Homee-NieuwsProductiedoelstelling Ford F150 Lightning wordt nogmaals verdubbeld

Productiedoelstelling Ford F150 Lightning wordt nogmaals verdubbeld

De Amerikaanse autofabrikant Ford heeft de productiedoelstelling voor de volledig elektrische F-150 Lightning opnieuw verhoogd. De productiecapaciteit voor de elektrische pick-up, die in het Rouge Electric Vehicle Center in Dearborn wordt gebouwd, wordt nogmaals verdubbeld.

Aanvankelijk had Ford een jaarlijkse productie van 40.000 eenheden in de planning staan. Ford moest die gezien de grote vraag al gauw verdubbelen tot 80.000 eenheden. Maar ook dat blijkt niet genoeg te zijn om aan de vraag te kunnen voldoen. Daarom gaat Ford de productiecapaciteit voor de elektrische F150 pick-up bijna verdubbelen tot 150.000 eenheden per jaar. Hiervan deden al een tijdje geruchten de ronden. De Amerikaanse autofabrikant heeft de nieuwe productiedoelstelling nu ook officieel bevestigd in een aankondiging.

Uitdaging

Het is wat je noemt een luxe probleem, als je de jaarlijkse productiedoelstelling voor een nieuw model bijna moet verviervoudigen. Maar het verhogen van de productiecapaciteit is een flinke uitdaging. Productielijnen kunnen al in gebruik zijn voor andere voertuigen, het personeel moet worden omgeschoold of is überhaupt niet te vinden. Daarnaast is er ook nog het wereldwijde chiptekort en ook de verkrijgbaarheid van accucellen kan een probleem zijn. Ford CEO Jim Farley gaf in december al aan dat de beschikbaarheid van accucellen een knelpunt voor de F-150 Lightning was maar dat men “alles zou doen wat nodig is” om de productiecapaciteit voor de elektrische F-150 te verdubbelen.

Ford F150 Lightning productie start 2022

Ford heeft ook nog niet bekendgemaakt wat er nodig is om de zojuist geplande verhoging van de productiedoelstellingen te bereiken. Er is in de aankondiging ook geen sprake van eventuele extra investeringen in de productiefaciliteit in Dearborn. Ford bouwde vorig jaar naast de bestaande pick-upfabriek het Rouge Electric Vehicle Centre, waar een investering van zo’n 700 miljoen dollar mee gemoeid was. Ook investeerde Ford nog eens 250 miljoen dollar in de uitbreiding van 40.000 naar 80.000 eenheden.

Al 200.000 reserveringen

Menigeen was sceptisch over de toekomstkansen van een elektrische variant van de F150 pick-up. Dit vanwege het feit dat het een vrij conservatieve doelgroep betreft. Maar de vraag blijkt de verwachtingen dus volledig te overtreffen. Ford legde onlangs, toen er bijna 200.000 pre-orders binnen waren, zelfs een reserveringsstop op. Dit ten gunste van de vaste orders.

Men is inmiddels klaar met de bouw van de laatste preproductie-exemplaren in het Rouge Electric Vehicle Centre, aldus Ford. Men zal deze voertuigen nog aan verdere tests onderwerpen. Maar vandaag begint ook de productie van de auto’s van de eerste reserveringshouders. De eerste exemplaren komen in het voorjaar van de productielijn.

De andere reserveringshouders zullen worden uitgenodigd om hun orders “gefaseerd” te plaatsen. Gezien de geplande productiecapaciteit is het duidelijk dat niet Ford verwacht alle 200.000 reserveringshouders vóór het eind van dit jaar te kunnen leveren. Degenen die geen uitnodiging ontvangen voor het modeljaar 2022, krijgen de mogelijkheid om een F150 van een toekomstig modeljaar te bestellen.

Gerelateerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Stem op de EV van het jaar 2022

Welke EV is volgens jou de EV van het jaar 2022? Breng jouw stem uit en maak kans op € 1.000 gratis laadtegoed.

Klik hier om jouw stem uit te brengen

- Advertisment -

e-Nieuws

Japanse wetenschappers ontwikkelen lithiumaccu met veel hogere energiedichtheid

Dat de huidige Li-Ion accu’s hun langste tijd hebben gehad, dat moge duidelijk zijn. Toch zullen we het nog een tijdje met deze accu’s – en met LFP-accu’s – moeten doen. De ‘solid-state’ en ‘grafeen’ accu’s laten nog even op zich wachten. Japanse wetenschappers introduceren nu een lithium-lucht accu.

e-Videos