Rij-impressie: BMW iX

We zouden natuurlijk niets meer kunnen schrijven over het uiterlijk van de BMW iX, tenslotte is daar al genoeg over gediscussieerd. Maar we gaan het er mooi wel over hebben. Niet over het ‘mooi zijn’ of ‘minder mooi zijn’, wel over het ‘waarom van dit uiterlijk’.

Tijdloos, spraakmakend design

Controversieel, voer voor discussie, borrelpraat; het uiterlijk van de iX laat meningen ontstaan. En precies dat was de bedoeling van Adrian van Hooydonk en zijn team. Tijdens de ontwikkeling van het design was men niet op weg naar spetterende schoonheid. Twee andere zaken waren van belang: tijdloosheid en een spraakmakend design. Dat tijdloze is van belang, want waar de BMW i3 inmiddels al dik zeven jaar in productie is, zonder dat het ontwerp ook maar in enige vorm over de datum is, daar moet ook deze iX lange tijd mee gaan. In tegenstelling tot bijvoorbeeld auto’s als de Audi e-tron en de Mercedes EQC die als relatief snel ontwikkeld antwoord op het succes van Tesla zijn gelanceerd. Modellen die voor Audi en Mercedes de oude en de nieuwe periode vlot moesten overbruggen. BMW heeft die overbruggingsperiode overgeslagen. Ook de BMW iX3 is een volwaardige elektrische auto, die weliswaar techniek deelt met het gelijke model waarin een diesel-, benzine- of hybride-aandrijflijn in hangt. Reken voor de iX op een levensduur van zeker een jaar of zeven.

630 km rijbereik

Het spraakmakende deel, binnen de twee doelen tijdens de ontwikkeling van de iX, heeft tot gevolg dat de elektrische SUV onderwerp van gesprek is. Het is bepaald geen anonieme auto, evenmin een grijze muis, en ook de techniek sluit aan bij het ontwerp. Deze iX doet met zijn maximale actieradius van 630 kilometer voor de iX xDrive50 de discussie over rijbereik verstommen. Zeker in combinatie met de maximale laadtijd aan een DC-lader van 200 kW is een pan-Europese rit absoluut geen spannend avontuur meer. Hoewel 200 kW geen wereldschokkend laadsnelheid is, moet je als consument vooral kijken naar de laadcurve. Even 250 kW pieken staat goed in de specslijstjes, maar over een fors gedeelte van de laadtijd in de buurt van de 200 kW komen, daar heb je als consument uiteindelijk meer aan. Overigens kost de iX xDrive50 met zijn 111 kWh accu ruim over de ton in euro’s. Terwijl de xDrive40 met 77 kWh accu 87 mille kost. Daarmee is ‘ie duurder dan genoemde concurrent bij Audi en Mercedes, maar zoals gezegd is de iX in alles een klap moderner.

Dynamisch

Dus ook in het rijden. Met een massa die tegen de 2,5 ton aanschurkt weegt de iX nogal wat, net als al zijn concurrenten van dit formaat. Maar de onderstelmannen van BMW hebben voor elkaar gekregen dat een flink deel van het gewicht niet voelbaar is in het rijgedrag. Knap hoe de iX op de juiste manier over een belevenisvol rijgedrag beschikt. Zonder vervelende hardheid in de afstemming van de wielophanging. Gewoon een prettige, afdoende comfortabele reisauto, waarmee je nimmer een uitdagende asfaltsliert uit de weg hoeft te gaan.

Goede stemaansturing

BMW zelf is bijzonder trots op het digitale beeldscherm dat als dashboard dient, dat in enige mate richting de bestuurder is gebogen. Voor degene die het zich niet meer zo herinneren: BMW was ook het automerk dat decennia geleden als eerste het (conventionele) dashboard naar de bestuurder toe boog. Fijn aan het systeem is dat je met je stem opdrachten kunt geven. Bijvoorbeeld in de vorm van een mening: ‘ik heb het koud’, dan zal de BMW het interieur op een aangenamere temperatuur brengen. Overigens niet alleen door warmere lucht naar de inzittenden te brengen, maar ook door bepaalde interieurdelen te verwarmen – als een soort warmhoudplaatjes. Ofschoon er geen middentunnel in de iX aanwezig is, heeft BMW de zo kenmerkende hoge ruimte tussen de voorstoelen in de iX behouden. Grappig is het houten paneeltje waar de bekende iDrive draai- en drukknop te vinden is, maar waar ook geïntegreerde buttons in zitten waarmee je zaken aanstuurt. Minder grappig zijn de stoelen waarvan de lengte van de zitting iets te beperkt is. Na een rit van zo’n 400 kilometer (uiteraard met gemak op één acculading) wens je iets meer centimeters in de zitting. Fijn is de totale bediening van alles. Telkens merk je dat je meer dingen met je stem kunt bedienen. Wil je het rechter achterraam open, dan kun je de iX daarvoor gewoon de opdracht geven – uiteindelijk komt dat de veiligheid flink ten goede.

Voorlopig vooral als xDrive40

Voorlopig levert BMW in Nederland de iX xDrive50 slechts in kleine aantallen. Dat heeft te maken met beschikbaarheid van bepaalde onderdelen. In 2022 komt de levering van de 50 verder op stoom. De xDrive40 kun je nu bestellen en dit jaar nog rijden. Kom daar maar eens voor bij Audi voor de Q4 of bij Ford voor de Mustang Mach-E. Tesla levert de Model Y wel gewoon volop dit jaar, maar bij veel andere merken is het nu bestellen en pas in 2022 rijden.

Tekst: Werner Budding
Video: Rob Steltman

Vorig artikelDe nieuwe Nissan Townstar wordt de opvolger van de e-NV200 bestelwagen
Volgend artikelAccu als buffer maakt opladen van EV’s mogelijk zonder het netwerk extra te belasten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in