Renault ElectriCity

Renault wil ‘gigafactory’ in Noord-Frankrijk bouwen

Renault presenteerde plannen om drie van zijn fabrieken in Douai, Maubeuge en Ruitz in Noord-Frankrijk om te vormen tot ElectriCity, het grootste Europese centrum voor de productie van elektrische auto’s. Dit centrum moet een totale productiecapaciteit van 400.000 voertuigen per jaar krijgen.

De Franse autofabrikant wil daarvoor een nieuwe juridische entiteit oprichten met de naam Renault ElectriCity. Renault wil in de vestigingen in Douai, Maubeuge en Ruitz de toekomstige elektrische personenvoertuigen van Renault produceren. Dit betreft onder anderen de Mégane E-Tech Electric en de nieuwe 5 EV. Ook wil men er componenten voor elektrische voertuigen bouwen en elektrische bedrijfswagens.

Geen accuproductie

In de plannen van Renault staat niets over de productie van batterijen. De directie van Renault heeft al eerder gepleit bij de Franse regering om de bouw van een grote accufabriek te steunen. Die is volgens Renault essentieel is om de productie van elektrische voertuigen in Frankrijk te ondersteunen en stimuleren.

Veel nieuwe banen door ElectriCity

Volgens Renault zal het ElectriCity-programma een heleboel nieuwe banen opleveren. Men verwacht dat het aantal arbeidsplaatsen tegen 2024 met maar liefst 700 zal toenemen. De helft daarvan in Maubeuge, de rest verdeeld over Douai en Ruitz. Ook wil Renault een groot opleidingscentrum oprichten waar (toekomstige) werknemers de nieuwe vaardigheden aan kunnen leren om elektrische voertuigen te ontwikkelen en bouwen.

Douai

Het was al een tijdje bekend dat Renault de oude vestiging in Douai, die nog uit 1970 dateert, wilde ombouwen voor de productie van de 5 EV en Mégane E-Tech Electric. In deze fabriek werd vroeger ook de originele Renault 5 gebouwd. Renault zegt dat het in Douai ook een andere elektrische auto uit het C-segment zal bouwen. Ook die gaat men op het CMF-EV platform bouwen. Verder zou er ook sprake van zijn dat men daar andere compacte elektrische auto’s, gebaseerd op het platform van de nieuwe van de 5 EV, gaat bouwen.

Maubeuge

De fabriek in Maubeuge is iets nieuwer. Hier bouwt Renault sinds 1980 bedrijfsvoertuigen. De Kangoo komt er bijvoorbeeld vandaan, evenals het zustervoertuig Mercedes Citan. Renault wil in Maubeuge ook nieuwe elektrische Kangoo E-Tech Electric gaan bouwen, en ook de volgende generatie van de Citan en de aan deze voertuigen verwante Nissan NV200. Verder wil Renault hier ook andere varianten van de Kangoo gaan bouwen.

Ruitz

In de fabriek in Ruitz bouwt Renault momenteel versnellingsbakken. In deze fabriek wil Renault in de toekomst onderdelen voor elektrische auto’s gaan produceren.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven