Stilte in Duitsland
Toen de Hyundai IONIQ 5 een goeie twee jaar geleden werd aangekondigd, leken het Volkswagen- en het Renault-Nissan-concern niet bijster onder de indruk. Nu staat de IONIQ 5 bij de dealers en blijkt hij op veel punten de vloer aan te vegen met de concurrentie. We reden de IONIQ 5 een dag lang door het achterland van Valencia, en raakten serieus onder de indruk.
350 kW laden: tot 80% vol in 18 minuten
De Hyundai IONIQ 5 is zijn tijd ver vooruit. Natuurlijk, vanwege de grensverleggende laadmogelijkheden. Waarvan het 800 Volt-systeem het meest in het oog springend is. In de praktijk betekent het dat een IONIQ 5 aan de juiste lader, een 350 kW exemplaar (waarvan er nog niet zo veel zijn) in iets minder dan vijf minuten 100 kilometer actieradius laadt of anders gezegd: tot tachtig procent vol in iets meer dan een kwartier. Let wel, dan moet je dus kunnen beschikken over zo’n sterke laadunit. Reken aan een huis-tuin-en-keuken AC-lader op maximaal 11 kW. Het zou maar zo kunnen dat toekomstige eigenaren van een IONIQ 5 af en toe als een soort Wegenwacht worden opgeroepen om EV’s met een lege accu te redden. Met de V2L-aansluiting (Vehicle to Load) kun je maximaal 3,6 kW energie overdragen. Maar je kunt de IONIQ natuurlijk ook gewoon gebruiken om je laptop te laden. Onder de achterbank zit een stekkerdoos, zo één waar we er thuis ook zoveel van hebben. De duurste versie heeft standaard een dak dat licht van de zon omzet in energie. Inderdaad, een systeem dat Lightyear ook toepast. Onder de Spaanse zon moet dit dak in een jaar tijd voor ongeveer 1000 kilometer rijbereik aan energie kunnen laden. De wisselvallige weersomstandigheden in Nederland zijn voor de IONIQ 5 wat minder gunstig. Dit solar-systeem in de auto kan ook als energiebron voor huishoudens fungeren.
Hou de meerprijs in je zak
Bovenstaande toepassingen kom je niet tegen bij producten van het Volkswagen-concern. En ook EV-pionier Renault-Nissan kan al dit technische geweld lang niet bijbenen. Zelfs Tesla moet op een aantal zaken de meerder erkennen in deze Hyundai, waarvan binnenkort ook de Kia-versie verschijnt (EV6). Overigens blijft het niet bij de IONIQ 5 en de EV6, waar het deze nieuwe technieken betreft. Binnenkort volgen een SUV en een coupésedan-achtige EV, met dezelfde 800 Volt-techniek. Ook deze modellen zullen net als de IONIQ 5 met een diversiteit aan accucapaciteit in de verkoop gaan. Maar waar we bij e-Drivers.com consumenten vaak aanmoedigen voor een forse accu te kiezen, om een riant rijbereik te creëren, kun je je bij deze IONIQ afvragen of dat wel zo handig is. Hoe zit dat? Nou, de 58 kWh versie komt op papier zo’n 380 kilometer ver, de variant met 73 kWh haalt ongeveer 480 kilometer actieradius op een volle accu. Maar omdat je aan een DC-lader zo razendsnel kunt laden met de IONIQ 5 kun je beter de meerprijs van 3000,- euro voor de 73 kWh-versie in je zak houden. Je moet jezelf afvragen hoe vaak je een accu volledig leeg zult rijden. Als dit sporadisch voorkomt, reken dan gewoon op de volmaakte snellaad-functie.
Business-class stoelen
Er is meer dat pleit voor de IONIQ 5. Neem het interieur. Prettig in het gebruik is de verschuifbare middenconsole, handig is mogelijkheid (standaard bij de duurdere versies) om vanuit de voorstoel de achterbank elektrische te kunnen verstellen, even handig is de enorme lade die als handschoenenvak fungeert. Middels het voldoende vlot functionerende rechter display stuur je tal van functies aan, gelukkig zijn vitale zaken als ‘navi’, ‘media’ en een voorkeursknop gewoon fysiek aanwezig. Hyundai heeft gekozen voor lichte kleurstellingen, zelfs de twee beeldschermen waar veel functies en toepassingen op afleesbaar zijn, hebben een lichte kleur. Doordat het stuurwiel wat klein is, vallen de linker- en rechterhoek voor langere bestuurders uit het blikveld. Je zit op forse stoelen, die voldoende ondersteuning bieden. En mocht je je tijdens dat kwartiertje ‘snelladen’ toch vervelen, dan kun je de voorstoelen in een lounge-modus zetten. Leuning naar achteren en net als in een businessclass vliegtuigstoel komt onder de zitting een onderbeensteun tevoorschijn.
Meer cross-over dan hatchback
Door de wat hoekige vormgeving van de IONIQ 5, waarvan het design is geïnspireerd op dat van de oer-Hyundai, de Pony, biedt het interieur relatief veel bewegingsruimte. Zie je de IONIQ 5 staan, dan schat je de auto in op formaatje Volkswagen Golf. Parkeer je de Hyundai vervolgens naast een Golf, dan pas valt op dat de Koreaan fors hoger en breder is. Het lijkt een hatchback, het is een cross-over. De totale lengte met 4,65 meter is vrij gemiddeld. Dat zijn de rijeigenschappen eveneens. Verwacht geen enthousiast, dynamisch rijkarakter. Zoals veel EV’s stuurt ook deze IONIQ 5 gevoelloos, gelukkig niet al te licht. Om het gewicht (1885 kg voor de 73 kWh) wat te maskeren in de rijeigenschappen staat de IONIQ 5 op relatief softe veren, gecombineerd met voldoende stevige dempers. De engineers bij Hyundai hebben gekozen voor een tamelijk actief reagerend gaspedaal. Omdat er kracht voldoende is (testauto: 305 pk), zeker bij de voorlopig dikste versie, had een wat langere slag van het gaspedaal voor een nauwkeuriger vermogensafgifte gezorgd. Deze IONIQ 5 Lounge heeft altijd twee elektromotoren en dus vierwielaandrijving. Kies je voor een lichtere variant, dan verdwijnt de voorste elektromotor. Er blijft dan dus een achterwielaangedreven auto over. En da’s fijn. Omdat een elektrische auto altijd direct kracht heeft, ontstaat er bij louter voorwielaandrijving al snel wielspin bij het uit accelereren van een bocht.
Kies de 53 kWh-versie
Het mag duidelijk zijn dat de versie met achterwielaandrijving en het compacte accupakket de voorlopig scherpste prijs heeft. Hyundai vraagt 43.500,- euro voor de IONIQ Style. Kies je de dikste IONIQ 5, deze testauto dus, met integrale aandrijving, een 73 kWh accu en veel uitrusting zoals een solardak dan ben je 59.700,- euro kwijt. Maar zoals gezegd, wat is je mobiliteitsbehoefte, hoe vaak denk je te kort te komen aan die 380 kilometer rijbereik? Is dat sporadisch, kies dan voor de basis-IONIQ met 58 kWh accu. Altijd is de state-of-the-art laadtechniek aanwezig, de prima rijeigenschappen, het doordachte interieur en het herkenbare, eigentijdse uiterlijk. Een interessante nieuwe auto, deze IONIQ 5, waar ze in Duitsland en in Frankrijk, bij de gekende autofabrikanten vermoedelijk in stilte over nadenken. Op welke manier kunnen Volkswagen en Renault-Nissan terugslaan, richting de Koreanen?
Zou echt wel voor de grotere accu opteren, ik rijdt nu in een jaguar I pace en als je het Nederlandse woonerft tempo rijdt haal je ook 380 km ( in de zomer)
maar over de Grens waar je gem 130 kmh zult rijden is de pret over na 200 km
ook de laadzuilen hebben niet altijd de gewenst cappaciteit en mag je ondanks de 800 volt van deze prachtige Koreanen het doen met 100 kwh als je geluk hebt.
Een bereik van 600 echte kilometers bij 120 kmh zou wenselijk zijn dan zijn werkelijk alle nadelen van electrisch rijden opgelost. Als je eenmaal electrisch hebt gereden wil je nooit meer amders dus bezint eer gij begint.