QEV Technologies gaat in D-Hub Barcelona het nieuwe EV-merk Zeroid opzetten

QEV Technologies Zeroid bestelwagen elektrisch

QEV Technologies, een Spaans bedrijf dat van origine gespecialiseerd is in sportieve elektrische voertuigen, gaat zijn intrek nemen in de voormalige Nissan-fabriek in Barcelona. Hier zal QEV Technologies elektrische bestelwagens en bussen van het nieuwe merk Zeroid gaan ontwikkelen en bouwen.

Zeroid bestelwagens en bussen

Dat nieuwe merk van QEV Technologies zal Zeroid gaan heten. Men wil onder die – ongetwijfeld op Zero Emission geïnspireerde – merknaam elektrische bestelwagens en elektrische bussen aan gaan bieden. Men verwacht dat de productie in Barcelona in 2023 van start zal gaan. De geplande jaarproductie zal in het begin zo’n 100 à 200 elektrische bussen omvatten, alsmede 5.400 elektrische bestelwagens. Dat is nog maar het begin, men wil de productiecapaciteit binnen drie jaar opvoeren tot meer dan 60.000 eenheden per jaar.

QEV neemt overigens slechts één van de in totaal drie voormalige Nissan-fabrieken in Barcelona. De herindustrialisering van de drie voormalige fabrieken van Nissan Barcelona begint met deze zogenaamde Decarbonisation Hub (D-Hub). QEV Technologies is nu nog in de omgeving van het circuit van Barcelona gevestigd maar zal dus naar deze voormalige Nissan-fabriek verhuizen.

Afgelopen najaar waren er ook gesprekken met de Spaanse fabrikant van elektrische scooters Silence en met de Chinese autofabrikant Great Wall, die interesse in de twee andere fabrieken hadden. Van de laatste weten we dat die is afgehaakt, over Silence konden we achterhalen dat men nu ook LEV’s gaat bouwen en dat de onderhandelingen nog gaande zijn.

Toen was er ook al contact met QED, waarbij er toen vooral sprake van was dat QED als contractfabrikant voor Volta Trucks op zou treden. Of men dat inderdaad nog van plan is, heeft men niet bekendgemaakt. Wel werd rond de jaarwisseling bekend gemaakt dat QEV de D-Hub inderdaad nieuw leven in zou gaan blazen.

QEV minibus

Verder nog weinig bekend

Ook is er nog weinig bekend over de technische details van de geplande modellen. De bestelwagens schijnen vooral bedoeld te zijn voor de bekende ‘last mile’. QEV heeft zowel beelden van een compacte bestelwagen als een wat groter model laten zien. De elektrische bussen zullen een lengte van acht en twaalf meter hebben.

Evenmin is bekend of het om een volledige productie gaat, of dat men voertuigen assembleert op basis van aangekochte platformen. Betreft de elektrische bussen wordt op de website beweerd dat men over diverse eigen elektrische platformen beschikt, en ook ‘conversiekits’ voor het elektrificeren van bestaande voertuigen heeft.

Verder stelt men in het persbericht dat men voor de productie en assemblage bij voorkeur gebruik zal maken van plaatselijke bedrijven ten einde de lokale economie te stimuleren. Deze formulering laat uiteraard enige speelruimte.

Zo zullen de accu’s hoogstwaarschijnlijk afkomstig zijn van het Chinese CATL. QEV Technologies is namelijk een geautoriseerde serviceagent van de Chinese accufabrikant zodat het voor de hand ligt dat men voor de Zeroid bestelwagens en bussen CATL zal gebruiken.

Werkgelegenheid

Met de productie van de Zeroid bussen en bestelwagens wordt er directe werkgelegenheid geboden aan meer dan 1.000 mensen. Inclusief de indirecte werkgelegenheid hebben we het zelfs over 7.000 banen.

De Nissan-medewerkers die vanwege de sluiting van die voormalige Nissan-fabriek hun baan zijn kwijtgeraakt, krijgen hierbij voorrang. Joan Orús, CEO van QEV Technologies: “Wij willen en kunnen niet al het beschikbare menselijk kapitaal verliezen. Zij zijn de echte waarde van de her-industrialisatie, niet de fabrieken of de machines. De werknemers van Nissan hebben zeer waardevolle kennis, veel ervaring en kunnen veel bijdragen”.

Vorig artikelInvasie in Oekraïne zal leiden tot hogere prijzen EV’s
Volgend artikelMyWheels is nu het grootste deelautoplatform van Nederland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in