REE en Magna gaan samenwerken

REE Magna samenwerking

De ambities van de Israëlische startup REE, die sinds kort beursgenoteerd is, gaan heel ver. REE gaat samenwerken met Magna, een van de grootste toeleveranciers in de branche én contractfabrikant. De samenwerking moet REE in staat stellen volledig modulaire elektrische voertuigen op de weg te brengen.

REE Corner

Deze voertuigen zullen worden gebaseerd op het ruimtebesparende platform van REE. Men wil ze onder de merknaam “Powered by REE” aanbieden aan mobiliteitsdienstverleners en nieuwe autofabrikanten die niet over de tijd en knowhow beschikken om de technologie te ontwikkelen. Die hebben volgens REE bijna onbeperkte keuze in de grootte, carrosserie, accucapaciteit en andere specificaties. De technologie waarop REE die voertuigen wil bouwen heet ‘REE Corner’. Dit is een skatboardplatform waarin alle essentiële voertuigonderdelen zijn geïnstalleerd. Hierdoor biedt het platform een geheel vlakke binnenvloer, zelfs tussen de assen. Dit zou “ongekende ruimte” bieden voor passagiers en lading.

Om dit te bereiken gebruikt REE zogenaamde wielnaafmotoren. We hebben deze vaker gezien in de branche maar hebben nog niet echt hun intrede gedaan in de wereld van e-mobiliteit. Ze hebben namelijk ook wat nadelen, zoals de relatief grote onafgeveerde massa. Maar ze bieden ook ongekende mogelijkheden. Omdat alle vier de wielen identiek zijn, beschikken de voertuigen met dit platform niet alleen over vierwielaandrijving maar ook over vierwielbesturing.

Samenwerking

REE heeft al grote stappen gezet in de ontwikkeling van dit platform. De startup heeft naar eigen zeggen ook al duizenden bestelling voor het platform mogen noteren. Maar de stap naar het maken van volledig functionele voertuigen, daar was REE nog niet aan toe. Vandaar de samenwerking met Magna, dat bijvoorbeeld ook de Jaguar I-pace bouwt en ook de Fisker Ocean gaat bouwen. Door de samenwerking verzekert REE zich van de expertise van Magna op het gebied van de integratie van voertuigsystemen en van de productiecapaciteiten van Magna.

REEcorner EV platform flat

Ook voor andere merken

REE wil die voertuigen niet alleen onder eigen merk bouwen. Het commentaar van Daniel Barel, mede-oprichter en CEO van REE, maakt duidelijk dat REE zijn technologie ook aan autofabrikanten aan wil bieden. En dat zouden ook wel eens nieuwkomers zijn, zoals Apple. “We zijn zeer verheugd over de samenwerkingsovereenkomst met Magna, die ons op het snelle spoor zet om een breed gamma elektrische voertuigen (EV’s) te ondersteunen. We zien een groeiende vraag naar EV’s met hoge modulus van toonaangevende technologiebedrijven en nieuwe spelers op het gebied van elektrische mobiliteit die de EV-ruimte willen betreden en een merk in de autowereld willen opbouwen. De samenwerking tussen REE en Magna in het kader van de ‘Powered by REE’-aanpak kan helpen hun visies te verwezenlijken.”

Ook Magna, dat samen met Apple-contractleverancier Foxconn een baanbrekend elektrisch voertuig wil bouwen, ziet kansen in de samenwerking: “Het evoluerende mobiliteitslandschap opent nieuwe businessmodelkansen voor Magna om met onze systeemexpertise en unieke mogelijkheden om voertuigen te ontwerpen, te ontwikkelen en te assembleren”, zegt Eric Wilds, Magna’s Chief Sales & Marketing Officer.

Lichte bedrijfswagens

Naast de samenwerking voor de “Powered by REE” elektrische voertuigen, willen REE en Magna ook samenwerken op het gebied lichte bedrijfsvoertuigen. Hiervoor willen ze een “Mobility-as-a-Service” (MaaS) onderneming oprichten. De voertuigplatformen van REE bieden hier uiteraard alle mogelijkheden voor. Het skateboardontwerp, met accupakket, wielophanging, besturing,  naafmotoren en elektronica vormen een compact pakket dat in theorie bijna elk type carrosserie kan ondersteunen.

Enorm flexibel

Het bijzondere aan het ontwerp van REE is het feit dat het hele platform een zelfstandige unit is. Deze kan in slechts 18 minuten worden vervangen. Dit zorgt voor een grote mate aan flexibiliteit. Dit omdat REE de afmetingen van het platform namelijk met slechts minimale inspanningen kan wijzigen.

REE claimt dat deze technologie het toelaat om lichte bedrijfsvoertuigen te ontwikkelen die geschikt zijn voor het vervoer van passagiers en vracht. Het platform zorgt een lager zwaartepunt, een grotere cabine en een lagere instap. Dit resulteert weer in een grotere laadcapaciteit dan traditionele platforms voor elektrische voertuigen. Ook hebben deze voertuigen naar eigen zeggen de allerlaagste TCO.

REE platform

Vorig artikelPolestar 2 nu ook met voorwielaandrijving en warmtepomp
Volgend artikelYamaha introduceert 350 kW elektromotor voor 800 volt

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in