Renault ZOE derde generatie

Renault onthult de nieuwe generatie van de ZOE

Een van de meest succesvolle elektrische auto’s is zonder twijfel de Renault ZOE. Er zijn de afgelopen zeven jaar meer dan 150.000 van verkocht. Dat betekent dat bijna een op de vijf elektrische auto’s een Renault ZOE en dat het ook de bestverkochte elektrische stadsauto van Europa is. Vandaag onthulde Renault de nieuwe generatie van de ZOE. De nieuwe Renault ZOE lijkt sterk op zijn voorganger maar biedt meer vermogen, meer rijbereik en kortere laadtijden.

Grotere actieradius

Een belangrijk item bij elektrische auto’s is natuurlijk het rijbereik. Dat is met de komst van de derde generatie van de Renault ZOE gegroeid naar 390 kilometer volgens WLTP. De actieradius van de nieuwe ZOE is vooral groter geworden door de nieuwe 52 kWh accu. De nieuwe Z.E. 50-batterij is in fysiek opzicht overigens niet groter dan die zijn voorganger zodat er geen concessies met betrekking tot de ruimte nodig waren.

Sneller en krachtiger

Voortaan biedt Renault de ZOE met twee motoren aan. De eerste is de bekende R110 motor van 80 kW die sinds vorig jaar in de vorige generatie leverbaar was. Daarnaast heeft Renault ook een geheel nieuwe motor voor de nieuwe ZOE ontwikkeld. Dit is R135-motor welke meer vermogen en koppel levert. De R135-motor heeft een koppel van 245 Nm. De acceleratie van 80 naar 120 km/u verloopt in slechts 7,1 seconden ruim 2 seconden sneller dan de versie met de R110-motor. Dat geldt ook voor de acceleratie van 0 naar 100 km/h, die verloopt met de nieuwe ZOE in minder dan tien seconden. Ook de topsnelheid is verbeterd, met de R110 motor haalt de nieuwe ZEO namelijk 140 km/uur.

Sneller laden, ook bi-directioneel

De derde generatie van de ZOE kan een stuk sneller worden geladen dan zijn voorganger. Ook is hij veelzijdiger geworden. De nieuwe ZOE beschikt over een wisselstroom-laadmogelijkheid tot 22 kW én een gelijkstroomlaadmogelijkheid tot 50 kW. Het laden bij een openbaar laadpunt kan dankzij de 22 kW Caméléon AC-boordlader voortaan een stuk sneller. Wie de auto sneller wil opladen kan gebruik maken van de CCS-aansluiting en daarmee tot 50 kW snelladen.

Exterieur

Om de verschillen tussen de nieuwe en de voorlaatste generatie van de ZOE te zien, moet je goed kijken. De buitenzijde van de nieuwe ZOE lijkt namelijk heel sterk op die van zijn voorganger. Maar de verschillen zijn er wel degelijk. Qua afmetingen zijn er geen verschillen maar de nieuwe ZOE oogt wel wat volwassener en robuuster. De motorkap is vernieuwd en gaat naadloos over in het grote Renault logo waarachter de laadaansluiting is ondergebracht. Ook de voorbumper is nieuw. Verder zien we verchroomde details in de grille en rond de mistlampen. Ook LED-koplampen met geïntegreerde LED-dagrijverlichting zijn nieuw en geven de nieuwe ZOE een iets kenmerkender aanzicht. Aan de achterzijde zien we dat de ZOE nieuw ontworpen achterlichtunits heeft gekregen. De richtingaanwijzers zijn van het ‘dynamische’ model die vanuit het midden naar de buitenzijde toe bewegen.

Interieur

Uiteraard heeft Renault ook het interieur van de nieuwe ZOE flink onder handen genomen. Zo zien we onder anderen een volledig nieuw ontworpen instrumentenpaneel en dashboard. Op dat dashboard valt het nieuwe 10” instrumentencluster meteen op. De middenconsole is ook geheel nieuw. Hierin zien we een automatische parkeerrem, de hendel voor de e-shifter waarmee je de rijmodus kunt bepalen en een draadloze inductielader voor de smartphone.

Connectiviteit en rijhulpsystemen

Zoals het een moderne auto betaamt is ook de nieuwe ZOE voorzien van talloze connectiviteitsdiensten. Ook de rijhulpsystemen zijn zoals je van een moderne auto mag verwachten. Renault heeft voor de nieuwe ZOE een gloednieuwe elektrische infrastructuur ontwikkeld. Zo heeft de nieuwe ZOE onder anderen Traffic Sign Recognition, een grootlichtassistent, Blind Spot Warning, Auto-Hold, automatische snelheidsbegrenzing, een Auto-Hold functie, Active Emergency Braking System en een Lane Departure Warning met Lane Keep Assist. Verder zullen bestuurders ook het handsfree parkeren met de Easy Park Assist en de parkeersensoren weten te waarderen.

De nieuwe ZOE is leverbaar vanaf eind 2019, de prijzen worden later bekend gemaakt.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven