Ram 1500 Revolution BEV Concept is voorproefje van Ram’s elektrische pick-up

Ram 1500 Revolution BEV Concept

Ram Truck toont op de CES een studiemodel van een elektrische pick-up. De op de technologiebeurs onthulde Ram 1500 Revolution BEV Concept is een voorproefje van het productiemodel dat men naar verwachting over een paar maanden onthult. Hij lijkt enigszins op de huidige full-size pick-ups van Ram maar is volledig nieuw ontworpen.

Enorme markt

Elektrische pick-ups. Bij ons zijn ze een absolute niche maar in Noord-Amerika vormen ze straks een enorme markt. Toch waren het startups die de eerste elektrische pick-ups ontwikkelden. Rivian met de R1T, Bollinger met de B2 en Lordstown met de Endurance. Maar de grote merken zagen ook al snel de potentie. En zo heeft Ford de elektrische F-150 Lightning in productie, lanceerde GMC de Hummer en ook Chevrolet presenteerde onlangs de Silverado EV.

En nu volgt ook Stellantis-dochter Ram, dat op de CES een studiemodel presenteert in de vorm van de Ram 1500 Revolution BEV Concept. “Dit is een visie, of een glimp, in de toekomst van Ram Trucks,” vertelde Ram CEO Mike Koval Jr. aan CNBC. “Eerlijk gezegd, vanuit mijn perspectief, als hoofd van het merk, is het onze routekaart over wat klanten kunnen verwachten van Ram in de toekomst.”

Over de marktintroductie zegt Koval dat hij zich geen zorgen maakt dat Ram te laat met een elektrische pick-up komt: “Als we voor 2024 op de markt komen, is dat op het kruispunt wanneer de vraag en de markt en de infrastructuur er klaar voor zijn. We denken geen seconde dat we ‘laat’ zijn, bij wijze van spreken. We denken dat we precies op het juiste moment op de markt komen.”

STLA Large platform

Qua techniek vermeldt Ram vermeldt dat men gebruik zal maken van het ‘body-on-frame’ STLA Large platform. Inderdaad, ook Ram is onderdeel van Stellantis. De elektrische Ram pick-up krijgt twee elektromotoren en vierwielaandrijving. Verder krijgt hij instelbare luchtvering met verschillende rijmodi alsmede vierwielbesturing voor een extra grote wendbaarheid. Voor zover eigenlijk niet zo veel verrassends.

Het uiterlijk lijkt wat veelbelovender. Hoewel het duidelijk een “Ram” is, ziet de Ram 1500 Revolution BEV Concept er beduidend anders uit dan de doorsnee pick-up. De achterdeuren zijn achterwaarts scharnierend, modelletje ‘suicide doors’. Ook is er geen B-stijl tussen de voor- en achterdeuren en de cabine heeft een ver naar achteren doorlopend glazen dak.

Interieur

Het interieur is moderner, strakker en meer gericht op technologie dan dat van de huidige Ram pick-ups. Het bevat weinig fysieke knoppen, het 28-inch touchscreen is een absolute blinkvanger en bevat uiteraard de meeste bedieningselementen. Verder kun je middenconsole opvouwen en eventueel zelfs verwijderen. Net als wat we een paar jaar geleden bij Bollinger zagen kun je in de achterwand van de cabine een doorgang naar de laadbak van het voertuig creëren. In combinatie met het verlengen van de laadbak door de klep neer te laten, kun je dan voorwerpen tot een lengte van zo’n 5,5 meter vervoeren.

Daarnaast spreekt men van een “schaduwmodus” waarin het voertuig de bestuurder op een veilige afstand kan volgen, een persoonlijke assistent met kunstmatige intelligentie in het voertuig en een intrekbaar stuurwiel voor autonoom rijden.

Vorig artikelREE’s XBW Concept Vehicle als de ultieme bestelwagen voor bezorgdiensten
Volgend artikelHonda en Sony delen informatie over hun gezamenlijke elektrische automerk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in