Iveco Daily waterstof brandstofcellen

Quantron rust Iveco Daily uit met brandstofcellen

Het Duitse bedrijf Quantron is bekend geworden door het elektrificeren van nieuwe en gebruikte vrachtauto’s. Maar Quantron gaat zich ook toeleggen op bedrijfsvoertuigen met brandstofcellen op waterstof, op basis van de Iveco Daily.

Deze worden voorzien van een aandrijflijn van AE Driven Solutions (AEDS) en zullen in eerste instantie worden aangeboden als gesloten bestelbus en flatbed. Maar het blijft niet bij de eerste twee versies. Quantron zegt dat er hard wordt gewerkt aan de uitbreiding van het productaanbod van bedrijfswagen met brandstofcellen. Er komen meer carrosserieën en ook modellen van andere fabrikanten. In juni kondigde Quantron ook een 44-tons waterstoftruck aan met een actieradius van ongeveer 700 kilometer. Deze kun je al bestellen, maar de levering staat pas eind volgend jaar op het programma.

Iveco Daily

Voorlopig geeft Quantron voor de Iveco Daily een vermogen op van 100 kW voor de 4,2-tonner en 147 kW voor de 7,2 tons versie. De actieradius is afhankelijk van de door de klant gekozen grootte van de tank, en ligt tussen de 300 en 500 kilometer. Quantron heeft nog geen prijzen aangekondigd voor het model dat de naam Q-LIH2 krijgt. Ook is er niets over de marktintroductie bekend. De Duitse startup is overigens al aardig vertrouwd met de Iveco Daily en levert deze nu al met een hybride aandrijving en met een volledig elektrische aandrijflijn.

Bestaande voertuigen hergebruiken

Quantron hoopt dat de focus op het aanpassen van bestaande modellen zal leiden tot verdere CO2-besparing. Men gebruikt immers bestaande middelen. Quantron bouwt bedrijfsvoertuigen om naar zowel volledig elektrische als brandstofcelaandrijfsystemen. Dit omdat het bedrijf van mening is dat de twee technologieën elkaar aanvullen “om een breed scala aan oplossingen te bieden voor korte en lange afstanden in overeenstemming met het toepassingsprofiel van de voertuigen”.

AEDS

AEDS is een spin-off van de RWTH Aachen Universiteit. Naast de StreetScooter-oprichter Achim Kampker heeft ook de Neumann & Esser Group, een in 1830 in Aken opgericht machine- en installatietechnisch bedrijf, een aandeel in het bedrijf.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven