal meer dan 1,6 miljoen ontwikkelingsuren geïnvesteerd.

Mate Rimac, CEO van de Rimac Group: “Aan het begin van het Nevera-traject hebben we duizenden virtuele simulaties uitgevoerd en met talloze ontwerpen geëxperimenteerd voordat het eindelijk tijd was om de allereerste werkende prototypen te maken. Op dat moment werkten er ongeveer 300 mensen voor het bedrijf, en nu, nu we in volle productie gaan, is ons bedrijf vervijfvoudigd tot meer dan 1.500 collega’s, en de bouw van onze nieuwe Rimac Campus van 100.000 vierkante meter is in volle gang.”

Mate Rimac, oprichter van Rimac Automobili

Handgemaakt

We hebben het over serieproductie maar er komt geen robot aan te pas. De auto’s worden helemaal met de hand geassembleerd.  Aangezien de kleuren en interieurs in hoge mate kunnen worden aangepast, zijn geen twee voertuigen gelijk. Rimac produceert veel onderdelen en systemen zelf in de eigen fabrieken. De eindassemblage duurt vervolgens vijf weken.

Rimac zegt dat de leveringen “binnenkort” beginnen via Rimacs wereldwijde netwerk van 25 officiële dealerpartners in de VS, Europa, het Midden-Oosten en Azië. De fabrikant heeft zijn eigen diagnose-instrumenten ontwikkeld om de dealers bij de service na verkoop te ondersteunen. Indien nodig is er ook een team beschikbaar om problemen wereldwijd op te lossen. De fabrikant geeft helaas nog geen exacte datum. Mate Rimac: “Ik kijk er echt naar uit om klanten hun gloednieuwe, speciaal voor hun vervaardigde auto’s in ontvangst te zien nemen en hun verhalen te zien vertellen over het rijplezier”.

Vorig artikelAandeel elektrische auto’s bij nieuwverkopen is meer dan verdubbeld
Volgend artikelRij-impressie Mercedes EQE: minder dure EQS of een elektrische Mercedes E-klasse?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in