Het moet verontwaardiging hebben opgeleverd, bij Volkswagens hoofdkwartier in Wolfsburg, toen daar de eerste schetsen van de Skoda-variant van basis van de ID.3/4 binnenkwamen. Een buitengewoon fraai gelijnde cross-over, die met zijn interieurafwerking appelleert aan de maatstaven van Audi. Skoda was toch altijd het ‘mindere merk’, binnen het VW-conglomeraat? Was, inderdaad.
Keus genoeg
Met 4,65 meter deelt de Enyaq zijn buitenmaten met de ID.4, waarvan uiteraard ook de techniek onderhuids aanwezig is. Dat houdt in: of een 58 kWh accu of één met een inhoud van 77 kWh, netto welteverstaan. Er volgt een kleinere accu, van om en nabij de 50 kWh, maar niet voor eind dit jaar, misschien zelfs pas begin ’22. Skoda heeft in alle wijsheid besloten de typenaam te baseren op de maat van de accu. Onze testauto is een Enyaq 80, de variant met de dikste accu dus. Dat betekent dat we 204 pk bij ons hebben. Zat, da’s duidelijk. Wens je meer vermogen, wacht dan even op de Enyaq 80x, die krijgt 265 pk. Ben je altijd op zoek naar het meeste, dan is de Enyaq vRS de jouwe, met zijn (225 kW) 306 pk. Ook deze vRS heeft vierwielaandrijving, en dus een extra elektromotor voorin. De modellen met integrale aandrijving hebben altijd de 77 kWh accu aan boord.
De RS en 80x komen later dit jaar op de Nederlandse markt. Zoals er ook een SUV-coupé volgt. Oftewel, de carrosserievorm van de aflopende daklijn. En tot slot volgt de Enyaq L&K, in een oplage van 1895 stuks. Als het goed is weet de autokenner direct waarom de oplage van de L&K op 1895 exemplaren is vastgelegd. L&K staat voor Laurin & Klement, het oorspronkelijke Skoda, dat in 1895 is opgericht, in Mladá Bolestav. Juist ja, de plek waar het Skoda-hoofdkwartier nu nog staat. Overigens startte L&K 125 jaar geleden niet met het bouwen van auto’s, maar met het fabriceren van tweewielers.
Overtuigende rijeigenschappen
Terug naar de Enyaq. Zoals de ID.4 een prettig rijdende auto is, zo weet de Enyaq op dat gebied ook te overtuigen. Voldoende comfortabel, en met 204 pk is de ‘80’ vlot genoeg. Mocht je dat prettig vinden, en dat geldt niet voor iedereen, deze Enyaq heeft niet die nekwervel vernietigende acceleratie. Ofschoon de Enyaq natuurlijk hartstikke elektrisch is, rijdt hij zoals we van producten uit de Volkswagen-stal gewend zijn; goed, degelijk, misschien niet vreselijk inspirerend, maar wel comfortabel. Hoewel je ook bij de Enyaq, net als bij vrijwel alle andere elektrische auto’s, gevoelsmatig wat meer windgeruis waarneemt, hetgeen natuurlijk te maken heeft met het feit dat de auto voor de rest gewoon erg stil is. Je zit op goede, lekker forse stoelen, en kijkt op een fraai afgewerkt dashboard. De displays en bedieningsknoppen kennen we uit de ID.4. Het afwerkingsniveau is ronduit goed.
Slimmigheidjes
Typisch Skoda zijn de grappige functionaliteiten. De ijskrabber is verhuisd naar de binnenzijde van de achterklep. Deze krabber zit bij andere Skoda’s achter de tankdop verscholen. In het voorportier zit een paraplu, de bagageruimte is niet alleen serieus groot, gemakkelijk te verruimen door de achterbank om te klappen, maar ook voorzien van een dubbele bodem waar de (vieze) laadkabel in past, voorin heeft de Enyaq tenslotte geen bergruimte. In de bagageruimte is voorzien in een 12V-lader, haakjes om de zakken met afhaalchinees aan op te hangen en sjorogen. Functionaliteit alom.
Must-haves
Skoda vraagt voor deze middelste variant, de Enyaq 60 39.990,- euro. Daarmee kost ‘ie zo’n zeven tot negen mille minder dan een technisch vergelijkbare (maar met 77 kWh uitgeruste) ID.4. En je doet jezelf niet te kort. Hoewel, bijna niets. Een paar zaken uit de optielijst moet je wel even aankruisen: de warmtepomp op het accupakket en de snelle DC-lader. Met die optionele warmtepomp kun je de accu beter conditioneren, wat goed is voor de houdbaarheid van het energiepakket alsook voor de capaciteit ervan. En met een standaard 50 kW DC-lader doet Skoda de Enyaq ernstig te kort. Een elektrische auto hoort minimaal 100 kW te kunnen snelladen, liefst nog wat meer. Heb je al een Enyaq besteld, en de sterke onboard DC-lader aangevinkt, dan zit er op de Enyaq 60 een 100 kW laadsysteem, op de Enyaq 80 een 125 kW systeem. Bestel je nu een verse Enyaq met de optionele, sterke snellader, dan levert Skoda altijd een 130kW boordlader. Op AC pompt de elektrische cross-over er maximaal 11kW in.
Tekst: Werner Budding
Camera: Rob Steltman
Foto’s: Eric van Vuuren