Rij-impressie Volkswagen ID.4

Er rijden al duizenden ID.3’s in Nederland, en ook van de grotere ID.4 heeft Volkswagen er inmiddels meer dan 2200 afgeleverd. We zijn een kleine week op pad geweest met de elektrische SUV van Volkswagen, en raakten behoorlijk onder de indruk.

ID.5 en ID.6 komen eraan

Maar eerst even iets over de ideeënbus bij Volkswagen; deze is nog lang niet leeg. Dit jaar gaat de ID.5 in Nederland de weg op. Da’s geen vreselijk vernieuwend concept. Eigenlijk is de ID.5 een ID.4 met SUV-coupé body. Dat robuuste van de 4 is bij de 5 ingewisseld voor een wat meer dynamische uitstraling, wat voornamelijk komt door een sterk aflopende daklijn. Te verwachten is dat Volkswagen het rijkarakter ook wat sportiever maakt. Zeker bij de ID.5 GTX. Die dik 300 pk sterke EV beschikt over twee elektromotoren, één voor de voorwielen en één voor de achterwielen. Overigens komt van de ID.4 ook een GTX. Het label ‘GTX’ is het ‘GTI’ voor de elektrische ID’s van Volkswagen. Ook dit jaar nog lanceert Volkswagen de ID.6, die dan in 2022 het leveringsprogramma in gaat.

 

Later dit jaar ook een 52 kWh variant

Goed, de ID.4. Voorlopig levert Volkswagen alleen de dikste variant met 77 kWh (netto) accupakket. Een 52 kWh versie is al te bestellen, en staat later dit jaar bij de dealer. Waar bij de ID.3 werd geklaagd over te harde kunststof materialen in het interieur, daar is de binnenzijde van de ID.4 gevoelsmatig volwaardiger, hetgeen zeker ook te maken heeft met het enorme, centraal geplaatste scherm, dat de lengte heeft van een onderarm. Het ruimtegevoel is in de ID.4 beter. Waar je ook zit en naar welke richting dan ook, bewegingsruimte in overvloed. De bagageruimte meet een vette 500 liter inhoud, en in tegenstelling tot de ID.3 kan achter de ID.4 een aanhanger, met maximaal een geremd gewicht van 1000 kilo.

 

Trommelremmen achter

Het rijgedrag van de ID.4 is zonder meer volwassen. Met een wat gevoelloze besturing loopt de elektrische SUV geheel in de pas met zo’n beetje alle andere elektrische SUV’s, op de Ford Mustang Mach-E na. Die Ford weet zijn bestuurder behoorlijk te betrekken bij het autorijden. Op het eerste gezicht is de montage van trommelremmen rondom de achterwielen opmerkelijk, maar gezien het feit dat een EV minder intensief gebruikmaakt van het remsysteem, zijn de ogenschijnlijk wat ouderwetse trommels best logisch. Te meer het trommelremsysteem minder weegt dan een remsysteem dat bestaat uit schijfremmen. Bovendien, de ID.4 remt voortreffelijk.

 

Opwarmen via de app

Zoals ‘ie ook handig communiceert met de Volkswagen app. Zeker in deze tijd loont het de auto op te warmen nog voor je vertrekt, wat gemakkelijk functioneert via de Volkswagen We Connect-app. Een opgewarmd interieur is comfortabeler en dus veiliger, geen gerotzooi met raamkrabbers of koude jatten aan het stuurwiel. En met een verwarmde accu neemt het rijbereik toe, hoewel, niet helemaal tot 540 kilometer, zoals de WLTP-meting officieel heeft vastgesteld. Maar met een beetje beheerst rijgedrag haal je al gauw 380 kilometer. Laden gaat op 11 kW en via DC op 125 kW. Prima, zonder hier de piketpaaltjes opnieuw te verzetten. Volkswagen rekent 47.290 voor de 77 kWh-variant. Mocht je een milletje of zestig beschikbaar hebben, dan kun je voor de dik uitgeruste ID.4 Max gaan. Voorlopig is het onduidelijk wat Volkswagen gaat vragen voor de 52 kWh versie.

 

Rij-impressie: Werner Budding
Camera: Rob Steltman

Vorig artikelCitroën onthult de nieuwe ë-Berlingo
Volgend artikelSAIC en Alibaba lanceren premium automerk met 1000 km rijbereik

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in