Quantron bedrijfswagens elektrificeren

Quantron wil vrachtwagens en bussen elektrificeren

Volgens berekeningen waren zware bedrijfswagens in 2016 verantwoordelijk voor 27 procent van de CO2-uitstoot van het Duitse wegverkeer. De Duitse start-up Quantron AG wil dit probleem aanpakken met een innovatief concept voor het elektrificeren van bedrijfsvoertuigen.

Quantron kan een grote verscheidenheid aan bedrijfswagens en bussen elektrificeren.  Het is niet bij alle bedrijfsvoertuigen mogelijk, dat hangt een beetje af van de configuratie. Maar in de meeste gevallen is het wel degelijk mogelijk.

Een tweede milieuvriendelijk leven

Het gaat hierbij niet vooral om het elektrificeren van nieuwe bedrijfswagens maar bestaande. De missie van Quantron AG is dan ook “een tweede milieuvriendelijk leven”. Het dit jaar opgerichte bedrijf uit Augsburg verwijdert de oude aandrijflijn van vrachtwagens. Vervolgens worden de voertuigen volledig gereviseerd en uitgerust met een nieuwe elektrische aandrijflijn inclusief Li-ion accu. De ombouwtijd van diesel naar elektrisch is drie maanden, wat volgens Quantron AG uitzonderlijk kort is. Na de elektrificatie worden de gebruikelijke bedrijfs- en onderhoudskosten, zoals het verversen van de olie, het vervangen van slijtende delen aan de verbrandingsmotor, geëlimineerd. Bovendien opent de e-technologie nieuwe toepassingsmogelijkheden op de “laatste mijl” in steden en maakt het bedrijven mogelijk om efficiënter te werken. Bovendien wordt het elektrificeren van bedrijfsvoertuigen, afhankelijk van de bondsstaat, voor 40 tot 70 procent gesubsidieerd met staatsmiddelen.

Steeds meer bedrijfswagens

Op de Duitse autotop die deze maand in het kantoor van Bondskanselier Merkel werd gehouden, werd overwogen om e-mobiliteit nog verder te stimuleren om zo de klimaatdoelstellingen voor het jaar 2030 te kunnen bereiken. Er moeten tegen die tijd dan zeven tot tien miljoen elektrische personenauto’s op de Duitse wegen rijden. Hierbij werd er geen rekening mee gehouden dat ook de auto’s in de transportsector verantwoordelijk zijn voor de uitstoot van broeikasgassen. Alleen al in Duitsland steeg het aantal geregistreerde bedrijfsvoertuigen vorig jaar tot ongeveer 5,8 miljoen. De meeste daarvan zijn uitgerust met een conventionele verbrandingsmotor vanwege het ontoereikende aanbod van alternatieve aandrijfsystemen.

Snel handelen

Andreas Haller, oprichter en CEO van Quantron AG, vindt dat we niet moeten wachten met de elektrificatie: “Met het oog op de klimaatverandering en de slinkende hulpbronnen moeten we snel handelen als het gaat om hernieuwbare energie en duurzaamheid. Bovenal worden we ook uitgedaagd in het vrachtverkeer in de binnenstad en de regio”. Hij benadrukt uiteraard ook de mogelijkheden die zijn bedrijf biedt: “In ons ombouwproces behouden we het bestaande voertuigchassis. Dit betekent dat we niet alleen bedrijfsvoertuigen voorzien van een emissievrije e-mobiliteitsoplossing, maar dat we ook maximaal duurzaam gebruik maken van alle hulpbronnen”. Door het elektrificeren van reeds geproduceerde bedrijfsvoertuigen kan ook de CO2-uitstoot van de batterijproductie worden gecompenseerd. Verder is het ook mogelijk om elektrische aandrijflijnen aan te vullen met een brandstofcel op waterstof.

Service in heel Europa

Quantron werkt samen met 700 partnerwerkplaatsen in heel Europa. Hierdoor kan men overal in Europa een uitgebreide service bieden. In Duitsland garandeert het bedrijf een landelijk netwerk met on-site service voor de geëlektrificeerde voertuigen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven