Uit diverse onderzoeken, gehouden de afgelopen jaren, blijkt dat consumenten bij de aanschaf van een nieuwe auto, een volledig elektrische auto nadrukkelijk overwegen. Maar een deel van de latente overstappers voelt zich gehinderd door de stevige aanschafprijzen. Nou zakt de gemiddelde prijs van een nieuwe elektrische auto vrijwel maandelijks. En deze nieuweling, de Dacia Spring maakt de keus om voor een EV te gaan, weer wat eenvoudiger.
De Dacia-dealer verwacht 17.890,- euro in ruil voor een nieuwe Spring, en daarmee is dit Nederlands voordeligste nieuwe elektrische auto. Maar goed, leuk natuurlijk, een scherpe basisprijs; daarna volgen de kilometerkosten. Waarin gangbare zaken zijn opgenomen als motorrijtuigenbelasting (MRB), service- en onderhoudskosten, verzekering, de kosten voor brandstof (energie) en afschrijving. Al deze zaken kun je verpakken in de term TCO, wat staat voor Total Cost of Ownership. En daar komt ‘ie: de Spring heeft, volgens Dacia, de laagste TCO van alle auto’s in Nederland. Dus ongeacht of het een elektrische auto betreft of een auto die op diesel of benzine draait.
1000 kg wagengewicht
Nou is het qua MRB vrij simpel op dit moment; elke eigenaar van een volledig elektrische auto is vrijgesteld van het betalen van de zogenaamde ‘wegenbelasting’. Maar dat Haagse cadeautje duurt natuurlijk niet voor eeuwig. Vooralsnog tot en met 2024. Vervalt deze vrijstelling, dan hoeft de eigenaar van een Spring zich niet al te veel zorgen te maken. Aangezien de overheid de hoogte van de MRB-afdracht berekent op basis van het gewicht; de compacte elektrische Dacia weegt slechts 1000 kilo. Door dat relatief lage gewicht is het gemiddeld energieverbruik van de Spring eveneens laag. Verder zijn er weinig bijkomende kosten aan deze Dacia, want er zit ook niet reusachtig veel op en aan, en de verzekeringspenningen zijn bepaald op basis van de nieuwprijs. Zo komt de Spring aan zijn ultra lage TCO.
Optioneel DC-laden
Hoewel, helemaal uitgekleed is de Spring ook weer niet. Wettelijke verplichte zaken als een noodremsysteem, airbags, een stabiliteitssysteem en ABS zijn uiteraard uitgevoerd op de Dacia. Verder bedien je de sloten en alle zijramen elektrisch, net als de buitenspiegels, is een radio met usb-aansluiting gemonteerd, neemt het comfort in de zomer toe dankzij de standaard aanwezige airco en kun je het wel en wee van de auto aflezen middels een app op je smartphone. In principe heb je dus weinig meer te wensen. Tenzij je graag middels een camera met bijbehorend beeldscherm je weg achteruitrijdend vindt, dan moet je voor de Comfort Plus gaan. Dat pakketje kost 1000,- euro extra, en dan krijg je ook een navigatiesysteem, parkeersensoren in de achterbumper en Apple Carplay.
Een optie die je zeker moet aanvinken is de mogelijkheid om aan een DC-unit te laden. Het AC-laden in de Spring verloopt op 1-fase, dus maximaal met 7,4 kW. Kies je voor de optionele DC-onboard laadunit dan kun je bij de snellader terecht met ten hoogste 30 kW. Niet bepaald snel, wel handig voor als je toch een keer het land door wilt. Want op een volgeladen accu (27,4 kWh) kom je zo’n 200 kilometer ver. Theoretisch haalt de Spring 230 kilometer. Tijdens de test van de Dacia bleek dat de realistische actieradius niet eens zo veel afwijkt van de theorie. Knoop je de Spring eenvoudigweg aan een stopcontact, omdat je bijvoorbeeld niet beschikt over een laadpunt, dan duurt het laden van de volledige accu een uur of veertien.
Geen scheuren in het asfalt
Om de Spring goed te beoordelen, is het belangrijk om de auto te begrijpen. Dit is een elektrische auto die je echt moet zien als stadsauto of als tweede auto. Waar maximaal enkele tientallen kilometers per dag mee worden afgelegd. Je kunt er prima met twee volwassen in terecht. Achterin is plek voor niet al te grote kinderen, en daar achter, in de bagageruimte kun je voor zo’n 300 liter aan spullen kwijt.
Overigens zit je behoorlijk beroerd voorin de Spring, maar niet getreurd, de auto die wij reden is een voorseriemodel. Het uiteindelijke productiemodel, dat in de herfst in Nederland bij de Dacia-dealer staat, heeft beter zittende meubels voorin. Dat het interieur niet vervaardigd is uit de fraaiste materialen mag duidelijk zijn. Hier en daar is een kruisschroefje of moer zichtbaar, een P-stand ontbreekt op de automaat (gewoon de handrem aantrekken), de koplampen moet je handmatig in hoogte verstellen, de achterbank is niet in delen omklapbaar, maar alleen in z’n geheel.
Tja, die prijs van amper achttien mille moet ergens vandaan komen. Toch voelt het allemaal degelijk aan. Je merkt aan alles dat het interieur is ontwikkeld om lang mee te gaan. Ook aan het onderstel. Dat is ontwikkeld om in ‘opkomende landen’ goed bestand te zijn tegen slecht wegdek. De Spring wordt namelijk onder diverse namen en labels verkocht in de wereld. Met name in Azië, en zowel met een benzinemotor als met een elektrische aandrijflijn. Hij staat dus wat hoger op de wielen, om echt pokdalig wegdek goed te kunnen absorberen. Dat betekent dat de Spring in de wat sneller genomen bochten behoorlijk overhelt. Hoewel het best een uitdaging is om de bocht snel te nemen, want met 44 pk trek je de scheuren bepaald niet in het asfalt. Het bekende sprintje naar 100 km/h duurt een krappe twintig seconden en de topsnelheid ligt op 125 km/h.
Zekerheid
Dacia biedt drie jaar garantie op de auto en acht jaar op de accu. Ook op dat gebied is er dus zekerheid, naast de lage kilometerkosten. Natuurlijk, je zou als consument kunnen kiezen voor een gebruikte elektrische auto. Zoals de consument altijd de keuze kan maken tussen een gebruikte auto van een formaatje groter, ten opzichte van een gelijk geprijsd nieuw model met meer ruimte. Zeker is dat de elektrische Spring een nieuwe kopers doelgroep laat kennismaken met het fenomeen e-mobility. Een nieuwe elektrische auto, bereikbaar voor meer mensen, dat is wat Dacia met de Spring heeft gecreëerd.
Tekst: Werner Budding
Camera: Rob Steltman