Elektrische auto's cijfers april 2020

Registratiecijfers april: even een pas op de plaats

Natuurlijk heeft de Corona-pandemie invloed op de verkoop en registratie van nieuwe auto’s. Het ‘normale’ leven ligt voor een behoorlijk deel stil. Het is bij de dealers en leasemaatschappijen een heel stuk rustiger. De hele automobielbranche maakt – met uitzondering van de werkplaatsen – een pas op de plaats.

Die ’rust’ uit zich ook in de registratiecijfers die we elke maand van RVO krijgen. Het aantal registraties van nieuwe elektrische auto’s was in april aanzienlijk lager dan de voorgaande maanden. Er zijn vorige maand in totaal 1670 nieuwe elektrische auto’s op naam gezet. Vorige maand waren er dat nog meer dan 4.000. Een flinke terugval dus, zoals verwacht. Hopelijk is die van korte duur.

Nu de Corona-maatregelen langzaam worden afgezwakt, willen meer mensen een beroep op hun gevoel van vrijheid doen en zullen de showroombezoeken en dergelijke weer toe gaan nemen. Maar veel mensen die vaak voor hun werk onderweg zijn, werken nu noodgedwongen vanuit huis of zitten misschien zelfs zonder werk. Daardoor is er in het zakenleven voorlopig wat minder behoefte aan nieuwe auto’s. En juist daar werden de meeste elektrische auto’s afgenomen. Hoelang de terugval zal duren en hoe die zich zal ontwikkelen, is niet te zeggen. Misschien gaat er in juli een het nodige veranderen.

BEV wordt steeds interessanter voor particulieren

Want per 1 juli komt er als het goed is de aanschafsubsidie op elektrische auto’s. Een subsidie van 4000 euro op een nieuwe BEV en 2000 op een gebruikte BEV is best de moeite waard. Particulieren, die hun vakantietoeslag dit jaar niet kunnen besteden aan een duur reisje naar verre oorden, willen dat geld misschien wel gaan gebruiken om ook elektrisch te gaan rijden. Met pak ‘m beet 10.000 euro inruilwaarde, 4.000 euro subsidie en een paar duizend euro vakantietoeslag komt een elektrische auto voor veel mensen redelijk binnen bereik. Als je daarbij in ogenschouw neemt dat een BEV beduidend goedkoper is om mee te rijden (minder en goedkopere energie, goedkoper onderhoud, geen wegenbelasting) dan is het misschien zelfs helemaal niet zo gek om zelfs wat meer te lenen om een BEV te kunnen kopen. De extra rente van die wat grotere lening haal je er dan namelijk sowieso uit.

Ook de Tesla Model 3 komt straks voor subsidie in aanmerking!

Werner Budding vermoedde in een van zijn columns al dat er een goedkopere Tesla  Model 3 komt die nog net binnen de subsidieregeling valt. Dat heeft hij heel goed gezien, vanaf november komt er namelijk een Tesla Model 3 Standard Range met een vanafprijs van € 43.500 euro. Dan rest er zelfs nog een klein beetje ruimte om een mooiere kleur te kiezen.

Komt die subsidie er wel?

In hoeverre die subsidie er per 1 juli komt, is nog niet helemaal zeker. De subsidieregeling was “in consultatie”, zoals dat zo mooi heet. Die fase is nu afgelopen. Hopelijk ondervindt het effectief maken van de regeling niet te veel vertraging doordat ook de ambtenaren thuis werken en gaat hij inderdaad per 1 juli aanstaande in. Maar 100% zekerheid is er nog niet. Maar het kan eigenlijk niet anders, of hij komt er wel. Voorlopig zijn er veel automerken die nu zelf die 4000 euro bijleggen om hun nieuwe en gebruikte BEV’s te verkopen. Ook daar kunnen we natuurlijk van profiteren.

En op de korte termijn?

We durven, los van het feit of wanneer die subsidieregeling er komt, geen uitspraken te doen over het aandeel elektrische auto’s op de korte termijn. Natuurlijk gaat dit aandeel op termijn groeien, al is het nu even iets aan het dalen. Nu mensen zien dat de natuur opkrabbelt doordat er minder vervuiling door het verkeer is, worden ze toch wel een beetje wakker geschud. Dat, in combinatie met het feit dat we nu wel doorkrijgen dat gezondheid best wel belangrijk is, de aankomende aanschafsubsidie en de komst van steeds meer betaalbare BEV’s, gaat de verkoop van BEV’s op korte termijn hopelijk toch een duwtje in de rug geven.

Straks willen we écht niet anders meer!

Verder is het voor ons een voldongen feit dat we in Nederland op termijn grotendeels met elektrische auto’s zullen rijden. De periode van acceptatie is nu echt wel voorbij. Een elektrische auto is nu gewoon een logische keuze voor iemand die een klein beetje bij het milieu stilstaat en open staat voor de technische vooruitgang. Natuurlijk zijn er nog best wel wat mensen die, al of niet op grond van eenzijdige ‘onderzoeken’, wantrouwend zijn over elektrisch rijden. Maar er gaat binnenkort ook een periode komen dat iedereen per se elektrisch wil rijden om maar niet achter te blijven. Die periode kan wat ons betreft niet snel genoeg komen!

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven