relativeren coronavirus economie stil

Relativeren – Column door Maarten Hachmang

Nog maar kortgeleden gingen de gesprekken over de wintersportvakantie, prijstransparantie bij laadpalen, 100km/h op de snelwegen, aankoopsubsidie voor EV’s, EV-roadtrips en nieuwe elektrische automodellen.

Maar nu is het plots een andere wereld. De auto’s staan stil. Goed voor de afname van luchtvervuiling, dat wel. Er zijn geen files. In Venetië worden de vissen in het water weer zichtbaar. In zekere zin is de crisis voor mensen een evenredige zegen voor planten en dieren.

Want niet alleen de auto’s, de hele maatschappij komt piepend en krakend tot stilstand. Het is net alsof het een soort schijnwerkelijkheid was, waar het vorige week nog over ging. Het is nu even niet belangrijk.

Luchtverontreiniging stikstof verminderd door coronavirusFoto: © ESA

We staan stil bij de mensen om ons heen die kwetsbaar zijn. In mijn directe omgeving zijn er (oudere) mensen met astma, chronische longontsteking, en COPD. Mensen waar ik boodschappen voor doe omdat ze bang zijn zelf naar de supermarkt te gaan. Gisteren heeft onze Minister-President aangekondigd dat we die mensen moeten beschermen door het vormen van een muur van groeps-immuniteit. Ongeveer 55% van de Nederlandse bevolking moet hiervoor 2 weken het Coronavirus ondergaan. Ik vraag me af hoe dit in de praktijk moet in situaties waarbij de directe omgeving van mensen kwetsbaar is.

Het coronavirus hakt er voor iedereen op een andere manier in. Blijf nadenken en zorg goed voor jezelf en de mensen om je heen. Kijk naar ze om. Samen komen we er wel door.

 

 

 

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven