Reportage: de Cheetah Stance van de Tesla Model S Performance

De Model S Performance was al bepaald geen stumper waar het acceleratie betreft. Maar aansluitend op de geslaagde lancering van zijn Falcon 9-raket heeft Elon Musk de S Performance van een nog wildere lanceerinrichting voorzien. De Cheetah Stance Launch Mode. Pak de kotszakjes maar…

Beestachtige sprintcapaciteiten

Nogal dubbel, dat is de gekkigheid die Musk en zijn kornuiten telkens maar weer bedenken. Dubbel, omdat de beestachtig snelle spintcapaciteiten op geen enkele manier een bijdrage leveren aan efficiëntie. Dat deed de sprintkracht van een P100D al niet, de Ludicrous Mode evenmin, en bij Ludicrous+, oftewel de nu net geïntroduceerde Cheetah Stance, is enige efficiëntie al helemaal ver te zoeken. Zo hard mogelijk optrekken kost nou eenmaal veel energie, zowel bij een EV als bij een auto die op fossiele brandstof draait.

Tesla Model S Cheetah Stance Werner Budding videoreportage

Hoogst onaangenaam

Bij Tesla weten ze als geen ander dat eigenaren van een Model S of X Performance zelden gebruik maken van de Cheetah Stance, simpelweg omdat de niersteen vergruizend snelle sprint hoogst onaangenaam is, voor rijder en voor de passagiers. Maar het gaat om de mogelijkheid. Een beetje Rolex kan de druk van tientallen meters onder water prima aan, maar vrijwel alle eigenaren doen hun klokje zelfs onder de douche af.

Met de Cheetah Stance geactiveerd, wat nogal wat tijd in beslag neemt, maar daarover later meer, knal je naar 100 km/h in 2,5 seconden. Zo’n verhaal doet het altijd goed als je op een feestje naast de eigenaar van een Ferrari staat. Er is namelijk geen straatlegale Ferrari die de sprint naar 100 km/h zo snel doet.

Software-update

Ludicrous+, dat dus de nickname Cheetah Stance heeft, is alleen beschikbaar, over the air, als software update, voor de Model X en S P100D en de Performance versies van zowel de X als de S. De Performance versie is feitelijk de P100D, alleen gebruikt Tesla nu geen getallen meer in de benamingen. Overigens werkt de software-update niet bij modellen van voor maart 2019. Tesla is niet van plan de Cheetah Stance software op de Model 3 te gaan leveren, hetgeen alles te maken heeft met het feit dat een 3 geen luchtvering heeft. En laat het component luchtvering nou precies zijn wat deze Performance zo bijzonder maakt.

Red Bull F1

Even wat biologie. Net voordat een cheetah, oftewel een jachtluipaard, gaat aanvallen, zakt hij door zijn poten; de aanvalshouding. Daarbij gaat de katachtige vóór iets dieper door de poten dan achter. Dat resulteert bij de cheetah in precisie, kracht en natuurlijk tijdelijke onzichtbaarheid. Activeer je in de Model S Performance Ludicrous+ dan maakt de Tesla ook een lichte buiging. De luchtvering vóór laat de S een paar centimeter zakken, maar gelijktijdig zorgt de software ervoor dat de luchtbalgen in de achtervering meer op druk komen, om zo de achterzijde van de Tesla te laten stijgen. Liefhebbers van dragracing kennen deze houding ook; een dragrace-bolide staat vóór extreem laag en achter relatief hoog. Overigens kennen we deze pose ook van de huidige Red Bull F1-auto van Max Verstappen. Red Bull F1-ontwerper Adrian Newey ziet een duidelijk voordeel in de ‘aanvalshouding positie’.

Tesla Model S Chteetah Stance Launch Mode

Luchtvering

Feitelijk sprint de Model S Performance met Cheetah Stance 0,1 seconde sneller naar 100 km/h dan de versie zonder de update. Dus in 2,5 sec tegen 2,6. En dat allemaal door een digitale modificatie aan de luchtvering, want de Performance in Cheetah Stance heeft geen pk meer dan de versie zonder jachtluipaardhouding. Het activeren van de lanceermodus is een verhaal apart. Het start bij stilstand, met het kiezen van de laagste stand van de luchtvering, vervolgens moet je in een ander menu de Ludicrous+ activeren. Aansluitend komt op het beeldscherm de vraag te staan, of je er zeker van bent, ‘durf je het aan’. Bevestig dat, en de opwarming van het enorme accupakket begint.

Een beetje afhankelijk van de temperatuur die al in de accu zit, duurt dat best een poosje. Wij moesten veertig minuten wachten. Maar dan kan het feest ook echt beginnen. Voor de benodigde extra vreugde verandert het display achter het stuurwiel in een scherm met informatie dat niet misstaat in de lanceerinrichting van de Falcon 9. Just in time hebben we zicht op de cijfers die horen bij de powerafgifte van de motoren, de kracht van de accu en nog meer telkens veranderende getallenreeksen.

Misselijkmakend

De weg naar de Cheetah Stance Launch Mode kost aanmerkelijk meer tijd en handelingen dan de daadwerkelijke sprint. Als alles op de juiste temperatuur is, hoef je als bestuurder alleen nog maar beide pedalen stevig in te trappen. En na de melding dat de lanceersetting is geactiveerd, laat je vervolgens je voet los van de rem en knalt de Model S naar de horizon. Zonder spectaculaire auditieve traktaties, hooguit hoor je wat toenemende rolgeluiden van de 21 inch Michelin Pilot Sports. Dikke plakkers, die geen krimp geven. Ook in de Cheetah Stance setting is er tijdens de sprint geen enkel vorm van tractieverlies op één van de vier aangedreven wielen.

Er zit geen limiet aan de hoeveelheid sprintjes die je kunt ondernemen. Wel staat de Model S na afloop een tijdlang luidruchtig uit te blazen, en bij stevig gebruik van de 836 pk piekvermogen hoef je niet te rekenen op een flink rijbereik. Indrukwekkend, dat is de Cheetah Stance Launch Mode. Misselijkmakend ook.

 

Tekst en video: Werner Budding

Vorig artikelElektrische auto’s veroorzaken nog lagere CO2-uitstoot
Volgend artikelNieuwe start voor e.Go Mobile

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in