Rij-impressie Aiways U5 – Is er markt voor zo’n elektrische SUV uit China?

Een beetje autofabrikant steekt vier tot vijf jaar in de ontwikkeling van een nieuw model, Aiways zette de U5 binnen drie jaar in de markt. Afgeraffeld, of gewoon stevig doorgewerkt? We zochten het uit bij e-drivers.com, door een weekje te sturen in de U5.

Aiways U5 rijtest

Goed gebouwd

Na twee Chinese nieuwkomers in een paar weken tijd, weten we het wel. Ze zijn daar in Azië behoorlijk goed in staat een strak dashboard ‘in elkaar te schroeven’. Zowel de Seres als deze Aiways hebben een interieur dat opgebouwd is uit degelijke materialen. Je ziet dat en je voelt dat. Nergens naden die wijken, kleurverschillen of hard plastic dat koud aan voelt. Eigenlijk is deze U5 in z’n geheel gewoon een degelijk gebouwde auto. Dit is zo’n model waar aan je merkt dat ‘ie een lang leven mee gaat. Aiways gelooft zelf ook in het eigen product, en biedt een service-interval aan van 100.000 kilometer. Die service kun je laten uitvoeren bij Profile. Mocht je liever jaarlijks je U5 laten controleren, dat kan ook. Voor iets meer dan honderd euro voert Profile een check uit. Van een dealernetwerk is uiteraard geen sprake. Iets waar de consument de komende jaren maar aan moet wennen, betreffende auto’s uit China.

Aiways U5 rijtest Chinese auto betrouwbaar goedkoop test

Slechts een 1-fase lader

De overeenkomsten met de Seres, maar ook met de elektrische MG ZS zijn snel gemaakt. De productie van deze modellen ligt in China, en van echte merkwaarden, dan wel merkgeschiedenis is geen sprake. Maar de overeenkomsten gaan verder. Alle drie de EV-SUV’s hebben een onboard laadsysteem dat alleen functioneert op 1-fase. Dat houdt in dat er op z’n vlotst 6,6 kW naar binnen gaat. En da’s achterhaald. Europese, en ook Japanse EV’s doen dit tegenwoordig veelal op 3-fase, dus 11 kW. Deze Aiways zou aan een DC-lader 90 kW kunnen snoepen. Wij hebben de Aiways tot twee maal toe, met een vrijwel lege accu aan een snellader gehangen, maar we kwamen op z’n snelst niet verder dan een goede 70 kW. Goed, qua laden moeten de Chinezen dus even gas geven. Om een beetje mee te komen met de concurrentie is op AC 11 kW nodig en op DC 100 of liever nog 150 kW.

Interieur Aiways U5 dashbopard degelijk betrouwbaar elektrische auto China

Erosie

Deze U5 moet het hebben van zijn enorme binnenruimte. Voorin zit je gewoon goed, op prima stoelen trouwens. Achterin heb je werkelijk zeeën van ruimte. En aan een bagageruimte van 432 liter inhoud kom je weinig te kort. Jammer dat de achterbank niet naar alle kanten verschuifbaar is, dan zou de U5 zowel SUV als MPV zijn. Overigens is het fenomeen SUV inmiddels wel aan enige erosie onderhevig. Deze U5 heeft bijvoorbeeld alleen aandrijving op de voorwielen. En een U5 met integrale aandrijving gaat niet komen. De rij-eigenschappen zijn op zich niet verkeerd. Ben je autoliefhebber, of verwacht je enige betrokkenheid bij het rijden, ga dan aan de U5 voorbij. Hij stuurt licht, heeft een redelijk afrolcomfort, en niet heel geweldig actieve dempers, die met name de afhandeling van korte, elkaar snel opvolgende oneffenheden niet erg nauwkeurig aan kan.

Aiways Nederland vraagt voor de instap-U5 net geen veertig mille. Pak je dik de aangeklede Premium dan dien je 43.850,- euro af te rekenen. Flinke bedragen. Fors meer bovendien dan de prijsrange waar de elektrische MG in zit, die overigens wel iets minder ruim is. Dit zijn prijzen die Skoda ook voor Enyaq vraagt. Let wel, die elektrische Enyaq is feitelijk een Volkswagen ID.4, dus overeenkomstig met de Audi Q4 e-tron die binnenkort bij de dealer staat. Los van de merknamen, de betere techniek, meer volwassen rij-eigenschappen, heeft een merk als Skoda een servicenetwerk.

Tekst: Werner Budding
Camera: Rob Steltman

 

Vorig artikelJeep presenteert volgende maand de elektrische Wrangler BEV
Volgend artikelRivian gaat elektrische bestelwagens ook in Europa produceren

1 REACTIE

  1. de vergelijking met de Enyaq is die wel helemaal eerlijk? Die prijs kan flink oplopen. De Aiways is voor die 43K erg compleet….en is het interieur van de Skoda wel net zo ‘luxe’?
    En wat heb je aan een service netwerk? Als je als klant er maar op kunt vertrouwen dat het goed wordt uitgevoerd zodra het nodig is, maakt niet uit waar.

    De 1-fase is een veel groter probleem…die 6.6 haal je haast nooit, meestal laad je thuis op 3.7 max….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in