Rij-impressie Seres 3. De volgende Aziatische belofte?

MG en Aiways kennen we inmiddels, Byton en Xpeng komen eraan en laten we Vinfast uit Vietnam niet vergeten. Het ene na het andere nieuwe Aziatische automerk durft het aan om elektrische auto’s in Nederland te gaan verkopen. Seres is ook zo’n nieuw merk, uit China. Een handvol dealers in ons land verkoopt per direct de Seres 3, een compacte elektrische SUV.

SF Motors

Het verhaal achter het merk Seres is ietwat vaag. Het zou Amerikaans zijn, met Chinese inmenging. Duiken we er dieper in, dan wordt duidelijk hoe het in elkaar steekt. De Seres 5 en 7 zijn twee modellen met een elektrische aandrijflijn die later dit jaar op de Nederlandse markt komen. De ontwikkeling van deze auto’s is een van oorsprong Amerikaans initiatief, dat is ontstaan onder de naam SF Motors. Vervolgens is er door SF Motors interesse vanuit China gewekt, met als doel meer financiële middelen te verkrijgen.

Die Seres 5 en 7 zijn innovatieve elektrische auto’s, met de nieuwste generatie technieken aan boord. Deze Seres 3 daarentegen is feitelijk een Fengon E3 (ook bekend als DFSK Glory 500) van de bekende Chinese autofabrikant Dongfeng, met relatief verouderde techniek. De Seres 3 kunnen we dan ook zien als het model dat bekendheid voor het merk moet genereren, en vast wat geld in de lade moet brengen.

360-Graden camera

Over geld gesproken, Seres vraag €37.995,- voor de 3. En da’s een flink hoger bedrag dan het eveneens uit China afkomstige MG voor de vergelijkbare ZS (€30.985,-) vraagt. Belangrijk om te weten is dat de Seres een nogal rijke uitrusting heeft. Zaken als een leren interieur, stoelverwarming, 360-graden (parkeer)camera, een dashboard camera en een goed functionerend navigatiesysteem zijn standaard. Halen we dat andere nieuwe Chinese model erbij, ook voorzien van een elektrische aandrijflijn, de Aiways U5. Die kost nog meer: €39.950,-.

Seres 3 interieur dashboard rijtest

De Aiways biedt veel binnenruimte, de Seres een complete uitrusting, maar dit zijn prijzen die boven die van de basisversie van de Volkswagen ID.3 liggen. Nee, bij Van Mossel, de importeur van MG, begrijpen ze goed dat een middenklasse elektrische SUV van Chinese makelij, met niet al te moderne techniek, vooral scherp geprijsd moet zijn. Vandaar ook dat die MG ZS behoorlijk wordt verkocht.

1-Fase

Een ding hebben de MG, de Aiways en deze Seres gemeen, de laadtechnieken zijn allesbehalve revolutionair. Alle drie de Chinezen laden maximaal op 1-fase, hetgeen betekent dat een AC-laadpunt (thuis-lader) er nooit meer dan 6,6 kW in pompt. Hoewel het op dit moment niet mag, maar kom je ’s avonds na een uur of elf thuis met een zo goed als lege accu, en moet je ’s morgens rond acht uur weer van huis, dan weet je zeker dat je accu niet helemaal vol geladen is. En mocht je in de Seres vervolgens rekenen op een goede score bij een snellaadstation, dan kom bedrogen uit. Aan een DC-lader laadt de 3 op maximaal 50 kW.

Een eerste afstandstest wees uit dat je op een volle accu, in licht winterse omstandigheden zo’n 240 kilometer ver komt, hetgeen voor een EV met een ruim 50 kWh accu een gangbare afstand is. Alle moderne Europese elektrische auto’s laden op 11 kW en bieden aan een snellader 100 kW of meer laadvermogen. Het frappante is dat de elektrische varianten van de Seres 5 en 7 (er komen ook versies met een hulpmotor in de vorm van een aggregaat, de zogenaamde range extender) wel over revolutionaire laadtechniek beschikken. De modellen zouden elkaar onderling, maar ook andere EV’s van energie kunnen voorzien. Dat betekent in de praktijk dat als je met een volgeladen Seres 5 iemand ontmoet in een EV met een lege accu, dat je deze dus kunt helpen. Handig.

Seres 3 kwaliteit Chinese auto test

Goede bouwkwaliteit

Prettig in het gebruik is het uitgebreide multimediasysteem, dat zich eenvoudig laat bedienen. De reactietijd op opdrachten is voldoende kort. De ruiterwisser op het achterraam wekt ergernis op, doordat deze bij elke slag een boel kabaal maakt. Voor langere bestuurders is het niet fijn dat je het stuurwiel niet naar je toe (axiaal) kunt verstellen.

Een grappige vondst is de dashcam. Een vooruit gerichte camera die niet op het dashboard staat, zoals de naam doet vermoeden, maar achter de binnenspiegel is verborgen, speurt de straat voor af. Steek een SD-kaartje in de opening en kunt, bij bijvoorbeeld een aanrijding, de beelden terugkijken. Het systeem bewaart alleen de laatste tien minuten. Opvallend netjes is de bouwkwaliteit en de materiaalkeus in het interieur. De mooie pasvorm van de kunststoffen maakt indruk. Je zit op prima meubilair, dat overduidelijk van Aziatische afkomst is; goed verstelbaar, een relatief groot zitvlak, maar tamelijk vormeloos.

Veel ruimte

Over de rij-eigenschappen kunnen we vrij kort zijn. De Seres 3 rijdt zoals je verwacht; wat inspiratieloos. Alles laat zich licht bedienen, gevoelloos. De besturing voelt relatief direct aan, terwijl de koets van de auto vrij veel overhelt in bochten. Het terugwinnen van energie, het zogenaamde regenereren, kun je instellen, in drie standen. In de stevigste stand voelt het gaspedaal bij ‘gaslos situaties’ dan aan als een aan/uit-knop. Bij Europese elektrische auto’s verloopt dit proces soepeler. Aan ruimte heb je in de 4,39 meter lange Seres geen gebrek. En natuurlijk biedt een inklapbare achterbank de mogelijkheid om de bagageruimte te verruimen.

Seres 3 Chinese auto elektrisch ruim goedkoop degelijk

Accu zonder kobalt

De Nederlandse organisatie achter het merk Seres, Green Mobility Group Europe, verwacht dat de Seres voornamelijk populair zal zijn bij gepensioneerden. Geïnteresseerden in de 163 pk sterke EV moeten zich goed afvragen wat hun mobiliteitsbehoefte is. Ben je een ‘kilometervreter’ ga dan voorbij aan deze auto. De laadsnelheden en de actieradius van de 3 zijn ongeschikt voor lieden die dagelijks veel kilometers rijden. Daarvoor is de accu van iets meer dan 50 kWh (de accu is vrij van kobalt) te klein en is de laadsnelheid te beperkt. Green Mobility Group realiseert zich dit ook, en biedt daarom een auto met een verbrandingsmotor aan, voor Seres 3-kopers die graag op vakantie willen in Europa.

Tekst: Werner Budding

Vorig artikelVernieuwde Tesla Model S en X, de Plaid kan besteld worden én de Roadster komt er aan
Volgend artikelGAC neemt mogelijk in september al auto met grafeenaccu in productie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in