donderdag, 9 februari, 2023
Meer...
  Homee-Nieuwse-VideoRij-impressie Porsche Taycan Cross Turismo: ‘s werelds eerste EV-stationcar

  Rij-impressie Porsche Taycan Cross Turismo: ‘s werelds eerste EV-stationcar

  Goed, met de benaming stationcar doen we de Taycan Cross Turismo vermoedelijk wat te kort. En de mannen die ‘m ontwikkeld hebben zeker. Porsche heeft deze auto geconcipieerd als méér dan alleen een functionele Taycan. Bedoeld voor de avontuurlijk ingestelde rijders.

  Laten wij dat nou net zijn, avontuurlijk. Met de juiste wind hangen we in het weekend graag onder een kite, of staan we met een golfclub in de hand of we leggen wat kilometers af op een mountainbike. Avontuurlijk genoeg? En dus past de Cross Turismo precies bij ons, of andersom, zo stelt Porsche. Moeten we natuurlijk wel in staat zijn om 97.400,- eurootjes af te tikken. Dat is wat Porsche wenst in ruil voor een Taycan 4 Cross Turismo. Vervelend wel voor de lieden die inmiddels een Taycan sedan hebben aangeschaft. Da’s dus saai volk, niet avontuurlijk ingesteld.

  SUV

  Dat de Cross Turismo meer is dan een Taycan met een verhoogde bagageruimte, is vooral te vinden aan de onderkant van de auto en in de wielophanging. Zo heeft ‘ie twee centimeter meer bodemvrijheid, en kies je voor Offroad Design pakket, dan is de standaard aanwezige luchtvering in staat om de auto nog een centimetertje verder ‘omhoog tillen’ dan de minder avontuurlijke Taycan. Tel daar de setting ‘gravel’ bij op, en je snapt dat je met een Cross Turismo aanmerkelijk verder komt dan met de ‘gewone’ Taycan. De auto schurkt voorzichtig tegen het talent van een SUV aan. Handig voor liefhebbers van een elektrische SUV, die per se bij Porsche willen shoppen. Het duurt nog minimaal anderhalf jaar voor Porsche een dergelijk concept in de showroom heeft staan. Dan pas verschijnt de gloednieuwe, en volledig elektrische Porsche Macan. Die overigens op een ander, nieuw platform staat dan deze Taycan, maar wel een 800 Volt laadsysteem krijgt, zoals ook in de Taycan zit. Snel laden dus. Deze Cross Turismo pompt aan een DC-lader maximaal 270 kW naar binnen, waardoor je van 5% (SOC) tot 80% in zo’n 22 minuten laadt. Da’s aan de Duitse Autobahn een dubbele espresso met een appelpuntje, even langs een muffig toilet, en ‘gas-erop’.

  Porsche Taycan Cross Turismo rijimpressie

  Misselijk makend

  Snelheid zit er zeker in deze Turbo S, met zijn 761 pk. Eigenlijk heb je nooit teveel vermogen, hoe meer pk’s hoe beter. Ook in een EV. Maar trap je deze Cross Turismo Turbo S helemaal open, dan ervaart je lijf een vreselijke partij voorwaartse versnelling. Misselijk makend, zonder dat er verlangen naar meer kracht ontstaat. Maar het blijft ongekend indrukwekkend hoe Porsche al dit vermogen in de Taycan op zo’n fatsoenlijke wijze naar de wielen krijgt. Er is geen drama, geen wilde bewegingen, geen wielspin. Heb je de setting in Sport Plus dan zoemen er wat zogenaamde sportauto-geluiden door het interieur. En je hoort overduidelijk de tweebak in de achterasconstructie schakelen. Geweldig!

  Porsche Taycan Cross Turismo test review

  Voor avonturiers

  Maar het ging om avontuur. Dat is de Cross Turismo, een avontuurlijke auto. En dus biedt Porsche de mogelijkheid om een fietsendrager aan de bevallige bips van de Taycan te knopen, waarop dan weer die twee mountainbikes passen. De achterklep van de Cross Turismo laat zich elektrisch bedienen. En je kunt voor ongeveer 430 liter aan bagageruimte kwijt. Te weinig, weet dan dat de achterbank om kan, ten einde de stouwruimte uit te breiden. Voor wie de hoofdruimte in een standaard Taycan wat aan de magere kant is – hadden wij ook last van – deze Cross Turismo meet 45 mm meer hoofdruimte. Hoewel de achterdeuren niet reusachtig van formaat zijn, zit je eenmaal aangekomen op de separate achterstoelen zonder meer prima. Je voeten passen onder de voorstoel, je hoofd blijft vrij van het plafond en je kunt je knieën gewoon blijven bewegen. Prima dus.

  Porsche Taycan Cross Turismo bagageruimte

  Porsche Taycan Cross Turismo kofferbak ruimte

  Wereld verandert

  Porsche verwacht dat in een volledig verkoopjaar ongeveer de helft van de Taycan-kopers zal gaan voor een Cross Turismo. Een Cross Turismo heeft altijd luchtvering, vierwielaandrijving en de 93 kWh metende Battery Plus accu. Terwijl bij de standaard Taycan (87.200,- euro) deze zaken ontbreken. Tel deze opties bij de vanafprijs op, en je komt in de buurt van de prijs van de Cross Turismo. Dus de avontuurlijke carrosserie krijg je er gewoon bij. Tot slot: toch wel wonderlijk, Porsche’s succesvolste auto in 2022 zal een elektrische stationcar zijn. De wereld verandert.

  Porsche Taycan Cross Turismo dashboard

  interieur ruimte Porsche Taycan Cross Turismo

  Tekst: Werner Budding
  Camera: Rob Steltman

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  - Advertisment -

  e-Nieuws

  Rose Reveal Plus: een e-bike die eruitziet als een gewone racefiets

  Bij de meeste e-bikes zie je al van afstand dat het geen normale fiets is. Niet iedereen is daar erg van gecharmeerd. Daarom heeft het Duitse Rose Bikes de Reveal Plus ontwikkeld. Een elektrische racefiets die qua uiterlijk amper te onderscheiden is van een normale racefiets. Je zou er bijna mee kunnen valsspelen.

  e-Videos