Rij-impressie Kia EV6 – Een nieuwe maatstaf?

De specificaties van de EV6 kennen we natuurlijk. Simpelweg omdat de elektrische Kia technisch en qua architectuur overeenkomt met de Hyundai Ioniq 5, waar we al eerder mee reden. Na een flinke rit door het Spaanse Andalusië weten we nu ook dat de EV6 een afwijkend rijkarakter heeft, en feitelijk zelfs een enigszins andere marktpositie heeft.

Van budgetmerk naar volumemerk

Laten we even een jaartje of tien terug in de tijd gaan. De tijd dat Kia zich langzaam aan het ontworstelen was van budgetmerk naar solide volumemerk. In die periode waren er tal van redenen om een Kia aan te schaffen, van puike garantievoorwaarden, prima bouwkwaliteit, waar-voor-je-geld tot het leveren van interessante modebewuste SUV-modellen, maar je schafte geen Kia aan vanwege zijn indrukwekkende rij-eigenschappen.

Dynamisch rijgedrag

Je voelt ‘m aankomen: Kia heeft bij de ontwikkeling van deze EV6 ruimhartig ingezet op een perfecte laadarchitectuur, op een uitdagend design, goede autonomiefuncties en een strakke prijs-kwaliteit verhouding, maar ook op een uitdagend rijkarakter. Rijplezier, het woord kennen we uit het vocabulair van Alfa Romeo en BMW, maar ook in de verse EV6 komt de liefhebber van fijn sturen uitstekend aan zijn trekken.

Dat zit ‘m in kleine zaken, zo zijn de bussen die de aansluiting verzorgen tussen het achterste subframe en de carrosserie voorzien van hydrauliek, en bij de vierwielaangedreven versies is overduidelijk gekozen voor een achterwielaangedreven karakter, door de voorste elektromotor pas te laten meedoen als er sprake is van flink aandrijfverlies van de achterwielen. Bij de EV6 AWD springt de voorste elektromotor en dus de voorwielen bij na 0,4 seconde aandrijfverlies van de achterwielen.

De dempers dan; in elk exemplaar zit een extra zuigertje dat de rebound (de uitgaande slag van de demper na een veerbeweging) nauwkeuriger laat verlopen. Derhalve heeft de EV6 simpelweg een heel prettig, voorzichtig dynamisch rijgedrag. Op korte oneffenheden zou je wat hardheid kunnen ervaren, maar overall zit er een mooie balans in het onderstel, je voelt wat er onder de auto gebeurt, zonder dat het afbreuk doet aan het comfort.

Razendsnel opladen

Het laden kan buitengewoon vlot gebeuren in de EV6, met dank aan het 800v boordsysteem, tot maximaal 250 kW, als je althans aan de juist DC-lader staat. Thuis, aan het AC-ladertje, vul je met maximaal 11 kW. Omdat je dus in staat bent langs de snelweg, tijdens een rit naar de Alpen bijvoorbeeld, razendsnel te laden, kun je je afvragen waarom je voor de versie moet gaan met de 77 kWh accu. Goed, daarmee haal je een rijbereik van zo’n 500 kilometer, tegen ongeveer 400 km voor de 58 kWh variant. Maar als jouw dagelijkse mobiliteitsbehoefte niet veeleisend is, dan kom je uit de voeten met de basis-accu, en kun je het prijsverschil in je zak houden, of uitgeven aan extra uitrusting. Je kunt immers tijdens die spaarzame langere ritten rap laden bij Fastned, Ionity en consorten. Overigens ligt het niveau van de uitrusting allesbehalve op karig.

Heerlijk dwars door de bocht

De basis versie dan maar? Ja, waarom niet. Die kost 44.595,- euro, en is dus standaard voorzien van het 800v-systeem. Je hebt de beschikking over één elektromotor die het tot maximaal 170 pk schopt. Niet reusachtig veel, maar die creëert voldoende gang om het dagelijkse verkeer voor te blijven. Heb je wat meer met snelheid, kies dan de 229 pk sterke EV6 met achterwielaandrijving. De eerste dag tijdens de introductie in Marbella nam e-drivers.com die versie mee de bergen in.

Hoewel misschien wat kinderachtig, nutteloos en niet meer van deze tijd, wisten we diverse bochten heerlijk ‘dwars’ te nemen. Gewoon het knopje ‘esp’ iets meer dan tien seconden indrukken, dan staakt het elektronisch stabiliteitssysteem het werk, en kun je heerlijk spelen met de Kia. Mede geholpen door een lekkere besturing, die niet al te veel assisteert. Ben je liefhebber van lekker sturen, kies dan de stoelen met ruwe bekleding. De rugleuning is vrij vlak en houd het bovenlichaam niet echt op z’n plek, en de zitting is aan de korte kant. Bij het meubilair met alcantara-achtige bekleding ‘kleeft’ het lijf wat meer aan de stoelen.

Ook energie voor andere zaken

Ruimte zat in de EV6. Volgens Kia ervaar je meer bewegingsruimte op de achterbank dan bij een Tesla Model X. Leuk en toch ook wel handig is de mogelijkheid om de energie in de accu te gebruiken om andere zaken op te laden. Een elektrische fiets bijvoorbeeld, of een elektrische bbq, voor als je een daktent op je Kia hebt gemonteerd en je ermee op avontuur bent. Ik gebruikte de 220v aansluiting onder de achterbank om mijn laptop op te laden.

Gebruiksvriendelijk dus. Zoals het hele interieur van de EV6 uitblinkt in gebruiksvriendelijkheid, behalve misschien het multimediasysteem dat veel mogelijkheden biedt, en daardoor een tikkeltje onoverzichtelijk overkomt.

Vergeet de basisversie niet

Mocht je het leuk vinden om de wereld echt op z’n kop te zetten, dan moet je even geduld hebben tot volgend jaar. Dan lanceert Kia de 585 pk sterke GT, die meer is dan een razendsnelle EV6. Doordat de hardware in het onderstel van de EV6 al veel in zich heeft, kunnen de onderstel-experts die top-EV6 van een ware GT-afstemming voorzien. Met de tot op heden duurste EV6 (de 325 pk sterke AWD GT-line) kom je ook niet lullig voor de dag.

Maar laat je niet verleiden door de salesadviseur van Kia, en pak eerst eens de basis-versie mee voor een proefrit. Overigens belooft Kia dat kopers die nu een order plaatsen voor de veelzijdige EV6 dit jaar nog kunnen rijden; dat kan niet van elke elektrische auto worden gezegd.

Vorig artikelDesten Group promoot snellader en accu met 900 kW laadsnelheid
Volgend artikelTesla maakte niet bepaald vrienden in Grünheide – column van Bas van der Weerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in