Terwijl Nederland met enige haperingen vol inzet op elektrische mobiliteit, kiest Renault voor een iets andere aanpak. Op de Autosalon van Parijs presenteert het merk de Emblème, een studiemodel dat een accupakket combineert met een waterstof-brandstofcel. Een interessant alternatief, dat de actieradius vergroot tot maar liefst 1.000 kilometer.
Shooting brake met de focus op aerodynamica
Zou dit de oplossing kunnen zijn voor de ‘range anxiety’ die veel Nederlandse automobilisten nog steeds ervaren? En hoe past deze Franse visie in het Nederlandse landschap van meer dan genoeg laadpalen en snelladers, en slechts een paar waterstoftankstations?
De Emblème is onmiskenbaar een Renault, met zijn vloeiende lijnen en dynamische uitstraling. De ‘shooting brake’-carrosserievorm heeft bovendien een fraaie sportievere touch. Renault heeft alles uit de kast gehaald om de luchtweerstand te minimaliseren. Geïntegreerde camera’s vervangen de buitenspiegels, de ruitenwissers zijn subtiel weggewerkt en zelfs de deurgrepen zijn verzonken in de carrosserie. Het resultaat? Een indrukwekkende luchtweerstandscoëfficiënt van slechts 0,25. Ter vergelijking: de Tesla Model Y scoort 0,23.
Waterstof als booster voor de actieradius
De Emblème is niet zomaar een elektrische auto. Naast een 40 kWh-accu voor dagelijks gebruik, beschikt hij over een waterstof-brandstofcel die fungeert als ‘range extender’. De accu is voldoende voor de meeste ritten, maar voor lange afstanden dan mag de brandstofcel in actie komen. Uiteraard begin je met een volle tank, en onderweg bijtanken kost een minuut over 5. Daarna kun je weer vrolijk verder, met amper tijd voor een sanitaire stop of kop koffie. Ideaal dus voor die lange rit naar het Gardameer, Zuid-Frankrijk of Spanje.
De beschikbaarheid van waterstoftankstations in Nederland (en de rest van Europa) is natuurlijk nog heel beperkt, hoewel de overheden de uitbreiding van de infrastructuur hier en daar wel proberen te stimuleren.
Duurzaamheid in alle aspecten
Renault streeft met de Emblème naar een CO2-reductie van 90%. Dit bereiken ze door niet alleen te focussen op de uitstoot tijdens het rijden, maar ook op de productie en recycling van de auto. ‘Life Cycle Analysis’ (LCA) is hierbij de bepalende factor. De Emblème is grotendeels vervaardigd uit gerecyclede materialen en wordt geproduceerd met hernieuwbare energie. Een mooi voorbeeld van hoe de automobielindustrie kan bijdragen aan een circulaire economie.
Meer mogelijk door intensieve samenwerking
De ontwikkeling van de Emblème was een gezamenlijke inspanning van Renault, Ampere (de EV-divisie van Renault) en maar liefst 20 andere partners. Deze samenwerking illustreert hoe innovatie kan ontstaan door het bundelen van expertise. En natuurlijk wil Renault hiermee laten zien dat het merk serieus werk wil maken van de energietransitie.
Of de Emblème ook daadwerkelijk in productie wordt genomen, valt te betwijfelen. Maar het is in ieder geval een fascinerende blik op de toekomst van elektrisch rijden, en wie weet komt er wel een hiervan afgeleid model in productie.