zaterdag, 28 januari, 2023
Meer...
  Homee-NieuwsRenault Scenic Vision is een voorproefje van de gezinsauto van de toekomst

  Renault Scenic Vision is een voorproefje van de gezinsauto van de toekomst

  In een tijdperk dat MPV’s nog amper verkocht en geproduceerd worden, is Renault aan het nadenken hoe de gezinswagen er in de toekomst uit zou kunnen zien. Met de studie Scenic Vision laat Renault een voorproefje zien van een ruime cross-over met een hybride-elektrische aandrijving op brandstofcellen.

  Van MPV naar cross-over

  Renault gebruikt de naam Scenic nu dus ook voor een cross-over. De Franse autofabrikant, die we als een van de pioniers op het gebied van MPV’s mogen beschouwen, lijkt hiermee te erkennen dat het tijdperk van de MPV nu toch echt wel aan zijn einde is gekomen.

  Qua formaat wijkt het studiemodel amper af van de huidige Scenic. Met een lengte van 4,49 meter, een breedte van 1,9 meter en een hoogte van 1,59 meter is hij een paar centimeter langer, breder en lager dan het actuele productiemodel van de Scenic. Omdat je met een elektrische auto in verhouding meer binnenruimte hebt, zal de Renault Scénic Vision inderdaad volop ruimte voor een gezin bieden.

  Renault Scenic Vision

  Gerecyclede materialen

  Een bijzonder aspect is dat de Scenic Vision voor meer dan 70% van het gewicht van gerecyclede materialen is gemaakt. Volgens Renault resulteert dit in een 75 procent lagere CO2 footprint, gerekend over zowel de productie als het gebruik. Bovendien kan 95 procent van de gebruikte materialen – inclusief de accu – gerecycled worden.

  Renault is op de productielocatie bij Flins overigens ook bezig om “Re-Factory” op te zetten, een centrum voor circulaire economie rond mobiliteit.

  Alle stalen onderdelen van de studie zijn vervaardigd met behulp van CO2-arme processen. De body-in-white bestaat volgens Renault voor 95 procent uit gerecycled staal. Het recyclingpercentage voor aluminium onderdelen ligt nog hoger. Hierbij moeten we denken aan velgen, sierdelen, deuren en de motorkappen.

  Renault Scenic Vision

  Voor de koolstofvezels maakt Renault in de Scenic Vision zelfs uitsluitend gebruik van gerecyclede materialen. Als basis hiervoor dienen bijvoorbeeld afvalproducten van de luchtvaart- en papierindustrie. Ook het platina voor het membraan van de brandstofcel, het koper in de accu en de elektrische bedrading zijn ook voor honderd procent gerecycled.

  Qua kunststoffen ligt het percentage wat lager, ongeveer 70 procent. Zo gebruikt Renault voor de vloerbedekking gerecycleerde plastic flessen en buizen.

  Voor de verf op het dak van de Renault Scenic Vision maakt de Franse autofabrikant zelfs gebruik van fijne stofdeeltjes uit de stadslucht. Een bijzondere combinatie van hergebruik en het verbeteren van de luchtkwaliteit.

  Renault Scenic Vision

  Milieu, Veiligheid en Integratie

  Gilles Vidal: “De Renault Scenic Vision verandert de manier waarop we auto’s ontwerpen. Deze conceptauto is het resultaat van een conceptuele methodologie die op drie belangrijke pijlers berust: Milieu, Veiligheid en Integratie. Het is interessant om te zien in hoeverre de nieuwe aanpak onze creativiteit voedde en bepaalde esthetische keuzes dicteerde, in plaats van andersom. De Scenic Vision zet ook een nieuwe koers uit voor het merk Renault, naar een mobiliteit die duurzamer, veiliger en inclusiever is.”

  Gilles Vidal, Vice President Design bij Renault, laat doorschemeren dat er hoogstwaarschijnlijk een productiemodel van deze Scenic Vision wordt afgeleid: “Deze conceptauto is uniek omdat hij zo dicht bij de realiteit staat.”

  Hybride elektrische aandrijflijn met brandstofcellen

  De aandrijflijn van de Scenic Vision bestaat uit een 160 kW elektromotor die de achterwielen aandrijft en wordt gevoed uit een 40 kWh accupakket. Het accupakket kan worden opgeladen door een 16 kW brandstofcel op waterstof, die zijn brandstof van een 2,5 kilo waterstoftank betrekt. Door dat relatief kleine accupakket weegt de auto slechts 1.700 kilo.

  Renault Scenic Vision

  Voor de kortere ritten kun je de Scenic Vision als een normale elektrische auto gebruiken, en hem aan een laadstation opladen. Voor langere ritten berekent de routeplanner dat deel van het traject waar de brandstofcel de accu moet aanvullen, zodat je de accu onderweg niet hoeft op te laden. Het tanken van waterstof kost maar een minuut of vijf minuten, wat ideaal is voor lange ritten.

  Eenmaal op de bestemming kan de auto weer op een oplaadstation worden aangesloten. Volgens Renault heeft het gebruik van een brandstofcel ook het voordeel dat het systeem zorgt dat de accu’s bij koud weer sneller de optimale bedrijfstemperatuur bereiken. Verder ziet Renault de Scenic Vision ook als onderdeel van een groter elektrisch ecosysteem. Het studiemodel kan bijvoorbeeld bi-directioneel laden en is ook geschikt voor V2G toepassingen.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  - Advertisment -

  e-Nieuws

  Slim elektrisch rijden doe je met de Smart #1

  Smart is bezig met een nieuwe, opwindende fase in zijn bestaan. Waar de eerste en huidige modellen van Smart vooral compacte, praktische stadsautootjes waren, ontwikkelde eigenaar Daimler samen met het grote Chinese Geely-concern de geheel nieuwe Smart #1. Een compacte, elektrische SUV die het merk op een ander niveau brengt.

  e-Videos