Rij-impressie nieuwe Kia Niro EV – kan hij het succes van zijn voorganger voortzetten?

Hoog tijd voor een hernieuwde kennismaking met de elektrische Kia Niro. De eerste generatie ging onder de naam e-Niro door het leven, de vernieuwde versie van Kia’s succesnummer heet Niro EV. Een klein verschil dus, ook onderhuids zijn de verschillen klein. Het uiterlijk heeft wel een update gekregen. Genoeg om het succes voort te zetten?

Vernieuwingsdrift

Kia is druk bezig met het op de weg brengen van nieuwe modellen, en de huidige modellen aan te passen aan de nieuwe designtaal en huisstijl. De elektrische Kia EV6 is natuurlijk een prachtig voorbeeld van een van die nieuwe modellen. Maar zowel qua ontwikkelingstijd en investeringen is het ondoenlijk om van ieder model een geheel nieuwe versie te ontwikkelen. In het geval van de Niro heeft Kia er daarom voor gekozen om het model een update te geven. Daarmee moet de Niro nog een jaar of wat mee kunnen voordat de Koreanen een écht nieuw model in dit segment op de markt zetten.

Het geheim van de Kia Niro: niet te veel pretenties?

Eigenlijk is het geheim van het succes van de Kia e-Niro en EV-Niro – want ook de vernieuwde versie verkoopt als een trein – helemaal niet zo bijzonder. Maar dat ‘niet bijzondere’ is juist precies wat de Niro is. Een auto die zich eigenlijk nergens in onderscheidt, maar wel precies biedt wat de doorsnee rijder wenst. Een auto die er keurig uitziet, best wel lekker rijdt, genoeg ruimte biedt, compleet is uitgevoerd en dat allemaal tegen een niet te hoge prijs. Allemaal punten die je bij de Kia Niro zo kunt vinken. De elektrische versie voegt daar een fijne aandrijflijn en een redelijk groot accupakket aan toe, waarmee je een heel bruikbare actieradius hebt. Daarbij komt het feit dat Kia de e-Niro in grote aantallen kon leveren, iets wat bij de Duitse tegenhanger wat minder voortvarend ging.

elektrische Kia Niro EV

Allemansvriendje

Al met al is de Kia Niro dus een waar allemansvriendje geworden, of zoals Werner Budding in de video zegt: de nieuwe volksauto.

Vroeger reed bijna iedereen in een Golfje, Escort (nu: Focus) of Kadett (nu: Astra) reed. Tegenwoordig is dat de Kia Niro. Kia boekt trouwens ook behoorlijke succes met de andere modellen, met klinkende verkoopcijfers als resultaat. Knap gedaan voor een merk dat zo bescheiden is begonnen en die bescheidenheid pas de laatste jaren van zich af heeft geschud.

Het verschil tussen de Kia e-Niro en Niro EV

Dat de nieuwe Kia Niro EV een geheel nieuw exterieurdesign heeft gekregen, moge duidelijk zijn. Hij past nu heel netjes bij de nieuwe designtaal van de Koreanen. Trouwens, wie de achterste zijstijl in een kleurtje wil dat de dealer niet in het pakket heeft: neem eens contact op met de lokale carwrapper.

Ook het interieur is vernieuwd. Daar zijn de wijzigingen weliswaar iets minder opvallend maar in principe heeft het hele interieur een verjongingskuurtje gekregen. Kia gebruikt nette materialen voor het interieur en het ziet er dan ook keurig uit. Een minpuntje wat Werner aankaartte is de zitpositie, die voor langere mensen wellicht wat minder geschikt is. Nu is Werner behoorlijk lang maar ik heb dat in de vorige versie ook zo ervaren, terwijl ik van gemiddelde lengte ben.

Verder heeft Kia de configuratie van de aandrijflijn aangepast. Oorspronkelijk is de Niro ontwikkeld voor een verbrandingsmotor, en dan is voorwielaandrijving heel gebruikelijk. Een elektrische aandrijflijn heeft echter een veel hoger koppel. Dat geeft wel een wat tractieproblemen, met name op een natte weg. Daarom heeft Kia de aandrijflijn iets rustiger ingesteld zodat de voorwielen wat minder snel een eigen leven gaan leiden.

elektrische Kia Niro EV

Ook heeft Kia gekozen voor een accu van een andere leverancier, in dit geval het grote Chinese CATL. De 39 kWh-versie is vervallen zodat de Niro EV er voortaan alleen met 64,8 kWh accupakket is. Dat is wel zo fijn, want daarmee heb je een prima actieradius van meer dan 400 kilometer. Aan de snellader scoort de Niro EV zoals Werner al zegt niet al te veel punten. De maximale laadsnelheid is niet bijzonder hoog maar de laadcurve is met de nieuwe CATL-accu wel een stukje vlakker. Wat ook prettig is, is dat Kia de standaard 1-fase on-board lader door een 11 kWh 3-fase lader heeft vervangen.

Verder heeft de Kia Niro EV voortaan ook een “soort van frunk”. Geen echte frunk, maar in ieder geval heeft hij onder de motorkap nu een vakje voor de laadkabel, én voor de adapter waarmee hij als stroombron kan dienen (V2L).

Iets duurder

En dan kom het, de prijs. Nu de goedkopere 39 kWh-versie niet meer leverbaar is, blijft alleen versie met de 64,8 kWh-accu over. En die is helaas wel wat duurder dan zijn voorganger. En dat terwijl je niet zo heel veel meer waar voor je geld krijgt. Hij is moderner, en mooier (vinden wij), en de 11 kWh on-board lader is natuurlijk wel zo prettig. En als we naar de inflatiecijfers kijken, dan is duidelijk dat een prijsverhoging eigenlijk niet te voorkomen is. Laten we daarbij niet vergeten dat ook de Kia Niro EV een van de meest aantrekkelijk EV’s in zijn segment én prijsklasse is. We vermoeden dat het succes van de elektrische Kia Niro daarom nog wel even aan zal houden.

elektrische Kia Niro EV

Video: Werner Budding

Vorig artikelDaar is ie dan, de Rolls-Royce Spectre
Volgend artikelDuurtest Volvo C40 Recharge – update 4 – 6327 kilometer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in