Reusachtig veel keus in ‘betaalbare’ elektrische gezinsauto’s is er eigenlijk niet. Ja, het Volkswagen-concern levert er enkele en de Koreanen ook. Maar deze Renault Mégane E-Tech is een welkome aanvulling op het beschikbare aanbod.
Geheel nieuw platform
Nee, deze E-Tech heeft bitter weinig gemeen met de Nissan Leaf. Die gedachte zou kunnen leven, gezien het feit dat Nissan en Renault al jarenlang bij elkaar in bed liggen. De Renault-Nissan Alliantie heeft een kakelvers platform ontwikkeld, dat vooralsnog alleen gedeeld wordt met de Nissan Ariya.
Het zogenaamde CMF-EV-platform zal de komende jaren verder als basis dienen voor tal van elektrische modellen uit Alliantie, waaronder diverse sportieve elektrische auto’s onder de naam Alpine, tot zelfs een model van Mitsubishi. Het Renault Sport-label, zoals we dat kennen van de Clio RS en Mégane RS, verdwijnt langzaam uit het programma, en vindt vervanging in de roemrijke naam Alpine. Zoals ook het voormalige Renault F1-team inmiddels al één seizoen onder die naam door het leven gaat. Alpine zal de komende jaren veranderen in een EV-automerk, met modellen die allemaal een sportief karakter hebben. Ook op basis van deze Mégane E-Tech volgt een sportieve, elektrische Alpine.
Voelt licht aan
De ontwikkelaars bij Renault stellen dat in de elektrische Mégane ook een flinke dosis sportiviteit is gestopt. Nou kun je als bestuurder inderdaad het karakter van de auto van eco, naar comfort tot zelfs sport schakelen, maar echt sportief wordt de E-Tech niet. Dat hoeft ook niet, omdat zoals gezegd Alpine die rol overneemt. De Mégane E-Tech voelt wel verrassend degelijk en solide aan en rijdt voldoende comfortabel.
Opvallend is het relatief nette gewicht. Waar een Volkswagen ID.3 richting de 1800 kilo rijklaargewicht gaat, daar blijft de basisversie van de Mégane E-Tech op iets meer dan 1500 kilo steken. Dat is dan de versie met 40 kWh accupakket. Die accu alleen al weegt 400 kilo. Ga je voor het 60 kWh pakket dan stijgt het totaalgewicht van de auto tot ruim 1600 kilo. Met de afdoende comfortabele onderstelafstemming voelt de E-Tech absoluut niet zwaarlijvig aan.
Variabele stuuroverbrenging
Elke elektrische Mégane is voorzien van variabele overbrenging van de besturing. Rij je op lage snelheid dan volstaat het om relatief gering aan het stuur te draaien om wel een flinke wieluitslag te krijgen. Op hoge snel is dat juist andersom. Dit systeem maskeert de zwaarlijvigheid die je toch vaak bij een elektrische auto ervaart. Op rotondes voelt de besturing echter niet zo prettig aan. Je voelt de overbrenging veranderen op het moment dat er een snelheidsafname is bij het oprijden en een snelheidstoename bij het verlaten van de rotonde.
Fijn is ook de mogelijkheid om de regeneratiestand van de aandrijflijn te variëren. Je kunt kiezen om helemaal geen energie terug te winnen op het moment dat je van je ‘gaspedaal’ stapt, de Renault rolt dan ver uit, tot flink regenereren, in standje drie. In die stand gebruik je het rempedaal nog nauwelijks. Het instellen van het regenereren zit gelukkig niet verstopt in een ingewikkeld digitaal menu. Je kunt de standen kiezen door flippertjes achter het stuur te bedienen. Omdat de remmen in een elektrische auto veel minder in gebruik zijn dan die van een conventionele auto zijn sommige EV’s, zoals de Volkswagen ID.3, uitgerust met goedkopere trommelremmen in de achterwielen. De Mégane E-Tech is rondom uitgerust met geventileerde schijfremmen.
22 kWh laden aan AC
Renault hanteert een wat eigenwijze filosofie met betrekking tot het laadsysteem in de elektrische auto’s. Net als de Zoe is ook deze Mégane E-Tech standaard voorzien van een 22 kWh laadsysteem aan een AC-laadpunt. Dat betekent dat je aan dit relatief voordelig geprijsde laadpunt, dat vaak thuis, op het werk of op lokale parkeerplaatsen staat, 160 kilometer actieradius kunt laden in een uurtje tijd. De basisversie van deze Mégane laadt aan een snellader (DC-lader) op maximaal 85 kW. De variant met de 60 kWh accu haalt maximaal 130 kW. Dat zijn redelijk marktconforme waardes.
Op de elektrische Mégane zit standaard geen warmtepomp. Toch is het verstandig om deze 1000 euro kostende optie aan te vinken. Je kunt hiermee namelijk de auto en dus de accu altijd op de juiste bedrijfstemperatuur krijgen. En da’s niet alleen in het voordeel van de levensduur van de accu, maar ook in het voordeel van de actieradius. Een accu die op de juiste temperatuur is, presteert beter dan een te koude of te warme accu.
Het navigatiesysteem kan de Renault met zijn inzittenden via de snelste route van snellader naar snellader sturen. De auto ‘weet’ wanneer de snellader in de buurt is en zal bijtijds de accu voorverwarmen of koelen, om zo de laadtijd zo efficiënt mogelijk te maken. Overigens levert Volkswagen de warmtepomp evenmin standaard op de ID.3.
Google Maps
Prettig in het gebruik is het Google-gestuurde navigatiesysteem, dat werkt met Google Maps. Je kunt het systeem met je stem bedienen. Dat gaat veel verder dan het instellen van het navigatiesysteem. Ook de verwarming in de auto luistert naar opdrachten van de bestuurder. Als je een Google-account hebt en thuis zaken als je verlichting en bijvoorbeeld het alarm via Google bedient, dan kun je dit naar wens ook via het systeem in de Renault aansturen. Dus vlak voor je thuiskomt even de verlichting aanzetten, het kan via de Mégane E-Tech. Gelukkig heeft Renault gekozen voor een aantal fysieke knoppen op het dashboard, en niet louter digitale aansturing van de vitale zaken. In de ID.3 stuur je vrijwel alles via het digitale display aan.
Digitale binnenspiegel
De bediening in de E-Tech verloopt gebruiksvriendelijker dan in de ID.3. Bovendien lijkt de Renault stiller op hoge snelheid. De Renault blinkt echter niet uit in bewegingsruimte op de achterbank. Met 1,86 meter zit je achterin met opgetrokken knieën en de hoofdruimte is evenmin imponerend.
Voorin, onder de motorklep, vind je geen extra bergruimte, zoals sommige EV’s wel bieden. Je hebt niets onder motorklep te zoeken, maar mocht je hem toch openen, dan zie je daar vooral een heleboel techniek. Aan bagageruimte geen gebrek; de E-Tech komt aan 440 liter.
Een grappige vondst is de digitale binnenspiegel. Deze krijgt zijn informatie via een camera in de achterklep. Natuurlijk krijg je een ruimer beeld voorgeschoteld dan via de normale binnenspiegel, maar als het zicht door het achterraam geblokkeerd is, dan ontvang je nog altijd informatie via de binnenspiegel. Bovendien is de elektronische binnenspiegel niet te verblinden.
130 of 218 pk
Renault zal ergens in april of mei, afhankelijk van de beschikbaarheid vanuit Frankrijk, de Mégane E-Tech bij de Nederlandse dealers hebben staan. Voor relatief nette prijzen. De Mégane E-Tech EV40 met 40 kWh accu en 130 pk sterke elektromotor (voorin, in combinatie met voorwielaandrijving) kost 35.390,- euro. Interessanter, want niet eens zo vreselijk veel duurder is de 60 kWh variant in combinatie met de 218 pk sterke aandrijflijn. Voor deze variant vraagt Renault 39.990,- euro. Het rijbereik van de Mégane E-Tech varieert, van 300 kilometer voor de basisversie tot maximaal 470 kilometer voor de versie met het zware actiepakket.
Tekst: Werner Budding