Rij-impressie: MG Marvel R Electric doet de MG ZS EV snel vergeten

De rentree van MG twee jaar geleden was overweldigend. Niet zo zeer vanwege het briljante product, maar vooral omdat de ZS EV veel value for money is, hetgeen zich heeft vertaald in flinke verkopen in Nederland. Deze Marvel R moet het van meer hebben dan alleen een scherpe prijsstelling.

Twee of drie elektromotoren

Om meteen even met de prijzen te beginnen. Helemaal vastgesteld heeft MG (lees: importeur Van Mossel) deze nog niet. Maar reken op een basisprijs van zo’n 39.950,- euro, tot een kleine vijftig mille voor de versie met drie elektromotoren, oftewel, de vierwielaangedreven variant. Ja, je leest het goed, drie elektromotoren. Twee voor de achterwielen en (eventueel) één voor de voorwielen.

Trapwijs geschakelde motoren

De ‘instap-Marvel’ haalt zijn aandrijving uit twee motoren. Deze zijn trapsgewijs geschakeld; je vertrekt op motor één, na snelheid te hebben gemaakt, gaat motor twee zich ermee bemoeien.

Dit zou, volgens MG, de efficiëntie ten goede komen. Vreemd wel dat die andere autofabrikanten, zoals bijvoorbeeld Tesla en Mercedes daar anders over denken. Maar misschien hebben de engineers van MG werkelijk een briljante vinding gedaan. Voorlopig blijft het verbruik gissen, MG vermeldt nog geen gemiddelde. Wel een WLTP actieradius, van 402 kilometer, voor de versie met achterwielaandrijving, tot 370 km voor AWD-variant.

Nog even wat cijfers: aan een driefase AC-lader vult de 70 kWh-accu zich met maximaal 11 kW. Een nette score. Aan een DC-lader komt het maximum laadvermogen uit op 95 kW. Da’s niet grensverleggend. Eigenlijk mag 150 kW inmiddels wel de standaard zijn, hoewel ook diverse producten uit de Volkswagen-stal dat getal niet halen.

V2L is standaard

Mooi dat de Marvel (betekent zoiets als bewonderenswaardig) standaard is uitgerust met een V2L-systeem (Vehicle-to-Load) laadsysteem. Hiermee kan de accu energie leveren aan een extern elektrisch systeem. Het V2L-systeem komt inclusief een laadsnoer dat aan de ene kant is voorzien van de type 2-stekker die in de laadaansluiting van de auto past, en aan de andere kant voorzien is van een doos voor huishoudelijk stekkers. Het V2L-systeem is maximaal belastbaar tot 2.500 Watt en bijzonder handig op plekken waar geen stopcontact voorhanden is. Maar je zou er ook een automobilist mee kunnen helpen die is gestrand met een lege accu. Of gewoon lekker in de natuur een trendy daktentje op je Marvel monteren, en dan stroom kunnen gebruiken voor wat huis-tuin-en-keuken apparatuur.

Kwalitatief steeds beter

Dat MG de Marvel R de toevoeging ‘Electric’ heeft gegeven, is vrij onnodig. Ofschoon er nu nog een plug-in hybride MG in Nederland verkrijgbaar is, duurt het niet lang voor MG alleen maar EV’s in de verkoop heeft. Ze hebben zich in China serieus gericht op het creëren van een puike bouwkwaliteit. Het interieur kenmerkt zich door mooie materialen, die keurig in elkaar steken.

Open je de voorklep van de basis-Marvel, dan zie je een strak vormgegeven ruimte met een klep waaronder flink wat extra bagageruimte verstopt zit. De Marvel AWD heeft deze ruimte niet, omdat daar de derde elektromotor huist.

Het enorme centraal geplaatste beeldscherm laadt zich duidelijk aflezen en vlot bedienen. De stoelen zouden meer ondersteuning mogen bieden en staan wat vlak. Aan binnenruimte geen gebrek, al biedt een Skoda Enyaq of Volkswagen ID.4 meer bewegingsruimte. Het rijgedrag komt vooral heel comfortabel over. De echte sportieveling zal het allemaal wat gezapig vinden, maar oncomfortabel wordt het nooit.

Interessante nieuwkomer

Al met al een interessante nieuwkomer. Die indruk maakt met zijn bouwkwaliteit, het goede multimediasysteem, de volwassen rij-eigenschappen en het nette uiterlijk. Wetende dat de prijs goed is en dat MG een puik dealernetwerk achter zich heeft staan, kunnen we ervan uitgaan dat dit weer zo’n nieuwkomer is die gaat knabbelen aan het succes van de gekende Europese merken. Al was het maar omdat er nog steeds niet reusachtig veel concurrentie is voor een auto als de Marvel R Electric.

Tekst: Werner Budding
Camera: Rob Steltman

 

Vorig artikelCupra UrbanRebel Concept is rebels voorproefje van elektrische stadsauto
Volgend artikelAudi Grandsphere Concept: rijdende huiskamer in optima forma

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in