zaterdag, 2 juli, 2022
Meer...
  Homee-NieuwsPrototype van de nieuwe BYD Seal is gesignaleerd

  Prototype van de nieuwe BYD Seal is gesignaleerd

  BYD is de grootste Chinese fabrikant van elektrische voertuigen. Het productengamma is zeer uitgebreid en divers, en groeit bovendien voortdurend. Nu voegt BYD weer de Seal, een nieuwe, veelbelovende elektrische personenauto, aan het programma toe.

  Naar anderhalf miljoen eenheden per jaar

  Dit nieuwe model zou wel eens behoorlijk verkoopsucces kunnen worden. Want met dit model gaat BYD overduidelijk de concurrentie aan met Tesla. En als er een (Chinees) bedrijf is die dat zou kunnen, dan is het BYD wel. De Chinese autofabrikant produceerde vorig jaar bijna 600.000 BEV’s en bijna net zoveel PHEV’s. De prognose voor dit jaar stond op 1,2 miljoen eenheden maar is bijgesteld tot 1,5 miljoen eenheden. Dat zouden vooral BEV’s moeten zijn. Het aantal elektrische personenwagens groeide bij BYD afgelopen jaar exposief. In het begin van 2021 verkocht men minder dan 30.000 eenheden  per maand, aan het eind van het jaar was het aantal gegroeid tot meer dan 90.000 eenheden. Dit is, zegt Xchuxing, te danken aan BYD’s vermogen om goed verkopende modellen te bouwen en aan een sterke toeleveringsketen.

  Ambities genoeg dus, daar in China. Er zijn overigens ook geruchten dat BYD zijn personenauto’s ook op grote schaal in Europa aan gaat bieden. Op dit moment levert men alleen de Tang, die als taxi wordt ingezet. Maar naar verluidt zou BYD nu ook gewoon de Europese markt op willen. BYD is hier eigenlijk allang vertegenwoordigd want het is hier marktleider op het gebied van elektrische bussen. Maar bij de personenwagens is het dus nog niet zo ver. En of, en wanneer de personenauto’s van BYD hier te koop zullen zijn, is nog afwachten.

  BYD Seal

  De Chinese autowebsite Xchuxing plaatste eind vorige week verschillende foto’s van een gecamoufleerd model. De beelden doen ons vermoeden dat het hier waarschijnlijk om de Ocean-X gaat, een conceptauto die BYD afgelopen najaar onthulde tijdens de presentatie van het nieuwe 3.0 elektrische platform. De carrosserie van de Seal ziet er relatief eenvoudig uit, zonder al te veel designlijnen die de camouflage zou kunnen verhullen. De voorkant is relatief laag om de luchtweerstand te verminderen terwijl het aerodynamisch gebogen dak vloeiend overgaat in een korte kofferklep.

  BYD Seal specsOok publiceerde Xchuxing een datablad met specificaties die suggereren dat de BYD Seal wel eens een geduchte concurrent van de Tesla Model 3 zou kunnen worden. Volgens dat datablad wordt de BYD Seal 4,77 meter lang, iets langer dan een Model 3 en iets kleiner dan de Han, het vlaggenschip van BYD. Wat betreft de breedte en hoogte zijn de verschillen met de Tesla Model 3 nog kleiner. De wielbasis van 2,90 meter is iets meer dan die van de Model 3, en nagenoeg gelijk aan de Kia EV6.

  Volgens de informatie zullen er blijkbaar drie varianten van de nieuwe sedan komen. In de door Xchuxing gepubliceerde goedkeuringsgegevens worden deze aangeduid als EKEA, EKEB en EKEC.

  Volgens het datablad zal BYD de Seal zowel met vierwielaandrijving als achterwielaandrijving een gaan bieden. Met achterwielaandrijving kan men kiezen voor een elektromotor van 150 kW of 180 kW. De versie met twee motoren heeft met een maximumvermogen van 360 kW. In China zal BYD de Seal aanbieden voor een vanafprijs die iets boven de 30 mille ligt (na aftrek van subsidies dan wel). De onthulling van de BYD Seal zou volgens Xchuxing plaats moeten vinden op de Beijing Auto Show in april.

  BYD Seal

  Nieuw 3.0-platform

  Het eerste model dat BYD op het nieuwe 3.0-platform – dat ook op 800 volt werkt – bouwt is de Dolphin. Deze elektrische hatchback presenteerde men in augustus op de Chengdu Auto Show. Het model is in enkele maanden na de lancering al uitgegroeid tot een van de meest populaire modellen van het bedrijf. Men verkocht in januari 10.602 eenheden, waarmee dat de tweede opeenvolgende maand was waarin men meer dan 10.000 eenheden van de Dolphin verkocht.

  De compacte Dolphin, heeft BYD’s eigen Blade-accu, een LFP-accu met zeer grote cellen die rechtstreeks in het accupakket worden geplaatst, dus zonder dat die eerst tot modules worden samengesteld. De Blade-accu van de Dolphin heeft een capaciteit van naar keuze 30,7 of 44,9 kWh. Voor de Seal mag men verwachten dat er grotere accu’s zullen worden gebruikt.

  Foto 1, 2, 3 & datasheet: © xchuxing.com

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  - Advertisment -

  e-Nieuws

  Citroën ë-C4 X: fraaie synthese tussen een hatchback en een SUV

  Met de nieuwe Citroën ë-C4 X doet de Franse autofabrikant een gooi naar het middensegment. Daar zal de ë-C4 X de strijd aan moeten gaan met een concurrent uit eigen gelederen, de elektrische Peugeot 408. Maar er zijn meer kapers op de kust, zoals de coupé-versies van de elektrische SUV’s op VW’s MEB-platform.

  e-Videos